Brexit : Κάναμε λάθος !



 image

«Ἐν δὲ τῷ πορεύεσθαι ἐγένετο αὐτὸν ἐγγίζειν τῇ Δαμασκῷ, καὶ ἐξαίφνης περιήστραψεν αὐτὸν φῶς ἀπὸ τοῦ οὐρανοῦ[...]» Πραξ. 9,3

Συνεχίζεται αδιάλειπτα η  πομπή όσων άλλαξαν ξαφνικά άποψη στο δρόμο προς το Λονδίνο, μια παράσταση στην παράσταση αυτή του Brexit, μια παράσταση που έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό ένα ολόκληρο εξάμηνο!
 United Kingdom Industrial Production





Και ιδού τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή!
Ας διευκρινίσουμε κάτι! Κανείς εδώ δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μην θυμάται ότι, στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει αλλάξει, ότι οι Βρετανοί κάνουν τα ίδια πράγματα όπως και πριν, με τις ίδιες συμφωνίες που ίσχυαν πριν από το δημοψήφισμα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, πλην των οικονομολόγων προφανώς,  βλέποντας τα αποτελέσματα, ότι με μια υποτίμηση της στερλίνας πάνω από 26 μονάδες σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι παραγγελίες και η παραγωγή συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά το κόστος για τις επιχειρήσεις που είναι πιο στενά δεμένες με τις εισαγωγές θα αυξηθεί με την ίδια ένταση. Επιπλέον, αν δούμε τι έγινε με το εισόδημα των Βρετανών στην άλλη μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας που ξεκίνησε το 2008, δεν μπορούμε να πούμε ότι στους επόμενους μήνες, θα συμβεί το ίδιο.
 United Kingdom Average Weekly Earnings Growth

Αν τώρα κάποιος θέλει να υποστηρίξει όλες αυτές τις βλακείες περί εκτίναξης του πληθωρισμού μετά την υποτίμηση της στερλίνας, προσβλέποντας ίσως ποιος ξέρει σε τι καταστροφές σε συνθήκες αποπληθωρισμού  λόγω χρέους,για ρίχτε μια ματιά στην τάση από το 2008 και μετά ...

 United Kingdom Inflation Rate


Χτες στην τελευταία έκθεσή της (Beige Book) η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) επεσήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Αμερική συνεχίζει να αναπτύσσεται με μετριοπαθείς ρυθμούς, όπως μικρές , αν και ανοδικές είναι και οι πιέσεις στους μισθούς.

Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν και οι επενδύσεις σε ακίνητα ενώ η αγορά ακινήτων επεκτάθηκε περαιτέρω στις περισσότερες περιοχές.

Σήμερα ο Ντράγκι θα κληθεί να κάνει ακόμα μία μάταιη προσπάθεια μετά την αποτυχία της νομισματικής πολιτικής του για τον πληθωρισμό που βρίσκεται μακριά από το περίφημο 2% του πρωταρχικού στόχου της ΕΚΤ! 
 
Μετά την χθεσινή κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία είναι ώρα κάποιος να τους πει ότι το πλεόνασμα των 310 δισεκατομμυρίων που αναμένεται στο τέλος του χρόνου στη Γερμανία σημαίνει μηδενική ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία για τώρα.

Ετσι, σήμερα ο Μάριο θα πρέπει να κάνει θαύματα για να εντυπωσιάσει τις αγορές, αν και η γενικότερη η αίσθηση είναι ότι θα τις απογοητεύσει.

Κλείνοντας πριν δούμε τι έχουν να μας πουν οι οικονομολόγοι των δύο επενδυτικών τραπεζών στο δρόμο για το Λονδίνο, να μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα αρχίσει καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την έξοδο από την Ε.Ε., γιατί την επόμενη χρονιά έχουμε εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία και σε εξέλιξη είναι και η συγχώνευση των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Φρανκφούρτης.


Δύο σημαντικοί θεσμοί του Σίτι ακύρωσαν τις προβλέψεις τους για ύφεση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και αναθεώρησαν τις οικονομικές προβλέψεις τους
Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse και της Morgan Stanley ανέβασαν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη το 2016 και το 2017, ακυρώνοντας την πρόβλεψη για ύφεση, είπαν όμως ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μετά το Brexit θα είναι αργός.

Πολλοί οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους μετά τα τελευταία στοιχεία, αλλά οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χειροτερέψει μετά το Brexit.

Η Credit Suisse ανέβασε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2016 από το 1 τοις εκατό στο 1,9 τοις εκατό και τις προβλέψεις για το 2017 από συρρίκνωση 1 τοις εκατό σε αύξηση της τάξης του 0,5 τοις εκατό. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας ήταν από τους πιο απαισιόδοξους μεταξύ όσων ερωτήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τον Αύγουστο.

«Με δεδομένη την ικανότητα ανάκαμψης που αποδεικνύεται από τα στοιχεία, σε συνδυασμό με μια ορισμένη πολιτική σταθερότητα και το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο θα συμβάλλει το Brexit, τώρα περιμένουμε μια υποτονική ανάπτυξη, αλλά όχι ύφεση».

Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε τις προβλέψεις της, λόγω των τελευταίων στοιχείων «από μια απότομη επιβράδυνση και Brecession, σε μικρότερη επιβράδυνση, που ,όμως, δεν οδηγεί σε τεχνική ύφεση».

«Αναμένουμε ότι η τρέχουσα ανθεκτικότητα της οικονομίας θα επηρεαστεί κατά την πάροδο του χρόνου από τις εταιρείες που αναβάλουν επενδύσεις και προσλήψεις, και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, δεδομένου ότι μια αδύναμη λίρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού».

Η Morgan Stanley αναθεώρησε τις προβλέψεις της προς τα πάνω, από 1,2 στο 1,9 τοις εκατό για το 2016 και για το 2017 από 0,5 στο 0,6 τοις εκατό.



http://icebergfinanza.finanza.com/files/2016/09/image2.jpg
 http://icebergfinanza.finanza.com/files/2016/09/image3.jpg 

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μιας  ενημέρωσης ή μιας ανάλυσης βουτηγμένη σε συγκρούσεις συμφερόντων και μιας ενημέρωσης που προσφέρει ελεύθερη ή ανεξάρτητη πληροφόρηση, η οποία μπορεί να είναι λάθος, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι κακόπιστη.