Προσοχή ! Η κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα (κατά δήλωση τους)




Να ανησυχούμε ! 



Μείωση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ, μείωση συντάξεων

Μετά από  μάχη...
 

Βαράτε με κι ας κλαίω

Οσο περισσότερο ''μόνοι'', τόσο πιο ευάλωτοι





Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Του Βασίλη Αγγελόπουλου

www.dikaiologitika.gr


Η απόλυτη κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων εργασίας, περιγράφεται στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας.

 Οι κλαδικές, αλλά και οι επιχειρησιακές συμβάσεις, κινούνται διαρκώς πτωτικά και έτσι, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζονται διαρκώς, στα όρια του κατώτατου μισθού (586 ευρώ μικτά και ειδικά για όσους είναι κάτω των 25 ετών, 511 ευρώ μικτά).

 Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν ενεργές μόνο 27 συλλογικές συμβάσεις εργασίας (18 κλαδικές και 9 ομοιοεπαγγελματικές), ενώ παράλληλα, το 2016 υπογράφηκαν άλλες 287 επιχειρησιακές. 


Το 40% αυτών οριοθετεί μισθούς στα όρια των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προφανές ότι μένει ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων, που δουλεύουν και αμείβονται σύμφωνα με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας τις ημέρες των εορτών, ότι ανέρχονται στις 550.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές ακόμα και κάτω από τις κατώτατες αμοιβές που έχουν θεσμοθετηθεί. Πρόκειται για εργαζόμενους με όρους ευέλικτων μορφών απασχόλησης, (μερική ή εκ περιτροπής εργασία), που σε ένα ποσοστό άνω του 60% έχουν αναγκαστεί να συμβιβαστούν με αυτές τις συνθήκες εργασίας, λόγω αδυναμίας να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Στην ουσία, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θεωρούνται «φτωχοί», αφού το εισόδημά τους κινείται στα όρια της φτώχειας στη χώρα.

Όπως προκύπτει από το σύνολο του 1.930.236 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το 28,9% ή 558.150 άτομα, εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης.
[--->]