Αντιδημοφιλής ανάλυση

 Pantelis Bagos

Αντιδημοφιλής μεν, ρεαλιστικότατη δε, ανάλυση από D.A.

(ακατάλληλη για όσους ακόμα πιστεύουν σε παραμύθια με μωυσήδες + νικ χαρντ + ελληνικό DNA που κερδάνε τους κορονοϊούς):

Αντιδημοφιλές ποστ

-Σοκ και δέος διαβάζω για τα 1259 κρούσματα, 102 διασωληνωμένους και 12 θανάτους

-Περαστικά στη Νίκη Κεραμέως. Ας ελπίσουμε η περιπέτειά της με τον ιό να την κάνει σοφότερη, αν και ήδη είναι αργά για να περιοριστεί η διαπορά στα σχολεία.

Ελλάδα:

- Από 1-15 Αυγούστου είχαμε κατά μέσο όρο 1,3 θανάτους από COVID-19 ανά ημέρα.

- Από 16-31 Αυγούστου είχαμε κατά μέσο όρο 2,5 θανάτους από COVID-19 ανά ημέρα.

- Από 1-15 Σεπτέμβρη είχαμε κατά μέσο όρο 3,1 θανάτους από COVID-19 ανά ημέρα.

- Από 16-30 Σεπτέμβρη είχαμε κατά μέσο όρο 5,2 θανάτους από COVID-19 ανά ημέρα

- Από 1-15 Οκτώβρη είχαμε κατά μέσο όρο 6,3 θανάτους από COVID-19 ανά ημέρα

- Από 16-27 Οκτώβρη έχουμε κατά μέσο όρο 9,3 θανάτους από COVID-19 ανά ημέρα

Τι θα έχουμε στο μέλλον; Ουδείς ξέρει. Ας καταφύγουμε λοιπόν στα επιστημονικά μέντιουμ που τα λέμε και μοντέλα προβλεψης.

Το μοντέλο λοιπόν του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) δείχνει κάποιες εκτιμήσεις. Τον Απρίλιο έπεσε έξω όπως επεσήμαναν και ο Μόσιαλος και ο Ιωαννίδης (ο καθένας για άλλους λόγους), αλλά από τον Σεπτέμβριο (με βάση και τις αναπροσαρμογές στη ροή των δεδομένων) πέφτει δυστυχώς μέσα σε όλους τους κρίσιμους δείκτες.

Ας αφήσουμε όμως τους θανάτους που δίχως lockdown, με καθολική μάσκα και ένα 95% να εφαρμόζει το μέτρο μπορεί να φτάσουμε τους 21 ημερήσιους θανάτους το Νοέμβρη και 31 το Δεκέμβρη.

Αυτό που είναι εξίσου ανησυχητικό είναι ότι το μοντέλο στις 9 Δεκέμβρη προβλέπει στο κατώτατο όριό του εμπιστοσύνης (παίρνω την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη) ότι θα χρειαστούν 296 κλίνες σε ΜΕΘ. Αυτό το νούμερο υπερβαίνει τις 288 κλίνες MEΘ_COVID-19 που είναι σήμερα διαθέσιμες σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη "σήμερα στην Αττική υπάρχουν 140 κλίνες ΜΕΘ-Covid, ενώ σε επίπεδο επικράτειας ο αριθμός τους αγγίζει τις 288 κλίνες».

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ.

Όλοι γνωρίζουν ότι όταν το σύστημα λειτουργεί με πληρότητα 90% είναι πολύ πιθανόν τα νοσοκομεία να αρχίζουν να ακολουθούν ένα triage πρωτόκολλο όπου θα εξυπηρετούνται κατά προτεραίοτητα όσοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν.

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο με αυτές τις συνθήκες να αποφύγει η χώρα γενικό lockdown και τα σχολεία να μείνουν ανοικτά μετά τις 10 Δεκέμβρη.

Η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. Αχρείαστα χαμένες ζωές, επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης με χαμένο ποσοστό του ΑΕΠ ίσως άνω του 15%, ολόκληρες χαμένες περίοδοι στη μέση της σχολικής χρονιάς. (Με στοιχεία του 2019, μόνο ένα 76% των νοικοκυριών διέθετε internet -συγκριτικά ήταν 95% στη Σουηδία -οι φτωχότεροι και τα παιδιά με γνωσιακές δυσικανότητες δεν θα έχουν ουσιαστική πρόσβαση έστω και στα πασαλείμματα της ασύγχρονης και σύγχρονης διδασκαλίας).

Και όλα αυτά για μια χούφτα διορισμούς γιατρών στο ΕΣΥ, για 10 χιλιάδες πρόσθετους αναπληρωτές στα σχολεία, για 600 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλ. ακύρωση διαγωνισμού 600 -1000 λεωφορεία ένα μηνα μετά τις εκλογές) για κάποια παραπάνω δρομολόγια στο μετρό. Αμετανόητα άφρονες, δογματικά νεοφιλεύθεροι δεν μπόρεσαν να εκμεταλευτούν ούτε το lag effect* (χρονοκαθυστέρηση) της επιδημίας που τόσο μεγαλόπρεπα χαρίζει στη χώρα ο ήλιος και η μοναδική ηλιοφάνειά της.

ΣΗΜ : Η χώρα μόλις στις 25 Οκτώβρη ξεπέρασε το 4% positivity rate στα θετικά τεστ (4.1% και 4.2% στις 26-10) το χαμηλότερο στην Ευρώπη (μετά την τριάδα Φιλανδίας-Νορβηγίας-Δανίας) ... αλλά με τέτοιο ΕΣΥ τα πράγματα ωθούνται σε lockdown και κλείσιμο σχολείων.

[---->]