Επιδότηση ενοικίου; Ή ένα άλλο σχέδιο;;;;

 

Η επιδότηση ενοικίου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κατ' εξοχήν προεκλογικό φιλολαϊκό μέτρο, ΧΩΡΙΣ ταυτόχρονο έλεγχο των ενοικίων, στην πράξη θα ωθήσει προς τα πάνω τα νοίκια, ή έστω θα τα συγκρατήσει εκεί ψηλά που βρίσκονται, και θα απορροφηθεί συνεπώς, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από τους ιδιοκτήτες. Λειτουργεί περισσότερο ως μέτρο ενίσχυσης της ιδιοκτησίας, παρά των ενοικιαστών.

Μόνη άμυνα σε αυτό, θα ήταν ο έλεγχος των ενοικίων, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό για ένα προεκλογικό πρόγραμμα που θέλει να τα έχει καλά με όλους. Έτσι, κατά την προσφιλή του πρακτική, απλά υπόσχεται περισσότερο δημόσιο χρήμα προς όλες τις κατευθύνσεις - και σε τελευταία ανάλυση προς τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται λοιπόν για έναν ακόμα μηχανισμό μεταφοράς αξίας από τους εργαζόμενους προς τους ιδιοκτήτες.

Και στη στέγαση και παντού, αριστερή πολιτική χωρίς συγκρούσεις, που να τα έχει καλά με όλους, δεν γίνεται.*

Στην πράξη βέβαια, μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, αφού η κοινωνία τα τελευταία χρόνια δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψή της τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει τους λόγους της.

*Αν θέλετε να δείτε ένα πρόπλασμα σχεδίου που προσπαθεί να πάρει θέση σε αυτές τις συγκρούσεις, θέση υπέρ των .ενοικιαστών και άρα ενάντια στους ιδιοκτήτες, δείτε στο πρώτο σχόλιο την επεξεργασία της Πόλης Ανάποδα.

Νίκος Νικήσιανης

https://ipolianapoda.gr/?p=2308&fbclid=IwAR1U0FbuK1H3Z-OjRkRXoCQm3dpClu2-v0WciKhJXcvUURGQTxrM1e-GYXA


[---->]