Ενισχύουν την ξενοφοβία


Όταν παλιότερα ο ξάδελφος Τσίπρας είχε δηλώσει 'Το τι είναι ηθικό το καθορίζει ο λαός', αρκετοί είχαμε αντιδράσει έντονα θεωρώντας πως μια τέτοια δήλωση είναι δυνητικά τρομακτική, γιατί καταργεί πλήρως κάθε έννοια 'Κράτους Δικαίου'..

Αν δηλαδή ο 'λαός' -και πως ορίζεται αυτός τελικά?- πει 'πνίξτε τους πρόσφυγες αυτό αποκτά ηθικά διάσταση? Ανατριχιαστικό..

Η προηγούμενη κυβέρνηση ,ενώ στα λόγια εμφανιζόταν 'ευαίσθητη' οργάνωσε πολυπληθείς 'Μόριες' και Hot Spots στην Σάμο έχοντας κιόλας αποδεχτεί την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αλλά και την αμήχανη έως φοβική ή και ξενοφοβική στάση της Ε.Ε.

Αυτή εδώ συνεχίζει την ίδια πολιτική ,μιας και η εκλογική της πελατεία έχει και μπόλικα συντηρητικά αντανακλαστικά..

Η άρνηση 'τοπικών κοινοτήτων' να δεχθούν πρόσφυγες στην περιοχή τους ,δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή από ένα Κράτος Δικαίου αν φυσικά υπάρχει τέτοιο κράτος και αν δεν επιθυμεί να μετατραπεί το προσφυγικό ζήτημα σε μια 'βολική' διαμάχη ' ντόπιων και ξένων', που θα οδηγήσει σε τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ,πιθανές εξεγέρσεις ,αλλά και δεν πρόκειται να βελτιώσει την ζωή των 'ντόπιων',μιας και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές διατηρούνται αυτούσιες..

Αν οιαδήποτε Κυβέρνηση όπως και αυτοδιοικητικοί  παράγοντες και φυσικά η σημερινή ακολουθήσουν την γνωστή τακτική για τα ψηφαλάκια της 'πελατείας' τους αυτό σημαίνει πως επιθυμούν να αποπροσανατολίσουν από την οικονομική ισοπέδωση και να δημιουργήσουν ένα ανύπαρκτο 'εχθρό',που είναι οι πρόσφυγες..

Η ενίσχυση της ξενοφοβίας (που δυνητικά διαφέρει από τον ριζωμένο ρατσισμό, μια και η πρώτη μπορεί να καταπολεμηθεί ακόμα ,με την ενημέρωση, την πρόληψη, αλλά και με οικονομικά κίνητρα σε πρώτο στάδιο) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακροδεξιές ατζέντες πολύ επικίνδυνες,που θα προσδώσουν εκρηκτικές διαστάσεις στο προσφυγικό ζήτημα με πιθανώς τραγικά απρόβλεπτα αποτελέσματα..

Εκτός πια αν επιδίωξη είναι να συμβούν τέτοια φαινόμενα ,μόνον που μπορούν να πάρουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα που να μην συμφέρει καν αυτούς που θέλουν να τα υλοποιήσουν..

Πάντως Κράτος Δικαίου που να υποχωρεί σε παντελώς παράλογες 'απαιτήσεις' 'μέρους τοπικών κοινωνιών' δεν υφίσταται.

Ευλόγως βέβαια θα αναρωτηθεί κάποιος..

Σάμπως υπάρχει Κράτος Δικαίου,εδώ και χρόνια στον τόπο? 

Ο νέος χάρτης της βόρειας Συρίας μετά τη συμφωνία για ζώνη ασφαλείας


Με κόκκινο η ζώνη ασφαλείας (10 χλμ βάθος, 120 μήκος) εντός  Συριακού εδάφους .Με πράσινο,η γραμμή υποχώρησης των Κουρδικών δυνάμεων (30 χιλιόμετρα)
[----->]

Ο Πούτιν χαρίζει στον Ερντογκάν 100 χιλιόμετρα Συρίας.Εκδίωξη των Κούρδων από την περιοχή




Τουρκο-ρωσική συμφωνία στο Σότσι: Ο Σουλτάνος κερδίζει το ένα τέταρτο της ζώνης ασφαλείας που ζητούσε και την αποχώρηση των Κούρδων. Η Δαμασκός τον κατηγορεί για κλοπή, αλλά η Μόσχα διαπραγματεύεται. Νοσοκομεία εκτός λειτουργίας και μισό εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς νερό: Η Ροζάβα καταρρέει
Le milizie islamiste filo-turche verso Tal Abyad  (foto LaPresse)
Φιλότουρκοι Ισλαμιστές προς την Tal Abyad (φωτο LaPresse)
  
Chiara Cruciati – IL MANIFESTO


  Λίγες ώρες από τη λήξη του τουρκικού τελεσίγραφου και ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν συναντιόταν με τον Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο στο Σότσι, στη Ροζάβα συνεχιζόταν η καταμέτρηση των απωλειών . «Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι δεν έχουν νερό για πάνω από μία εβδομάδα - γράφει η κουρδική ερυθρά ημισέληνος σε ανακοίνωσή της - Από την έναρξη της εκεχειρίας, έχουμε τεκμηριώσει τη δολοφονία 21 αμάχων και τον τραυματισμό 27. Δεν υπολογίζουμε όσους είναι κάτω από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων, οι οποίοι απήχθησαν και εκτελέστηκαν από τους συμμάχους της Τουρκίας. Εννέα άτομα από τα συνεργεία διάσωσης σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής ».

Η επιχείρηση «πηγή ειρήνης» δεν ανεστάλη ποτέ και έχει προκαλέσει, σε αυτές τις πέντε ημέρες δήθεν ανακωχής, μια περαιτέρω κατάρρευση της ικανότητας της αυτόνομης διοίκησης να παρέχει στήριξη στον λαό: «Δεν υπάρχουν καταφύγια, δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα ή φάρμακα - συνεχίζει η ημισέληνος - 

Δεν είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε στοιχειώδεις υπηρεσίες. Πέντε νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, στο Κομπάνι και στο Τελ Τεμερ είναι κενά και δεν μπορούμε πλέον να προμηθεύουμε με φάρμακα την Μαμπί και το Κομπάνι. Μετά την αποχώρηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί δραματικά ».

Την ίδια ώρα στη Μαύρη Θάλασσα οι δύο ανταγωνιστές- σύμμαχοι, ο Τούρκος Ερντογάν και ο Ρώσος Πούτιν, συνομιλούσαν για τη Συρία. Μια αποφασιστική σύνοδος κορυφής ενώ είχε προηγηθεί η είδηση (στο ρωσικό Kommersant) για την άφιξη στην πρώην αμερικανική αεροπορική βάση Tabqa, στη Ράκκα, των στρατιωτικών ελικοπτέρων της Μόσχας, και στη συνέχεια οι δηλώσεις του Σουλτάνου ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει την επίθεση  «με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» εάν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.

Στο τέλος της πολύωρης  συνάντησης (επτά ώρες), και ενώ έβγαιναν οι φωτογραφίες των δύο καθισμένοι στην πολυθρόνα κρατώντας έναν χάρτη της Συρίας, βγήκε η ανακοίνωση: Επιτεύχθηκε συμφωνία. Σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητα της Συρίας, ζώνη ασφαλείας 32 χιλιομέτρων από το Tal Abyada μέχρι το Ras al Ain, είσοδος (από σήμερα στις 12) των ρωσικών και των συριακών στρατευμάτων στα ανατολικά και δυτικά της ζώνης ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλιστεί η έξοδος των κουρδικών δυνάμεων εντός 150 ωρών, απόσυρση των Ypg / Ypj από τη Μανμπί και την Tel Rifat και κοινή ρωσοτουρκική περιπολία.
Ο Ερντογάν χαμογελάει: σώζει το προσωπείο του, διώχνει τις κουρδικές δυνάμεις και ελέγχει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ζώνης ασφαλείας που ζητούσε, 100 χιλιόμετρα, «με διατήρηση του σημερινού status quo». Ήδη το απόγευμα, ο επικεφαλής των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας, Mazlum Abdi, με επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Pence επιβεβαίωνε «την απόσυρση όλων των δυνάμεων των YPG» από την ζώνη ασφαλείας.

Εκείνοι που δεν αναχωρούν είναι τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, που ήλθαν μετά από αίτημα των Κούρδων. Χθες ο Πρόεδρος Ασαντ ήταν σαφής σχετικά με τα εδάφη που τώρα βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας ( (σύμφωνα με τον Ερντογάν 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 160 χωριά) για να διαψευστεί από τη συμφωνία με τον Πούτιν: «Ο Ερντογάν είναι κλέφτης, κλέβει τη γη μας - δήλωσε σε επίσκεψη του στους στρατιώτες στην Ιντλίμπ, την βορειοδυτική επαρχία όπου διεξάγεται μια έμμεση σύγκρουση μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας από τον Απρίλιο –Εκλεψε τη γη μας (στμ.η Τουρκία) εργοστάσια, σιτάρι, καύσιμα και σήμερα κλέβει τη γη μας. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε ομάδα που θα αντισταθεί στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, αλλά συνταγματικό καθήκον»

 Από την άλλη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βαγδάτης αναφέρει «Τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη βόρεια Συρία και εισήλθαν στο Ιράκ, , δεν επιτρέπεται να παραμείνουν». Ένα μήνυμα σε ανοιχτή αντίφαση με αυτό του Πενταγώνου σύμφωνα με το οποίο οι χιλιάδες πεζοναύτες (που δέχθηκαν πέτρες και σάπιες ντομάτες από τους κατοίκους της πρωτεύουσα της Ροζάβα τη Δευτέρα) σταμάτησαν στο Ιράκ για να συνεχίσουν - δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο -τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Nena News