Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ... «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»

 

Δεν είμαι φυσικά ειδικός, ωστόσο πιστεύω ότι σε επίπεδο κοινωνίας οι «παράπλευρες συνέπειες» της επιδημίας του κοροναϊού θα είναι μακράν σημαντικότερες και πολύ πιο μακροχρόνιες από τα ίδια τα προβλήματα υγείας που θα προκαλέσει.

Η τηλεργασία που ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά σε αρκετούς κλάδους, θα σημάνει πολλές απολύσεις και την επιτάχυνση εφαρμογής ενός νέου μοντέλου εργασιακών σχέσεων που ήδη το ζαχαρώνουν αρκετό καιρό τώρα οι επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο.  Ειδικά στην εκπαίδευση,  οι «εξ΄αποστάσεως εκπαιδεύσεις», κατάλληλες για να εφοδιάζουν με ... «πιστοποιημένες δεξιότητες» μαθητές – πελάτες και να ιεραρχούν «αξιοκρατικά» το ανθρώπινο δυναμικό, εσκεμμένα αγνοούν κάθε κοινωνική διάσταση της διαδικασίας που λέγεται μάθηση. Εξ΄άλλου, το σημερινό εκπαιδευτικό μοντέλο ήταν κουμπωμένο στις ανάγκες ενός έθνους – κράτους που πλέον είναι μια παραφωνία στην καλπάζουσα παγκοσμιοποίηση.

Αλλά το κυρίως θέμα μου είναι άλλο: η οικονομία. Όλοι εμείς οι οπισθοδρομικοί που γκρινιάζαμε για τη διάλυση της πραγματικής παραγωγής, που πιστεύουμε ότι η οικονομία πρέπει να στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών μας, εισπράτταμε την απαξίωση των «ψαγμένων» που προτάσσουν το «συγκριτικό πλεονέκτημα» και την εξειδίκευση σε «υπηρεσίες» εντός ενός παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας. Ναι, παλικάρια, αλλά τώρα πάμε back to the basics. Εκτός από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία, που φυσικά είναι στην πρώτη γραμμή σε κατάσταση επιδημίας, θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα super market, οι φούρνοι, κι όποιος άλλος φτιάχνει κάτι υλικό και χρήσιμο.

Κυβερνήσεις δεκαετιών και παπαγάλοι των ΜΜΕ που βάφτιζαν τα rooms to let, τα μπαρ, και τα μπιτσόμπαρα, τις «ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών υπηρεσιών» που καταπατούσαν τις παραλίες, τις καφετέριες αλλά και τα καζίνα, «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στην «προκλητική γείτονα χώρα».

Οι απολίτιστοι αυτοί που ποτέ δεν τα κατάφεραν, όπως εμείς, να μπούνε στην ΕΕ, ούτε αξιώθηκαν ποτέ τους να συναλλαχθούν με ευρώ, παράγουν τώρα από τηλεοράσεις, αυτοκίνητα και πλοία, μέχρι drones, τανκς και ελικόπτερα. Αντίθετα εμείς, τα γκαρσόνια της Ευρώπης, θα το ρίξουμε στα ευχέλαια μήπως και πατήσει φέτος κανένας τουρίστας...

[---->]