Σαν σήμερα

 


Πριν από 105 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου 1917, 4 ημέρες μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ εξέδωσε διάταγμα για την καθιέρωση της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας.

 

-Στο διάταγμα αναφερόταν ότι οι ώρες εργασίας, που καθορίζονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 8 ώρες εργασίας την ημέρα και τις 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αυτοκινήτων και την τακτοποίηση των χώρων εργασίας. Το κράτος επέβλεπε αυστηρά την τήρηση αυτού του κανόνα. Η υπερωριακή εργασία πληρωνόταν διπλά. Οι ένοχοι για την παραβίαση αυτού του νόμου τιμωρούνταν από το δικαστήριο με φυλάκιση έως ένα έτος.

 -Για πρώτη φορά στην ιστορία, η άρχουσα τάξη εισήγαγε μια μικρότερη εργάσιμη ημέρα, γιατί το ίδιο το προλεταριάτο είχε γίνει άρχουσα τάξη.

ΠΗΓΗ :  Juan Sinmiedo στο Telegram

Οι ελίτ

 

Διάβαζα σε ένα Ρώσικο δημοσίευμα ότι πάνω από 4.000 ακίνητα (αρχοντικά, βίλες, παλάτια και τέτοια) έχουν βγει για πούλημα μόνο στη Rublevka, γιατί οι ιδιοκτήτες τους μετανάστευσαν ήδη από τη Ρωσία και θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Το φτηνότερο ξεκινά από τα 2,5 εκ Ευρώ και φτάνουν μέχρι 50 εκ και πάνω.

👉 Τι είναι η Rublevka; Αν δεν περάσεις μια φορά από κει δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της ληστείας φυσικού πλούτου και υπεραξίας στη Ρωσία από το ‘90 και μετά και τη συγκέντρωση στα χέρια μιας ελίτ. Η Rublevka λοιπόν είναι ένα προάστιο της Μόσχας όπου η ελίτ έχτισε τα παλάτια της και συναγωνίζονταν σε επίδειξη χλιδής και ματαιοδοξίας. Δεν έχω προσωπικά ξαναδεί κάτι τέτοιο… Το τοπωνύμιο Rublevka δεν υπάρχει σε κανένα χάρτη αλλά όλοι τη λένε έτσι (κάπως σαν «Χρηματούπολη» σε ελεύθερη απόδοση).

Αν θέλετε πιο πολλά εδώ:

https://decoratex.biz/bsn/en/new-samye-dorogie-doma-na-rublevke-opisanie-planirovka-i-otzyvy.html

ή αν σας ενδιαφέρουν  οι …προσφορές εδώ:

https://moscowestates.com/property/luxury-house-on-rublevka/)

The most expensive houses on Rublevka: description, layout and reviews

 





 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ (Από Θερσίτη) :

Διάβασα πολλά σχόλια* σε Ρώσικα social media για το θέμα.

 ◦ Με αφορμή και τις αναζητήσεις που ξέσπασαν στη Ρωσία με αφορμή «το μπάχαλο» που όλοι παραδέχονται σχετικά με τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία,

 ◦ αλλά και το εξεγερτικό πνεύμα του Donbass μετά το 2014 που φτάνει και διαπερνάει και την υπόλοιπη Ρωσία,

θεωρώ ότι μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη διαπίστωση ότι:

 ✔️η «απο-ολιγαρχοποίηση» γίνεται πια παλλαϊκό αίτημα στη Ρωσία.

 ✔️Το ίδιο και η οργή για τη διαφθορά και τη ρεμούλα από κρατικούς αξιωματούχους (Καταγγέλθηκε χτες ότι 1.5 εκατομμύριο στολές εκστρατείας είχαν εξαφανιστεί από τις αποθήκες και κανείς δεν τιμωρήθηκε ).

Τέτοιες διεργασίες -ίσως όχι στη Μόσχα του ιδανικού της «καλοζωίας» και σίγουρα όχι στη «δυτικολιγούρικη» καλλιτεχνική και μιντιακή διανόηση- μπορεί να γίνουν πιθανός καταλύτης για την πορεία μιας κοινωνίας που διατηρεί ακόμα στη μνήμη της πέρα από τον πατριωτισμό και τα αντιφασιστικά χαρακτηριστικά ΚΑΙ την κουλτούρα ριζοσπαστικών κοινωνικών ανατροπών.

*Παραθέτω, εντελώς ενδεικτικά δυο τέτοια σχόλια:

 1. «Οι ελίτ  μας.

Η Ρουμπλιόβκα πουλά ακίνητα αξίας απίστευτων  τρισεκατομμυρίων.

Θα περάσουν εκατό χρόνια και θα ξαναγράψουν όπως για το 1917: «... εκείνες τις μαύρες μέρες, τα βοοειδή μετακόμισαν στα διαμερίσματα και τα σπίτια των νοικοκυρέων, των εμπόρων, των βιομηχάνων, των καλύτερων ανθρώπων της Ρωσίας ...».

Παρεμπιπτόντως, θα ήταν πραγματικά απαραίτητο για το κράτος να εξαργυρώσει τα σπίτια όσων φεύγουν για πάντα για τρία ρούβλια - και, για παράδειγμα, να εγκαταστήσει εκεί τους ανάπηρους και τα ορφανά αυτού του πολέμου»

 2. «Και γιατί να πολεμήσουμε ή να κάνουμε θυσίες; Για να γίνουν πλουσιότεροι οι Ποτάνιν, Αμπράμοβιτς, Ντεριπάσκα και οι όμοιοί τους; Αυτό πρέπει να αλλάξει»

👉 Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας θα πάρει, θα χωνέψει τα μηνύματα και την ανάγκη των καιρών και αν θα πράξει ανάλογα…

👉 Αλλιώς …