Μεταλλεία Κασσάνδρας : Το Ελληνικό Δημόσιο υποχωρεί

 Είπανε στον αρθρογράφο να γράψει "αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελληνικού Δημοσίου και Ελληνικός Χρυσός" για να φανεί καλή η συμφωνία στον άσχετο με την υπόθεση αναγνώστη... Αλλά το άρθρο αποκαλύπτει ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι το μόνο που φαίνεται να υποχωρεί και μάλιστα σε όλες τις απαιτήσεις της εταιρείας:

1. Δέχεται να απαλειφθεί η μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων, που είχε τεθεί ως στόχος και πυρήνας της σύμβασης διότι από εκεί θα είχε έσοδα το Δημόσιο. Η "επανεξέταση εντός διετίας της δυνατότητας πραγματοποίησης της" είναι να'χαμε να λέγαμε, αφού η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν την συμφέρει να κάνει μεταλλουργία και να αφήνει έσοδα στη χώρα. Επιπλέον, το όλο σχέδιο της μεταλλουργίας είναι εντελώς στον αέρα μια και η περίφημη μέθοδος της "ακαριαίας τήξης" αποδείχθηκε μπαρούφα.

2. Δέχεται να συμπεριληφθούν ρήτρες αποζημίωσης όπως αυτές που υπάρχουν στις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών και των αεροδρομίων, εξ'αιτίας των οποίων ήδη πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας στους εργολάβους και την FRAPORT. Ως αιτιολόγηση προβάλλεται ότι  οι επενδυτές έχουν ταλαιπωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια από "αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών". Ο ισχυρισμός είναι απολύτως ψευδής: Οι καθυστερήσεις οφειλόταν στην μη έγκριση της μελέτης της μεταλλουργίας, για την οποία το ΣτΕ δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο!

Πατώντας γερά πάνω στην απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση μπορούσε να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία για την αποδεδειγμένη πλέον παραβίαση της. Και να ξεμπερδεύουμε οριστικά από αυτήν την εταιρεία που μόνο κακό έχει προκαλέσει στον τόπο. Ή, χάρη στην απόφαση του ΣτΕ, μπορούσε να διαπραγματευτεί την τροποποίηση της σύμβασης από θέση ισχύος, απαιτώντας - και πετυχαίνοντας - ουσιαστικά οφέλη για τα κρατικά ταμεία και τον τόπο. Τι έκαναν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης; 

Αγνόησαν την απόφαση του ΣτΕ, υιοθέτησαν πλήρως το αφήγημα της εταιρείας περί "υπαιτιότητας" του Δημοσίου για τις ζημίες που υπέστη και έσπευσαν να αποδεχθούν τους επαχθείς όρους που εκείνη έθεσε. Σα να ήταν το Δημόσιο που παρανόμησε και αδίκησε την εταιρεία και όχι το αντίθετο!

Έτσι από κει που μας χρωστούσε, η Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold θα μας πάρει τελικά και το βόδι.

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Οι δύο όροι που «κλειδώνουν» τη νέα  σύμβαση παραχώρησης


[--->]