ΣΤΡΑΤΌΣ ΑΠΟ BOTS (ρομπότ) ΜΑΣ ΑΦΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

"Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας αποκάλυψε την ύπαρξη εκατομμυρίων tweets που δημιουργήθηκαν από ψεύτικους λογαριασμούς που προωθούσαν την παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μέγεθος του δείγματος βάζει σε δύσκολη θέση άλλες έρευνες σχετικά με τη συγκεκαλυμμένη πολεμική προπαγάνδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης". (1).




Αρθρο του Πίτερ Κρόναν στο  Consortium News, στο οποίο αναφέρονται τα αποτελέσματα έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, περιγράφει λεπτομερώς πως "το 80% των tweets για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία" που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου "ήταν μέρος μιας μυστικής προπαγανδιστικής εκστρατείας από ψεύτικους αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που παρήχθησαν από "bots (ρομπότ)"".

"Μια εκστρατεία αντιρωσικής προπαγάνδας που προερχόταν από έναν "στρατό από bots" ψεύτικων αυτοματοποιημένων λογαριασμών twitter εισέβαλε στο διαδίκτυο στην αρχή του πολέμου", συνεχίζει ο Κρόναν . Δεν επρόκειτο μόνο για την παραγωγή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο - ή την παραπληροφόρηση, όπως μπορεί να ήταν - αλλά και για την "αύξηση του φόβου μεταξύ των στοχευμένων χρηστών, τροφοδοτώντας ένα στατιστικά μετρήσιμο υψηλό επίπεδο "άγχους" στις διαδικτυακές συζητήσεις".

"[...] Το μέγεθος του δείγματος που εξέτασαν [οι ερευνητές], πάνω από 5 εκατομμύρια tweets, βάζει σε δύσκολη θέση άλλες πρόσφατες μελέτες σχετικά με την κρυφή προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία".

"[...] Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας αποκάλυψαν μια μαζική οργανωμένη επιχείρηση επιρροής υπέρ της Ουκρανίας, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί "bot" παρήγαγαν μεταξύ 60 και 80 τοις εκατό όλων των tweets στο σύνολο των δεδομένων που αναλύθηκαν".

"[...] Ήταν σαν κάποιος να γύρισε έναν διακόπτη στην αρχή του πολέμου, κάνοντας ξαφνικά τα φιλοουκρανικά bots να εκραγούν. Την πρώτη ημέρα του πολέμου, το hashtag #IStandWithUkraine παρήγαγε 38.000 tweets την ώρα, τα οποία αυξήθηκαν σε 50.000 tweets την ώρα την τρίτη ημέρα του πολέμου".

Οι Ρώσοι έθεσαν επίσης σε λειτουργία τα bots τους, με τα βασικά hashtags #IStandWithPutin ή #IStandWithRussia, αλλά η ανταπόκριση ήταν υποτονική, μερικές εκατοντάδες tweets την ώρα. Σε τέτοιο βαθμό ώστε ένας ερευνητής (2) από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στην Ελβετία να δηλώνει ότι "οι [φιλορωσικές] επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο που έχουμε δει δεν δείχνουν να έχουν κάνει ιδιαίτερη προετοιμασία και φαίνονται μάλλον τυχαίες".

Το επόμενο διάστημα, η προπαγάνδα των ρωσικών bot πνίγηκε από την αντίστοιχη ουκρανική προπαγάνδα, όχι μόνο επειδή το Twitter εντόπισε και απαγόρευσε τους "εχθρικούς" λογαριασμούς. Ο Κρόναν  συγκρίνει την έρευνα αυτή με άλλες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέλυσαν πολύ λίγα και μεμονωμένα δεδομένα, εστιάζοντας μόνο στη ρωσική παραπληροφόρηση και καταγγέλλοντας την ως εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο την παραπληροφόρηση.

 

 

Ωστόσο, αφού εξουδετερώθηκε η αδύναμη ρωσική παραγωγή, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τη μαζική προπαγάνδα του αντιπάλου, όπως υποδεικνύει η υπόθεση που διατύπωσε ένας από τους ερευνητές, ο οποίος δήλωσε ότι είναι "πιθανό πολλοί από τους λογαριασμούς-bots πίσω από τα 5 εκατομμύρια tweets που μελετήθηκαν να είναι ακόμη ενεργοί και λειτουργούν".

 

 Ο πόλεμος της πληροφόρησης

Η έρευνα αυτή, γράφει ο Κρόναν, "επιβεβαιώνει τους αυξανόμενους φόβους ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει κρυφά αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν "βασικό εργαλείο στον πόλεμο πληροφοριών που παίζει σημαντικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία"".

Η έρευνα, αναφέρει ο Κρόναν, ήταν απολίτικη, θέλοντας μόνο να αναδείξει τις μυστικές επιχειρήσεις των μονομάχων, και ανακάλυψε μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ότι δηλαδή υπάρχουν "σημαντικές ροές πληροφοριών από φιλορωσικούς λογαριασμούς μη-μποτ, αλλά όχι σημαντικές ροές από φιλο-ουκρανικούς λογαριασμούς μη-μποτ".

"Εκτός του ότι ήταν πολύ πιο δραστήρια", συνέχισε ο Κρόναν, "η φιλοουκρανική πλευρά ήταν πολύ πιο προηγμένη στη χρήση αυτοματοποιημένων bots. Στην πραγματικότητα, η φιλοουκρανική πλευρά χρησιμοποίησε περισσότερα "Astroturf bots" από ό,τι οι φιλορώσοι. Τα Astroturf bots είναι υπερδραστήρια πολιτικά ρομπότ που ακολουθούν συνεχώς πολλούς άλλους λογαριασμούς για να αυξήσουν τους οπαδούς αυτών των λογαριασμών (ωραία... θα μπορούσατε να τα ονομάσετε influencer builders...).

Το παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό: "Η έρευνα δείχνει ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί "bot" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χειραγωγούν την κοινή γνώμη διαμορφώνοντας τις συζητήσεις, μερικές φορές με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Τα αποτελέσματα δίνουν μια ανατριχιαστική ένδειξη των πολύ πραγματικών αρνητικών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν οι μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έναν αθώο άμαχο πληθυσμό."

"Τον Μάιο του 2022", συνεχίζει ο Κρόναν, "ο στρατηγός Paul Nakasone, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης κυβερνοχώρου, αποκάλυψε ότι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου είχε πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις πληροφοριών για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

  Σε αυτή την επιχείρηση με τις ΗΠΑ, συνεργάστηκε και μια ομάδα της ΕΕ, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την εξάρθρωση της ρωσικής παραπληροφόρησης. Εμείς, είπε ο Nakasone (3), λέμε "την αλήθεια", σε αντίθεση με τους Ρώσους.

Οι πληροφορίες και η παραπληροφόρηση απευθύνονταν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως δείχνουν οι ροές των tweets, με κέντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η Χειραγώγηση του κόσμου

Και το άρθρο καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: "Η ψηφιακή τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο στα διάφορα επίπεδα στα οποία εκτυλίσσεται αυτή η σύγκρουση, τόσο με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων που αποσκοπούν στην υποδαύλιση των εξεγέρσεων στο διαδίκτυο όσο και ως επιταχυντής των ροών πληροφοριών και παραπληροφόρησης", γράφουν οι αναλυτές του ιδρύματος Heinrich Boll Stiftung με έδρα τις Βρυξέλλες. "Η προπαγάνδα αποτελεί μέρος του πολέμου από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν σε θέση να διαδοθεί τόσο ευρέως πέρα από την περιοχή όπου λαμβάνει χώρα η πραγματική σύγκρουση και να στοχεύσει σε τόσες διαφορετικές απόψεις του κοινού".

"Ο Joshua Watt, ο βασικός ερευνητής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας που διεξήγαγε την πρωτοποριακή έρευνα, συνοψίζει: "Στο παρελθόν, οι πόλεμοι διεξάγονταν κυρίως με φυσικό τρόπο, με τους στρατούς, τις αεροπορικές δυνάμεις και τις ναυτικές επιχειρήσεις ως κύριες μορφές πολέμου. Σήμερα όμως,τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν ένα νέο πεδίο συγκρούσεων, στο οποίο η κοινή γνώμη μπορεί να χειραγωγηθεί σε μεγάλη κλίμακα".

"Το CNN έφερε τους κάποτε μακρινούς πολέμους στα σαλόνια μας", είπε ένας άλλος αναλυτής, "το TikTok, το YouTube και το Twitter τους έβαλαν στις τσέπες μας".

Πέρα από τον συναγερμό για τη χειραγώγηση του ουκρανικού πολέμου, που τον αφηγούνται με βάση τις "αλήθειες" που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο, αξίζει να θυμηθούμε ότι τέτοιες ενοχλητικές δυναμικές επηρεάζουν όλες τις κρίσεις γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, από το Ιράν μέχρι τη Συρία κ.λπ.

Φυσικά, το άρθρο του Κρόναν αποκαλύπτει πράγματα που ήδη φανταζόμασταν διαισθητικά, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα δεν βλάπτουν. Υποδηλώνεται επίσης ο λόγος που η εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ προκάλεσε τόσες αντιδράσεις. Μη ευθυγραμμιζόμενος με τις κατευθυντήριες γραμμές του αυτοκρατορικού κατεστημένου, ο δισεκατομμυριούχος ρισκάρει πάρα πολλά. Δεν διακυβεύονται μόνο οι τύχες του Δημοκρατικού Κόμματος, μιας στιγμιαίας μόνο έκφρασης της Εξουσίας, αλλά κολοσσιαία γεωπολιτικά-οικονομικά-χρηματιστικά συμφέροντα.

 

Σημείωση: Το άρθρο αναφέρει φιλοουκρανικές δυνάμεις σε αντιδιαστολή με τις φιλορωσικές δυνάμεις. Και πάλι βρισκόμαστε στη σφαίρα της χειραγώγησης: το να ζητάμε την ανάπτυξη της διπλωματίας, την ειρήνη για αυτόν τον λαό, δεν στρέφεται κατά της Ουκρανίας. Εχθρός της Ουκρανίας είναι αυτός που θέλει τη συνέχιση αυτού του πολέμου δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό

 

1. https://consortiumnews.com/2022/11/06/researchers-find-massive-anti-russian-bot-army/?fbclid=IwAR2gN1Lh14vTx22GjyZobHAJnG3fj6gnghgJAha3EORMF2XZRvzjTcebEWM

2. https://www.theguardian.com/world/2022/feb/24/russia-unleashed-data-wiper-virus-on-ukraine-say-cyber-experts?fbclid=IwAR07U9y-VaogJixl9Ativa37tP_RZMbAju7l6prKZAeHk17NUDiJ5gtbsAg

3. https://thehill.com/policy/cybersecurity/3508639-cyber-command-chief-confirms-us-took-part-in-offensive-cyber-operations/

 [----->]

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ :

60-80% of Twitter accounts posting on Russia-Ukraine war bots, 90% 'pro Ukraine', finds new study (theprint.in)