Η φαντασίωση του Ελληνικού χρέους



Η Faz.net μας θυμίζει ότι τα χρήματα για τη σωτηρία της Ελλάδας  επιστρέφουν στους πιστωτές με τη μορφή τόκων

Η Ελλάδα δανείζεται για να πληρώνει τους τόκους

Οι οικονομολόγοι λένε: "Το πρωτογενές έλλειμμα είναι κοντά στο μηδέν." Αυτό στα γερμανικά σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τους τόκους, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός της θα ήταν σχεδόν ισοσκελισμένος. Από αυτή τη σκοπιά, ο προϋπολογισμός του ελληνικού δημοσίου δεν είναι πολύ χειρότερος από το γερμανικό του 2009 ή του 2010.

Η Ελλάδα το τρέχον έτος, προ πληρωμής τόκων, θα έχει ένα έλλειμμα μόνο 1,4 δισ. ευρώ, και αυτό δεν το λέει μόνο η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες  καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα. Εξαιτίας των τόκων, το έλλειμμα του Ελληνικού δημοσίου αυξάνεται  εννέα φορές μέχρι τα 12,5 δισ. ευρώ - έλλειμμα το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με δάνεια από κράτη μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι πιστωτές πληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό
Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που πληρώνουν τα κράτη για τα προγράμματα διάσωσης, πηγαίνουν σχεδόν όλα στους πιστωτές. Και ποιοι είναι οι πιστωτές ; Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, το EFSF και τα κράτη του ευρώ. Μετά το κούρεμα του χρέους  τον Μάρτιο, όπου ιδιώτες πιστωτές παραιτήθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των δανείων τους, η Ελλάδα χρωστάει μόνο σε κράτη.

Τελικά  οι χώρες πιστωτές  καταβάλλουν τα χρήματα στον εαυτό τους, έστω και έμμεσα και επώδυνα, μέσω του προϋπολογισμού του ελληνικού δημοσίου. Αυτά τα χρήματα δίνονται βασικά για ένα λόγο: για να κρατιέται ζωντανή η φαντασίωση ότι μια μέρα η Ελλάδα θα μπορέσει  να πληρώσει το χρέος της.

Αλλά, το επίπεδο του Ελληνικού χρέους είναι ήδη πάνω από αυτό που μακροπρόθεσμα  θεωρείται ως μη βιώσιμο. Στο 167% του ΑΕΠ, προβλέπει το ΔΝΤ ότι θα φτάσει το επόμενο έτος - ενώ οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες με χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, αρχίζουν να έχουν προβλήματα από το 60% και πάνω.

Τα χρήματα που οι χώρες πιστωτές έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής, όμως, έχουν χαθεί. Δεν αξίζει τον κόπο να καταβάλλει κανείς τόκους στον εαυτό του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσει να στέκει ακόμα στα πόδια του αυτός  ο  παράξενος κύκλος χρήματος.
 [--->]




Στους δανειστές η διαχείριση των 31,5 δισ.

Καπάκος Σ.
Στον δεσμευμένο ειδικό λογαριασμό, που έχει δημιουργηθεί για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων, θα πάνε τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης, ενώ τη διαχείριση αυτών των χρημάτων θα έχουν οι ίδιοι οι δανειστές. Με την απόφαση αυτή, που προωθεί το Βερολίνο και με την οποία συμφωνούν οι Βρυξέλλες, οι δανειστές διασφαλίζουν τα χρήματά τους, ενώ, αν τελικά υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει από τα φορολογικά έσοδα τις δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επενδύσεις. Ούτε Ευρώ στην αγορά!

[--->]

17 τρις ευρώ θα "κοστίσει" ενδεχόμενη έξοδος της Νότιας Ευρώπης από το ευρώ




Νέα μελέτη γερμανικού ινστιτούτου προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη  έξοδος από το ευρώ της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας θα μείωνε  τοπαγκόσμιο ΑΕΠ κατά  € 17 τρισεκατομμύρια και θα βύθιζε τον κόσμο σε ύφεση, με τη Γαλλία να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες. Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από μόνη της, θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί λόγω του φαινόμενου του ντόμινο.





Σε λίγες εβδομάδες ... η ισπανική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και θα μπορέσει  να επιλέξει μια γραμμή προληπτικού δανεισμού αντί ενός δανείου διάσωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ισπανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μην ζητήσει καμία βοήθεια. ....

Εν τω μεταξύ,υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν ασκήσεις  μαθηματικών (ή μαθηματική τρομοκρατία ...): Σύμφωνα με μία προσομοίωση, η έξοδος από το ευρώ της Νότιας Ευρώπης θα  "κοστίσει" συνολικά  € 17 τρισεκατομμύρια ...
 
Φαίνεται λίγο αντιφατικό να μπορεί κανείς να υπολογίσει κανείς υν στην εξαφάνιση του ίδιου του ευρώ ή σε μια  ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του, αλλά ...
 
Σε κάθε περίπτωση, ιδού τα αποτελέσματα αυτής της προσομοίωσης, χωρίς  καμία απολύτως κρίση...  


Πόσο θα κόστιζε ... η έξοδος από τη νομισματική ένωση των χωρών  του ευρωπαϊκού νότου; Το ποσό θα μπορούσε να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι και τα 17 τρισ. ευρώ για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν την ευρωζώνη η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η  Ισπανία και ιδιαίτερα η Ιταλία.
 
Το (γερμανικό) Ίδρυμα Bertelsmann, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που συνδέεται με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη,ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων Prognos AG προκειμένου να εκτιμήσει το πραγματικό κόστος της διάλυσης του ευρώ. ....


Η μελέτη παίρνει υπόψη μόνο τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και τις ζημιές από το κούρεμα του κρατικού χρέους, τα κοινωνικά  όμως κόστη, μπορεί να κάνουν  ακόμη πιο τρομακτικό το σενάριο.
Αυτός είναι ο λόγος που, όπως προειδοποιεί το Ίδρυμα Bertelsmann, το ευρώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταρρεύσει, και καμία χώρα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει  τη νομισματική ένωση, όπως π.χ. η Ελλάδα (Αμήν).

στο δρόμο



Vorbereitet: Die Sicherheitsvorkehrungen in Athen sind vor dem Besuch der Kanzlerin groß