Δύο λάθη σε μια πρόταση μερικών λέξεων


"Πείτε μου μια χώρα στον κόσμο που το σύνολο των κατοίκων της να έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια", είπε ο Μητσοτάκης και νομίζω πως επικρίνεται για λάθος λόγο.

Στη φράση αυτή το λάθος -που δεν είναι και μικρό- είναι η χρησιμοποίηση της λέξης "εθνότητα" αντί της "εθνικότητας". Αλλά δεν μπορεί να επικρίνεται με το επιχείρημα πως υπάρχουν τόσες και τόσες χώρες όπου την ίδια ιθαγένεια έχουν πολλές εθνότητες, άρα πληθυσμοί που δεν έχουν την ίδια εθνικότητα.

Αναφέρεται σαφώς σε χώρα όπου το σύνολο (κι αυτή είναι η λέξη που παραβλέπουν οι επικριτές του) των κατοίκων της θα ανήκε σε μια εθνότητα, αλλά ως ιθαγένεια θα εμφανιζόταν κάποια άλλη.
Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Βρετανίας, που αναφέρεται από πολλούς, ή της Κύπρου κ.λπ. Εκεί έχουμε περισσότερες της μίας εθνότητες και μία ιθαγένεια. Δεν ανήκει το σύνολο των Βρετανών (οι Άγγλοι, οι Σκωτσέζοι, οι Ουαλοί και οι Βορειοιρλανδοί) σε κάποια βρετανική εθνότητα, αλλά έχουν όλοι βρετανική ιθαγένεια.

Λέει, λοιπόν, πως είναι μοναδική η περίπτωση χώρας όπως η γειτονική μας, που ενώ η εθνότητα είναι η μακεδονική, η ιθαγένεια θα είναι βορειομακεδονική. Κάνοντας, εντούτοις, και πάλι λάθος, καθώς στη γειτονική χώρα εκτός από τη μακεδονική (σλαβομακεδονική, δηλαδή) εθνότητα, υπάρχει και η αλβανική.

Για πρώτη φορά οι γενικοί δείκτες υγείας παρουσιάζουν επιδείνωση σε καιρό ειρήνης

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), o Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ε.Σ.Δ.Υ. Ιωάννης Κυριόπουλος, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά οι γενικοί δείκτες υγείας παρουσιάζουν επιδείνωση σε καιρό ειρήνης.

Και συνέχισε ότι υπάρχει επιδείνωση και του προσδόκιμου επιβίωσης και της βρεφικής θνησιμότητας και ορισμένων νοσημάτων όπως των καρδιαγγειακών. Εχουμε χασει 5 με 6 μήνες από το προσδόκιμο επιβίωσης και η βρεφική θνησιμότητα από το 2,8 τοις χιλίοις πήγε στο 4,2.


[--->]

Τσίπρας για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες: «Δίκαιο» το αίτημα Τραμπ!



Αμερικανόδουλοι! Η συγκυβέρνηση της «δεύτερη φοράς αριστερά», πήρε παράσημο! Φόρεσε την αμερικανική στολή της και δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε «δίκαιες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος!

Ο πρωθυπουργός  στη συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ,  έσπευσε να «ασπαστεί» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας δίκαιες τις αιτιάσεις Τραμπ ότι οι υπόλοιποι πληρώνουν πολύ λίγα για αμυντικές δαπάνες.

Την ίδια ώρα που ο Ντ. Τραμπ από το βήμα της ίδιας Συνόδου, δήλωνε ότι «θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράσουν αμερικάνικα όπλα», ο Αλ. Τσίπρας σαν «βοηθός – ντίλερ» του Αμερικανού προέδρου ζητούσε «δικαιοσύνη» στην κατανομή των εξοπλιστικών δαπανών!!!

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η συζήτηση πάει πέρα από τα οικονομικά και αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ και των «διατλαντικών ισορροπιών»! Αναμασώντας επί της ουσίας την προπαγάνδα του Λευκού Οίκου κάλεσε τους Ευρωπαίους Εταίρους να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, ώστε να μην μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Μάλιστα, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του, στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, που τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες και αναπτύσσει πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα»!

Μάλιστα ως απόδειξη των ευρωατλαντικών υπηρεσιών έφερε το παράδειγμα της «βελτίωση των σχέσεων με το βόρειο γείτονα», τη συμφωνία δηλαδή για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ώστε να υποστεί και αυτή το άρμεγμα των Αμερικανικών μονοπωλίων όπλων, λέγοντας ότι αυτή ανοίγει σημαντικές δυνατότητες γιατί «αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά η χώρα»…

Υ.Γ: Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, μετά την παρέμβαση Τσίπρα, μάλλον δεν πρόκειται να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνοδού Κορυφής του ΝΑΤΟ. Καλύφθηκε…