ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Μετά τα βουνά έρχεται η σειρά των θαλασσών μας.

 Στις 31/10/2023 η ΕΔΕΥΕΠ, η αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), ανακοίνωσε το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Τα αρχικά της αρχής αυτής σημαίνουν "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων". Το ότι η ίδια αρχή είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των επενδύσεων σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και των "πράσινων" επενδύσεων ανεμογεννητριών μοιάζει οξύμωρο. Γίνεται ωστόσο κατανοητό από το γεγονός ότι οι βιομηχανικές ΑΠΕ προϋποθέτουν ορυκτά καύσιμα για την λειτουργία και εξισορρόπησή τους και ότι οι ίδιες οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν σε ΑΠΕ. Η "μαύρη" και η "πράσινη" οικονομία δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά συμπληρωματικοί τομείς.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε εκτιμά την ισχύ των αιολικών που μπορούν να αναπτυχθούν στη θάλασσα σε 12,4 GW και δεσμεύει 25 θαλάσσιες περιοχές, συνολικής έκτασης 2.712 τ. χλμ.

Υποτίθεται ότι έχει γίνει μια μακροχρόνια και πολυπαραγοντική έρευνα για την χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Μια ματιά ωστόσο στο χάρτη που παρουσιάστηκε σε αυτήν την εκδήλωση, τον οποίο επισυνάπτουμε, δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Οι "μελετητές" και "επιστήμονες" που εργάστηκαν για το θέμα κατάφεραν να προτείνουν περιοχές για τα θαλάσσια αιολικά, που:

1. Είναι επάνω σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών.

2, Είναι μέσα ή ακριβώς δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

3. Είναι στο σύνολό τους σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά (εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 μιλίων που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία), κάτι που τις καθιστά ιδιαίτερα ενοχλητικές οπτικά.

4. Είναι σε τουριστικά μέρη.

5. Είναι σε περιοχές που συχνάζουν θαλάσσια θηλαστικά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες.

6. Είναι σε ζώνες σημαντικές για την παράκτια αλιεία.

Συγκεκριμένα, τα μέρη που προτείνεται να μπουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με βάση το χάρτη (επισυνάπτεται) είναι:

1η φάση: Η Αλεξανδρούπολη, το δέλτα του Έβρου και η βόρεια ακτή της Σαμοθράκης.

2η φάση: Η περιοχή των Αγ. Αποστόλων της Νότιας Εύβοιας, τα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας, η Γυάρος, ο Πατραϊκός Κόλπος, το Πρασονήσι της Ρόδου, οι θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Ελούντας και ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, η Δονούσα και η βόρεια Χίος.

3η φάση: Ο Αγ. Ευστράτιος, η νότια και δυτική Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα, η Δονούσα (επέκταση), τα Ψαρά, ο κόλπος της Κύμης στην Εύβοια και η θαλάσσια περιοχή μπροστά στη Σητεία της Κρήτης.

Τα σχέδιά τους δεν πρέπει να περάσουν! Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που έχουν ύψος μέχρι 270 μέτρα, θα αλλάξουν για πάντα την εικόνα του Αιγαίου και του Ιονίου!

Καταθέτουμε όλοι/ες τα σχόλιά μας στη δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά, που διαρκεί μέχρι τις 30/11. H μελέτη είναι διαθέσιμη για λήψη εδώ: https://herema.gr/announcement-seia-ndp-owf/

Ο σχολιασμός της μελέτης γίνεται με αποστολή email στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (email: sec.dipa@prv.ypeka.gr).

Η Κίνησή μας θα διοργανώσει διαδικτυακή συζήτηση σε σχέση με το θέμα των υπεράκτιων αιολικών με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και κατοίκων των περιοχών που πλήττονται την Παρασκευή 17/11 στις 20:00. Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, μπορεί να στείλει email στο nisidesaigaiou@gmail.com με ένα σύντομο κείμενο όπου αναφέρεται σε ποια περιοχή κατοικεί και γιατί ενδιαφέρεται για το θέμα.

#SaveGreekSeas

#SaveGreekNature

Πηγή εικόνας: https://energypress.gr/.../dimosieytike-shedio-toy...

 

 

[---->]May be an image of map and text

Μαρτυρίες από την 7η Οκτωβρίου αποκαλύπτουν ότι ο ισραηλινός στρατός "βομβάρδισε" Ισραηλινούς πολίτες με τανκς και πυραύλους

 

https://thegrayzone.com/2023/10/27/israels-military-shelled-burning-tanks-helicopters/


 MAX BLUMENTHAL·27 Οκτωβρίου 2023

Ο ισραηλινός στρατός στις 7 Οκτωβρίου πήρε εντολή να βομβαρδίσει ισραηλινά σπίτια, ακόμη και τις δικές του βάσεις, καθώς κατακλύστηκαν από μαχητές της Χαμάς . Πόσοι Ισραηλινοί πολίτες που όπως λέγεται  "κάηκαν ζωντανοί" στην πραγματικότητα σκοτώθηκαν  από φιλικά πυρά;

 

Νέες μαρτυρίες Ισραηλινών μαρτύρων για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ έρχονται να προστεθούν στις ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δικούς του πολίτες καθώς πάροσπαθούσε να εξουδετερώσει τους Παλαιστίνιους ενόπλους.

 

Ο Τουβάλ Εσκάπα, μέλος της ομάδας ασφαλείας του κιμπούτζ Be'eri, δημιούργησε μια τηλεφωνική γραμμή για τον συντονισμό μεταξύ των κατοίκων του κιμπούτζ και του ισραηλινού στρατού. Ο Τουβάλ είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι καθώς άρχισε να επικρατεί απόγνωση, "οι διοικητές στο πεδίο έλαβαν δύσκολες αποφάσεις - μεταξύ των οποίων ο βομβαρδισμός των σπιτιών στους ενοίκους τους, προκειμένου να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους".

 

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην Haaretz σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός "αναγκάστηκε να ζητήσει να γίνει αεροπορική επιδρομή" εναντίον των δικών του εγκαταστάσεων μέσα στο πέρασμα του Ερέζ προς τη Γάζα "προκειμένου να απωθήσει τους τρομοκράτες" που είχαν τον έλεγχο ενώ η βάση ήταν γεμάτη με αξιωματικούς και στρατιώτες της Ισραηλινής Πολιτικής Διοίκησης.

Οι αναφορές αυτές δείχνουν ότι από την ανώτατη διοίκηση του στρατού δόθηκαν εντολές για επιθέσεις σε σπίτια και περιοχές εντός του Ισραήλ, ακόμη και με κόστος τις ζωές πολλών ισραηλινών.

 

Ισραηλινή ονόματι Γιασμίν Ποράτ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι "χωρίς καμία αμφιβολία" ο στρατός σκότωσε πολλούς ισραηλινούς αμάχους σε ανταλλαγή πυροβολισμών με μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. "Σκότωσαν τους πάντες, και τους ομήρους", είπε, αναφερόμενη στις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

 

Όπως ανέφεραν οι Ντέιβιντ Σήν και Αλί Αμπουνιμά στο Electronic Intifada, η Ποράτ περιέγραψε "πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά" και βομβαρδισμούς από ισραηλινά τανκς, με κατάληξη μεγάλες απώλειες Ισραηλινών.

 

Ενώσο κρατούνταν από τους ενόπλους της Χαμάς, η Ποράτ τόνισε ότι: "Δεν μας κακοποίησαν. Μας φέρθηκαν πολύ ανθρώπινα... Κανένας δεν μας φέρθηκε βίαια".

 

Και πρόσθεσε: "Ο στόχος τους ήταν να μας απαγάγουν, όχι να μας δολοφονήσουν".

 

Σύμφωνα με την Haaretz, ο στρατός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της Be'eri μόνο αφού "βομβάρδισε" τα σπίτια των Ισραηλινών που είχαν αιχμαλωτιστεί. "Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 κάτοικοι του Be'eri σκοτώθηκαν", γράφει η εφημερίδα ενώ "άλλοι απήχθησαν. Χθες, 11 ημέρες μετά τη σφαγή, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι και άλλα πτώματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια".

 

Ένα μεγάλο μέρος των βομβαρδισμών στο Be'eri έγινε από ισραηλινά τεθωρακισμένα. Όπως σημείωσε δημοσιογράφος του i24, που χρηματοδοτείται από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή της στο Be'eri, "μικρά και γραφικά σπίτια [βομβαρδίστηκαν] ή καταστράφηκαν" και "καλοδιατηρημένοι χλοοτάπητες [καταστράφηκαν] από τα ίχνη ενός τεθωρακισμένου, ίσως κάποιο τανκ".

 

Τα επιθετικά ελικόπτερα Apache έπαιξαν επίσης μεγάλο ρόλο στην απάντηση του ισραηλινού στρατού στις 7 Οκτωβρίου. Οι πιλότοι τους δήλωσαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι έσπευσαν στο πεδίο της μάχης χωρίς να έχουν καμία πληροφορία, ανίκανοι να κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών αμάχων, αλλά και αποφασισμένοι να "αδειάσουν την κοιλιά" των μαχητικών τους. "Βρίσκομαι σε δίλημμα ως προς το τι να πυροβολήσω, επειδή είναι τόσοι πολλοί", σχολίασε ένας πιλότος Apache.

 

Βίντεο που βιντεοσκόπησαν ένστολοι ενόπλοι της Χαμάς καθιστά σαφές ότι στις 7 Οκτωβρίου πυροβόλησαν σκόπιμα πολλούς Ισραηλινούς με Καλάσνικοφ. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αρκέστηκε να βασιστεί σε επαληθευμένα αποδεικτικά στοιχεία από βίντεο αλλά αντίθετα, συνεχίζει να προωθεί αναξιόπιστους ισχυρισμούς για "αποκεφαλισμένα μωρά", ενώ διανέμει φωτογραφίες από "πτώματα που κάηκαν χωρίς να έχουν αναγνωριστεί'' για να επιμείνει ότι οι μαχητές σαδιστικά έκαψαν τους αιχμαλώτους τους και μάλιστα βίασαν μερικούς πριν τους κάψουν ζωντανούς.

 

Ο στόχος πίσω από την έκθεση θηριωδίας του Τελ Αβίβ είναι σαφής: να παρουσιάσει τη Χαμάς ως "χειρότερη από το ISIS", καλλιεργώντας παράλληλα την υποστήριξη στον ανηλεή βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 7000 νεκρούς, από τους οποίους οι 2.000 τουλάχιστον είναι παιδιά τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου.

Ενώ εκατοντάδες τραυματισμένα παιδιά στη Γάζα νοσηλεύονται  για τραύματα που ένας χειρουργός τα περιέγραψε ως "εγκαύματα τέταρτου βαθμού" που προκλήθηκαν από τα νέα όπλα, η προσοχή των δυτικών μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να είναι  στραμμένη στους Ισραηλινούς πολίτες που "φέρονται να κάηκαν ζωντανοί" στις 7 Οκτωβρίου.

 

Ωστόσο, οι ολοένα και περισσότερες αποδείξεις για εντολές φιλικών πυρών που δόθηκαν από διοικητές του ισραηλινού στρατού υποδηλώνουν έντονα ότι τουλάχιστον μερικές από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες απανθρακωμένων  πτωμάτων ισραηλινών, ισραηλινών σπιτιών που μετατράπηκαν σε ερείπια και καμένων οχημάτων που παρουσιάστηκαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν, στην πραγματικότητα, έργο των ισραηλινών πληρωμάτων αρμάτων μάχης και των πιλότων ελικοπτέρων που κάλυψαν το ισραηλινό έδαφος με σφαίρες, πυρά κανονιών και πυραύλους Hellfire.

 

Φαίνεται λοιπόν ότι στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός κατέφυγε στην ίδια τακτική που εφάρμοσε εναντίον των αμάχων στη Γάζα, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών των δικών του πολιτών με την αδιάκριτη χρήση βαρέων όπλων.




Το Ισραήλ βομβάρδισε ακόμη και τη δική του βάση, νευραλγικό κέντρο της πολιορκίας της Γάζας

 

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) εξαπέλυσαν την επιχείρηση Al-Aqsa Flood στις 6 π.μ. της 7ης Οκτωβρίου, εξουδετερώνοντας γρήγορα τις στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες το Ισραήλ πολιορκεί τη Λωρίδα της Γάζας. Ο βασικός στόχος της Χαμάς και της PIJ ήταν η απελευθέρωση των Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, και τα 700 περίπου παιδιά που περνούν από το σύστημα κάθε χρόνο μαζί με 1264 Παλαιστίνιους που κρατούνται  χωρίς να τους αποδίδονται κατηγορίες.

 

Η ανταλλαγή το 2011 του Γκιλάντ Σαλίτ, ενός Ισραηλινό στρατιώτη που είχε συλληφθεί πέντε χρόνια νωρίτερα και απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα 1027 κρατούμενους, ενέπνευσε την επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Ακτσά.  Εισβάλλοντας σε στρατιωτικές βάσεις και κιμπούτζ, οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν ως στόχο να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες και να τους μεταφέρουν πίσω στη Γάζα ζωντανούς.

 

Η επίθεση αστραπή συγκλόνισε αμέσως τη Μεραρχία του Ισραήλ στη Γάζα. Βίντεο που κατέγραψαν κάμερες GoPro τοποθετημένες στα κράνη των Παλαιστίνιων μαχητών δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνονται ο ένας μετά τον άλλο, ενώ πολλοί ήταν ακόμα με τα εσώρουχα τους και αιφνιδιασμένοι. Τουλάχιστον 340 εν ενεργεία στρατιώτες και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν το 50% των επιβεβαιωμένων θανάτων ισραηλινών. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται  υψηλόβαθμοι αξιωματικοί όπως ο συνταγματάρχης Τζόναθαν Στάινμπεργκ, ο διοικητής της της ισραηλινής ταξιαρχίας Nahal. (Επίσης σκοτώθηκαν πολλοί ισραηλινοί διασώστες και ένοπλοι ισραηλινοί πολίτες).

Το πέρασμα Ερέζ είναι η τοποθεσία μιας τεράστιας στρατιωτικής και κυβερνητικής δομής συντονισμού στα [κατεχόμενα] εδάφη (COGAT) που λειτουργεί ως το νευραλγικό κέντρο της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας. Όταν εισέβαλαν σε αυτό Παλαιστίνιοι μαχητές στις 7 Οκτωβρίου με σμήνη γραφειοκρατών του στρατού στο εσωτερικό του, ο ισραηλινός στρατός πανικοβλήθηκε.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας, ταξίαρχος Aβι Ρόζενφελντ, "οχυρώθηκε στο υπόγειο πολεμικό δωμάτιο της μεραρχίας μαζί με μια χούφτα στρατιώτες και γυναίκες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διασώσει και να οργανώσει τον τομέα που δεχόταν επίθεση. Πολλοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν μάχιμοι, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν έξω. Η μεραρχία αναγκάστηκε να ζητήσει αεροπορική επιδρομή κατά της ίδιας της βάσης [το πέρασμα Eρέζ] για να απωθήσει τους τρομοκράτες".

 

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινοί δέκα ημέρες μετά τη μάχη - και την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή - δείχνει να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές η οροφή του κτιρίου του περάσματος Ερέζ.


''Israeli officials returned to the Erez Crossing on Israel's border with Gaza today for the time since the war's outbreak Ministry of Defense personnel assessed the damage caused by Hamas terrorists to the crossing's infrastructure pic.twitter.com/Ax5t0UDGNR

— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) October 17, 2023



Επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων Απάτσι εντός του Ισραήλ: "Είμαι σε δίλημμα, τι να πυροβολήσω"

 

Μέχρι τις 10:30 π.μ., σύμφωνα με έναν απολογισμό του στρατού στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mako, "οι περισσότερες από τις [παλαιστινιακές] δυνάμεις του αρχικού κύματος εισβολής είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή επιστρέφοντας στη Γάζα". Αλλά με τη ραγδαία κατάρρευση της μεραρχίας του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, πλιατσικολόγοι, απλοί θεατές και χαμηλόβαθμοι αντάρτες που δεν ήταν απαραίτητα υπό τις διαταγές της Χαμάς έμπαιναν ελεύθερα στο Ισραήλ.

 

Σε αυτό το σημείο, οι δύο ισραηλινές μοίρες ελικοπτέρων Απάτσι είχαν οκτώ ελικόπτερα στον αέρα, "και δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου πληροφορίες που να βοηθούν στη λήψη μοιραίων αποφάσεων", ανέφερε ο Μάκο. Οι μοίρες  μέχρι το μεσημέρι δεν ήταν πλήρεις.

 

 

Καθώς το κύμα διείσδυσης από τη Γάζα προκαλούσε χάος στο έδαφος, οι αμήχανοι ισραηλινοί πιλότοι εξαπέλυσαν μια φρενίτιδα από πυραυλικές και πολυβολητικές βολές: "Οι πιλότοι των Απάτσι μαρτυρούν ότι έριξαν τεράστιο όγκο πυρομαχικών, άδειασαν την "κοιλιά των ελικοπτέρων" μέσα σε λίγα λεπτά, πέταξαν για να εφοδιαστούν και πάλι και επέστρεψαν, ξανά και ξανά. Αλλά αυτό δεν βοήθησε και το καταλαβαίνουν", ανέφερε ο Μάκο.

 

Φαίνεται πως τα ελικόπτερα Απάτσι συγκέντρωσαν την προσοχή τους σε οχήματα που επέστρεφαν στη Γάζα από το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Nova και τα κοντινά κιμπούτς και επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα πιστεύοντας ότι μέσα σε αυτά μπορεί να βρίσκονταν Ισραηλινοί αιχμάλωτοι. Πυροβόλησαν επίσης άοπλους ανθρώπους που έβγαιναν από αυτοκίνητα ή βάδιζαν στα χωράφια στα περίχωρα της Γάζας.

 

''Israeli AH-64 Apache attacking Hamas fighters with it's cannon and missiles.

https://twitter.com/SU_57R/status/1711520207284683263

— Heyman_101 (@SU_57R) October 9, 2023


Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mako, πιλότος των Apache αναφέρθηκε στο βασανιστικό δίλημμα του αν θα έπρεπε να πυροβολήσει ανθρώπους και αυτοκίνητα που επέστρεφαν στη Γάζα. Ήξερε ότι πολλά από αυτά τα οχήματα μπορεί να μετέφεραν Ισραηλινούς αιχμαλώτους. Αλλά επέλεξε να ανοίξει πυρ ούτως ή άλλως. "Επιλέγω τέτοιους στόχους", είπε ο πιλότος, "όπου λέω στον εαυτό μου ότι η πιθανότητα να πυροβολήσω ακόμη και εδώ ομήρους είναι μικρή". Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι  "δεν ήταν 100% σίγουρος".

 

"Καταλαβαίνω ότι πρέπει να πυροβολήσουμε και γρήγορα", δήλωσε ο διοικητής της μονάδας Απάτσι, αντισυνταγματάρχης Ε., στο Mako σε άλλο ρεπορτάζ. "Το να πυροβολώ [δικούς μας] ανθρώπους στην χώρα μας - αυτό είναι κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έκανα".

 

Ο αντισυνταγματάρχης A., ένας έφεδρος πιλότος  από την ίδια μονάδα, περιγράφει μια κατάσταση πλήρους σύγχυσης: "Βρισκόμουν σε δίλημμα δεν ήξερα τι να πυροβολήσω, επειδή ήταν τόσοι πολλοί".

 

Σε ρεπορτάζ, η ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Aharanoth για τις μοίρες Απάτσι τόνιζε ότι "οι πιλότοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε τεράστια δυσκολία να ξεχωρίσουν μέσα στα κατεχόμενα φυλάκια και τους οικισμούς ποιος ήταν τρομοκράτης και ποιος στρατιώτης ή πολίτης... Ο καταιγισμός πυρών εναντίον εκατοντάδων τρομοκρατών ήταν αρχικά τεράστιος και μόνο από κάποιο σημείο και μετά οι πιλότοι άρχισαν να επιβραδύνουν τις επιθέσεις και να επιλέγουν προσεκτικά τους στόχους".

 

Ένας διοικητής μοίρας εξήγησε στο Mako πώς λίγο ήθελε να επιτεθεί στο σπίτι μιας ισραηλινής οικογένειας που είχε καταληφθεί από μαχητές της Χαμάς και κατέληξε να ρίξει δίπλα του με το κανόνι. "Οι δυνάμεις μας δεν είχαν προλάβει ακόμη να φτάσουν σε αυτόν τον οικισμό", θυμήθηκε ο πιλότος, "και μου είχαν ήδη τελειώσει οι πύραυλοι, που είναι και τα όπλα μεγαλύτερης ακρίβειας".

 

Με την οικογένεια να βρίσκεται μέσα σε ένα οχυρωμένο καταφύγιο, ο πιλότος "αποφάσισε να ρίξει με το κανόνι 30 μέτρα από το σπίτι, μια πολύ δύσκολη απόφαση. Πυροβολώ έτσι ώστε αν βρίσκονται εκεί αυτή τη στιγμή, να ακούσουν τις βόμβες μέσα  από το σπίτι, να καταλάβουν ότι γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί και με την ελπίδα ότι θα φύγουν από το σπίτι . Σας λέω επίσης την αλήθεια, πέρασε από το μυαλό μου ότι πυροβολούσα στο σπίτι".

 

Τελικά, οι ισραηλινοί πιλότοι ελικοπτέρων για την αδυναμία τους να ξεχωρίσουν τους ένοπλους μαχητές από τους ισραηλινούς άμαχους έφταιγαν οι έξυπνες τακτικές της Χαμάς . "Ο στρατός της Χαμάς, όπως αποδεικνύεται, σκόπιμα δυσκόλεψε τους πιλότους των ελικοπτέρων και τους χειριστές των UAV", υποστήριξε η Yedioth Aharanoth.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κατέστη σαφές ότι στις τελευταίες συναντήσεις ενημέρωσης από τις δυνάμεις εισβολής ζητήθηκε να κινούνται αργά μέσα στους οικισμούς και τα φυλάκια ή μέσα σε αυτά και σε καμία περίπτωση να τρέχουν, προκειμένου οι πιλότοι των ελικοπτέρων να νομίζουν ότι είναι Ισραηλινοί. Αυτό το σχέδιο λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα , μέχρι που οι πιλότοι των Απάτσι να συνειδητοποιήσουν ότι έπρεπε να παρακάμψουν όλους τους περιορισμούς και μόνο γύρω στις 9:00 π.μ. κάποιοι από αυτούς άρχισαν να ρίχνουν στους τρομοκράτες με τα κανόνια με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τους ανωτέρους τους".

 

Και έτσι, χωρίς να έχουν καμία πληροφόρηση ή δυνατότητα να ξεχωρίσουν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, οι πιλότοι εξαπέλυσαν μια βροχή πυρών με κανόνια και πυραύλους σε περιοχές ισραηλινών.



Ένα από τα πολλά σπίτια στο κιμπούτς Μπε'ερί που φαίνεται να έχει βομβαρδιστεί με βαρέα όπλα.



Ο στρατός του Ισραήλ "εξόντωσε τους πάντες, και τους ομήρους", βάλλοντας με τανκς σε σπίτια των κιμπούτζ

 Οι φωτογραφίες από τις επιπτώσεις των μαχών μέσα σε κιμπούτζ όπως το Be'eri - και από τον ισραηλινό βομβαρδισμό αυτών των κοινοτήτων - δείχνουν ερείπια και καμένα σπίτια που μοιάζουν με αυτές των ισραηλινών επιθέσεων με τανκς και πυροβολικό μέσα στη Γάζα. Όπως δήλωσε στη Haaretz ο Tuval Escapa, συντονιστής ασφαλείας στο κιμπούτζ Be'eri, οι διοικητές του ισραηλινού στρατού τους διέταξαν να  "βομβαρδίσουν τα σπίτια των ενοίκων, προκειμένου να εξοντωθούν οι τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους".

 

Η Γιασμίν Ποράτ, που συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ της Nova και κατέφυγε στο κιμπούτζ Be'eri, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως όταν έφτασαν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, "εξόντωσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων, επειδή υπήρχαν πολύ, πολύ σφοδρά διασταυρούμενα πυρά".

 

"Μετά από πυκνά διασταυρούμενα πυρά", συνέχισε η Ποράτ, "δύο βλήματα τανκς χτύπησαν το σπίτι. Πρόκειται για ένα μικρό σπίτι του κιμπούτζ, τίποτα το ιδιαίτερο".

Κατεστραμμένα σπίτια στο Kibbutz Be'eri μετά τις μάχες της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες περιελάμβαναν βομβαρδισμούς κατοικιών από ισραηλινά άρματα μάχης

  

Από τις συγκρούσεις στις 7 Οκτωβρίου, και τον βομβαρδισμό κατοικιών ισραηλινών από ισραηλινά τανκς στο κιμπούτζ Be'eri καταστράφηκαν σπίτια.

Βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό των South Responders του Ισραήλ, στο Telegram δείχνει τα πτώματα Ισραηλινών κάτω από τα ερείπια σπιτιού που καταστράφηκε από ισχυρή έκρηξη - πιθανότατα από βλήμα άρματος μάχης. Η δεξιά New York Post δημοσίευσε ρεπορτάζ με παρόμοιο περιστατικό σχετικά με το πτώμα ενός αγοριού που βρέθηκε καμένο κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του στο Be'eri.

 

Το φαινόμενο των απανθρακωμένων πτωμάτων με δεμένα τα χέρια και τους αστραγάλους που βρέθηκαν ομαδικά κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με "φιλικά" πυρά τανκς.

 

Η Γιασμίν Ποράτ, η όμηρος που επέζησε από τη μάχη στο Be'eri, περιέγραψε πώς οι μαχητές της Χαμάς έδεσαν τα χέρια του συντρόφου της πίσω από την πλάτη του. Οταν ένας διοικητής των ανδρών της Χαμάς παραδόθηκε, χρησιμοποιώντας την ίδια ως ανθρώπινη ασπίδα για τη δικιά του ασφάλειά , είδε τον σύντροφό της να κείτεται στο έδαφος και ήταν ακόμα ζωντανός και όπως δήλωσε , οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας "δίχως αμφιβολία" σκότωσαν αυτόν και τους άλλους ομήρους καθώς άνοιξαν πυρ εναντίον των υπόλοιπων ανδρών της Χαμάς που βρίσκονταν μέσα, ακόμα και με βλήματα τανκς.

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και εναντίον Ισραηλινών που διέφευγαν και τους πέρασαν για ενόπλους της Χαμάς. Μια κάτοικος του Άσκελον ονόματι Ντανιέλ Ραχήλ ανέφερε ότι παραλίγο να σκοτωθεί όταν διέφυγε από το μουσικό φεστιβάλ Nova μετά την επίθεση των ενόπλων από τη Γάζα. "Καθώς φτάναμε στον κόμβο [σε ένα κιμπούτζ], είδαμε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας!" θυμήθηκε η Ραχήλ. "Κρατήσαμε το κεφάλι μας χαμηλά [επειδή] ξέραμε ότι θα μας υποψιάζονταν, μέσα σε ένα μικρό κατεστραμμένο αυτοκίνητο... από την ίδια κατεύθυνση από την οποία έρχονταν οι τρομοκράτες. Τότε οι δικοί μας άρχισαν να μας πυροβολούν!"

 "Όταν οι δυνάμεις ασφαλείας μας πυροβόλησαν, τα παράθυρά του αυτοκινήτου μας έσπασαν", συνέχισε και μόνο όταν φώναξαν στα εβραϊκά: "Είμαστε Ισραηλινοί!", οι πυροβολισμοί σταμάτησαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος.

 

 

Από τη βιντεοσκοπημένη μαρτυρία της Ντανιέλ Ραχήλ στις 7 Οκτωβρίου.



Ωστόσο κάποιοι Ισραηλινοί δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο η Ραχήλ. Ο Αντι Οχάνα πυροβολήθηκε από την ισραηλινή αστυνομία κοντά στο σπίτι του, αφού τον πέρασαν για Παλαιστίνιο αντάρτη. "Ένας αθώος σκοτώθηκε με τον πιο επιπόλαιο τρόπο", παραπονέθηκε η ανιψιά του. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα τώρα με αναφορές ότι ο στρατός πυροβολεί συμπατριώτες του Ισραηλινούς, ακόμη και όταν αυτοί υπερασπίζονταν τα σπίτια τους από Παλαιστίνιους ενόπλους.

Μήπως οι εξαφανισμένες πλέον φωτογραφίες των "θηριωδιών της Χαμάς" απεικονίζουν νεκρούς μαχητές της Χαμάς;

 

Από τα πιο φρικιαστικά βίντεο με τις συνέπειες της 7ης Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό των South Responders στο Telegram, είναι και ένα που δείχνει ένα αυτοκίνητο γεμάτο απανθρακωμένα πτώματα (παρακάτω) στην είσοδο του κιμπούτζ Be'eri. Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτά είναι τα θύματα της σαδιστικής βίας της Χαμάς. Ωστόσο, το λιωμένο αμάξωμα, η κατάρρευση της οροφή του αυτοκινήτου, καθώς και τα εντελώς καμένα πτώματα στο εσωτερικό του, δείχνουν χτύπημα από πύραυλο Hellfire.

 

Είναι επίσης πιθανό οι επιβάτες του αυτοκινήτου να ήταν ακτιβιστές της Χαμάς που είχαν περάσει σε ισραηλινό έδαφος μετά την παραβίαση των περιφράξεων. Μπορεί επίσης να επέστρεφαν στη Γάζα με Ισραηλινούς αιχμαλώτους στο αυτοκίνητο.



Φαίνεται πως ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan, στο παραλήρημα του στα Ηνωμένα Έθνη στις 26 Οκτωβρίου έδειξε φωτογραφίες με νεκρούς μαχητές της Χαμάς. Ο Erdan έκανε οργισμένες χειρονομίες στο βήμα, κραυγάζοντας ότι "πολεμάμε ζώα", προτού βγάλει ένα φύλλο χαρτί που έδειχνε έναν κωδικό QR με τη λεζάντα: "Σαρώστε για να δείτε τις θηριωδίες της Χαμάς".

 

Όταν την ίδια ημέρα το μεσημέρι σάρωσα τον κωδικό, βρήκα περίπου 8 φρικιαστικές εικόνες καμένων σωμάτων και καρβουνιασμένα μέλη. Η μία έδειχνε έναν σωρό από τελείως απανθρακωμένα ανδρικά πτώματα στοιβαγμένα σε έναν κάδο απορριμμάτων. Είναι δυνατόν οι Ισραηλινοί διασώστες και γιατροί να είχαν πετάξει τους νεκρούς Εβραίους Ισραηλινούς με τέτοιο τρόπο;

 

Φαίνεται πως όλοι οι Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου συλλέχθηκαν σε ατομικές σακούλες για πτώματα και μεταφέρθηκαν σε νεκροτομεία. Εν τω μεταξύ, πολλά βίντεο των Ισραηλινών τους έδειχναν να βεβηλώνουν τα πτώματα ενόπλων της Χαμάς που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας - να τους γδύνουν, να ουρούν πάνω τους και να ακρωτηριάζουν τα σώματά τους. Η ρίψη των πτωμάτων τους σε κάδο απορριμμάτων φαίνεται πως αποτελεί μέρος της de facto πολιτικής κακοποίησης πτωμάτων.

 

Μόλις δώδεκα ώρες αφότου ο πρέσβης Erdan προώθησε τις υποτιθέμενες φωτογραφίες των φρικαλεοτήτων της Χαμάς στον ΟΗΕ, το αρχείο GoogleDrive περιείχε μόνο ένα σύντομο βίντεο. Μεταξύ των μυστηριωδώς εξαφανισμένων φωτογραφιών ήταν και η εικόνα του κάδου απορριμμάτων γεμάτου με καμένα πτώματα. Να είχε διαγραφεί επειδή έδειχνε μαχητές της Χαμάς καμένους από πύραυλοHellfire και όχι Ισραηλινούς "καμένους ζωντανούς" από τη Χαμάς;

 

 Ο Ισραηλινός πρέσβης Gilad Erdan στον ΟΗΕ, 26 Οκτωβρίου. Ο κωδικός QR που εμφάνισε σήμερα οδηγεί  σε μια ειδοποίηση 404.



Καταστροφή που θυμίζει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

 

Κάποιοι διασώστες που έφθασαν στα σημεία της σφαγής στο νότιο Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου δήλωσαν ότι ποτέ δεν είχαν δεί τέτοια καταστροφή. Για όσους ωστόσο,ήταν μάρτυρες των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι εικόνες των βομβαρδισμένων σπιτιών και των καμένων αυτοκινήτων θα έπρεπε να είναι οικείες.

 

Όταν έκανα ρεπορτάζ για την επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας το 2014 που κράτησε 51 ημέρες, είδα στο κέντρο της πόλης της Γάζας ένα κατεστραμμένο όχημα που ανήκε σε έναν νεαρό οδηγό ταξί ονόματι Fadel Alawan, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μόλις άφησε έναν τραυματισμένο μαχητή της Χαμάς σε ένα κοντινό νοσοκομείο. Μέσα στο αυτοκίνητο, τα υπολείμματα του σανδαλιού του Alawan ήταν ακόμα λιωμένα στο πεντάλ του γκαζιού.

 

Το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου, ήρεμοι οικισμοί και έρημοι δρόμοι στο νότιο Ισραήλ είχαν γίνει στάχτη και γεμάτοι με βομβαρδισμένα αυτοκίνητα που έμοιαζαν πολύ με αυτό του Alawan. Ήταν όντως ικανοί οι ελαφρά οπλισμένοι μαχητές της Χαμάς να προκαλέσουν μια καταστροφή σε τόσο μεγάλη κλίμακα;


 'Fadel Alawah drove a wounded man to a hospital, not knowing he was a fighter. Here's what a drone did to his car: pic.twitter.com/84GTpgPxSo

— Max Blumenthal (@MaxBlumenthal) August 16, 2014 https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/500439274391482368



Η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζει φωτογραφίες νεκρών από φιλικά πυρά;

Στις 23 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Ισραήλ συγκέντρωσε μέλη του διεθνούς Τύπου για μια ανεπίσημη προπαγανδιστική συνάντηση. Σύμφωνα με τους Times of Israel,μέσα σε μια κλειστή στρατιωτική βάση, οι αξιωματούχοι βομβάρδισαν τον Τύπο με ταινίες snuff (ΣτΜ.ταινίες τρόμου) και μια συλλογή από φρικιαστικούς ισχυρισμούς για "ανατριχιαστικές σκηνές δολοφονίας, βασανιστηρίων και αποκεφαλισμών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου", σύμφωνα με τους Times of Israel.

 

' Hundreds of journalists and photographers from media companies all over the world attended today the screening of a film of assorted footage showing the extent of the horrors committed by Hamas.

 

Footage was taken from numerous sources, including from bodycams worn by the… pic.twitter.com/c2HRdI98Lh

 

— (((Emanuel Miller))) 🌻 (@emanumiller) October 23, 2023

 

 

Στο πιο ανησυχητικό ίσως ντοκουμέντο που παρουσίασε η ισραηλινή κυβέρνηση, στους δημοσιογράφους ήταν βίντεο που δείχνει "ένα μερικώς καμένο πτώμα γυναίκας, με ακρωτηριασμένο κεφάλι... Το φόρεμα της νεκρής γυναίκας είναι τραβηγμένο μέχρι τη μέση και το εσώρουχό της έχει αφαιρεθεί", σύμφωνα με τους Times of Israel.

 

Ο Daniel Amram, ο πιο δημοφιλής blogger ιδιωτικών ειδήσεων στο Ισραήλ, ανέβασε στο Twitter το βίντεο με το καμένο πτώμα της γυναίκας, υποστηρίζοντας ότι "τη βίασαν και την έκαψαν ζωντανή".


 'Dear @GretaThunberg, please watch this family who just found her sister after she was raped and burned alive,

they can't even recognize her. their own sister.

They do it in the name of "free palestine" today you gave them a reason and justification to continue. Be proud. pic.twitter.com/UDh1a1pz9g

 

— daniel amram – דניאל עמרם (@danielamram3) October 20, 2023


Στην πραγματικότητα, η νεαρή γυναίκα φαίνεται να σκοτώθηκε ακαριαία από μια ισχυρή έκρηξη. Και φαίνεται πως την είχαν απομακρύνει από το αυτοκίνητο που καθόταν - και το οποίο μπορεί να ανήκε σε έναν απαγωγέα από τη Γάζα. Το όχημα είχε καταστραφεί ολοσχερώς και βρισκόταν σε ένα χωράφι, όπως και πολλά άλλα που δέχθηκαν επίθεση από ελικόπτερα Απάτσι. Η γυναίκα φορούσε λίγα ρούχα και ήταν με τα πόδια ανοιχτά.

 

Αν και είχε παρακολουθήσει το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Nova, όπου πολλές γυναίκες που συμμετείχαν φορούσαν λιτά ρούχα, και τα λυγισμένα άκρα της ήταν τα χαρακτηριστικά άκρα ενός ανθρώπινου σώματος σε ένα αυτοκίνητο μετά από νεκρική ακαμψία, Ισραηλινοί ειδικοί και αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι είχε βιαστεί. Όμως,οι ισχυρισμοί για σεξουαλική επίθεση έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί αβάσιμοι.

 

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Mickey Edelstein επέμεινε στη συνέντευξη τύπου στις 23 Οκτωβρίου ότι "έχουμε αποδείξεις" για βιασμό, αλλά όταν του ζητήθηκαν αποδείξεις, είπε στους Times of Israel, "δεν μπορούμε να τις δημοσιοποιήσουμε".

 

Μήπως αυτή η νεαρή γυναίκα ήταν ένα ακόμη θύμα των διαταγών του ισραηλινού στρατού για φιλικά πυρά; Μόνο μια ανεξάρτητη έρευνα μπορεί να βρει την αλήθεια.

 

Ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα και διαμαρτύρεται για την απελευθέρωσή τους

 

Μέσα στη Γάζα, όπου κρατούνται όμηροι περίπου 200 Ισραηλινοί πολίτες, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος σκοτώνει τους αιχμαλώτους. Στις 26 Οκτωβρίου, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, γνωστή ως Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε "σχεδόν 50 αιχμαλώτους" σε πυραυλικές επιθέσεις.

 

Εάν ο στρατός του Ισραήλ είχε στοχεύσει σκόπιμα περιοχές που γνώριζε ότι κρατούνταν οι αιχμάλωτοι, τότε οι ενέργειές του θα πρέπει να ήταν σύμφωνες με την Οδηγία Αννίβας, του Ισραήλ. Η στρατιωτική αυτή διαδικασία θεσπίστηκε το 1986 μετά τη ‘’Συμφωνία Τζιμπρίλ’’, μια συμφωνία κατά την οποία το Ισραήλ αντάλλαξε 1150 Παλαιστίνιους κρατούμενους με τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Τότε,ο ισραηλινός στρατός μετά από έντονες πολιτικές αντιδράσεις, συνέταξε μια μυστική διαταγή προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές απαγωγές. Η προτεινόμενη επιχείρηση πήρε το όνομά της από τον Καρχηδόνιο στρατηγό που προτίμησε να πάρει δηλητήριο παρά να πέσει στα χέρια των εχθρών του.

 

Η τελευταία επιβεβαιωμένη εφαρμογή της Οδηγίας Αννίβα έγινε  την 1η Αυγούστου 2014 στη Ράφα της Γάζας, όταν μαχητές της Χαμάς αιχμαλώτισαν έναν Ισραηλινό αξιωματικό, τον υπολοχαγό Χαντάρ Γκόλντιν, και ο στρατός έριξε πάνω από 2.000 βόμβες, πυραύλους και βλήματα στην περιοχή. σκοτώνοντας τον ίδιο το στρατιώτη με περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους πολίτες.

 

Ανεξάρτητα από το αν το Ισραήλ σκοτώνει σκόπιμα ή όχι τους αιχμάλωτους πολίτες του στη Γάζα, έχει δείξει μια περίεργη αλλεργία στην άμεση απελευθέρωσή τους. Στις 22 Οκτωβρίου, αφού απέρριψε την προσφορά της Χαμάς να απελευθερώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα καύσιμα, το Ισραήλ απέρριψε την προσφορά της Χαμάς να απελευθερώσει τον Γιοχέβεντ Λίφσιτς, έναν 85χρονο Ισραηλινό ακτιβιστή της ειρήνης, και την 79χρονη φίλη του Νουρίτ Κούπερ.

 

Όταν το Ισραήλ συμφώνησε στην απελευθέρωσή τους, την επομένη, βίντεο έδειξε τη Λίφσιτς να σφίγγει το χέρι ενός μαχητή της Χαμάς και να του λέει "Shalom" καθώς τη συνόδευε έξω από τη Γάζα. Στη συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα, αυτό που είπε ήταν,ότι από τους απαγωγείς της είχε ανθρώπινη μεταχείριση.


 ''Following her release from Gaza by Hamas, 85 year old Yosheved Lifshitz is interviewed about her experience in captivity.

 pic.twitter.com/MOTEJ82BmB 

— The Cradle (@TheCradleMedia) October 24, 2023



Το θέαμα της απελευθέρωσης της Λίφσιτς προπαγανδιστικά θεωρήθηκε ως καταστροφή από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης της ισραηλινής κυβέρνησης, με τους αξιωματούχους να διαμαρτύρονται ότι της επέτρεψαν να μιλήσει δημόσια ήταν ένα σοβαρό "λάθος".

 

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδειξε λιγότερο δυσαρεστημένος από την ξαφνική απελευθέρωσή της. Όπως ανέφεραν οι Times of Israel, "ο στρατός ανησυχεί ότι κι άλλες απελευθερώσεις ομήρων από τη Χαμάς θα μπορούσαν να ωθήσουν την πολιτική ηγεσία να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή ή ακόμη και να τη σταματήσει στη μέση".

 [----->]