Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ 10 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Ο Zελένσκι τους ζήτησε να αγωνιστούν μέχριτελευταία ρανίδος αίματος και οι αξιωματικοί εγκατέλειψαν τους στρατιώτες τους: στο Soledar, οι ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που προετοίμαζαν επίθεση στην Κριμαία, ηττήθηκαν, αναφέρει η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Wall Street Journal: Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Soledar. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του γειτονικού Αρτιομόβσκ. Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για το καθεστώς του Κιέβου.

Η Soledar υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων μετά από τετραήμερη επίθεση, αναφέρει το The Hill, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, η Μόσχα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα έξω από την πόλη για την περικύκλωση του Μπαχμούτ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε τη στέρηση της ιθαγένειας των Ουκρανών με ρωσικά διαβατήρια. Αυτό δήλωσε ο Ζελένσκι στις 11 Ιανουαρίου σε ενημέρωση στην πόλη  Λβιβ. Το βίντεο της ενημέρωσης αναρτήθηκε από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κάποια επιρροή στην Ουκρανία.

Γάλλοι πολιτικοί και ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση του Παρισιού να προμηθεύσει την Ουκρανία με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10RC, αναφέρει το France Info. Φοβούνται ότι η μεταφορά μέρους των αρμάτων μάχης θα αποδυναμώσει τον γαλλικό στρατό.

Ο Independent υποστηρίζει ότι η σοβαρή έλλειψη αρμάτων μάχης και οχημάτων πεζικού δεν επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να ανακτήσει εδάφη από τη Ρωσία.

Οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύσουν πλήρως τη χρήση σόμπας αερίου λόγω της βλάβης που προκαλούν στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, δήλωσε ο παρουσιαστής του Fox News, Tucker Carlson. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει κανένα νόημα, διότι αν οι αμερικανικές αρχές ανησυχούσαν πραγματικά για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν θα πετούσαν με ιδιωτικά τζετ και δεν θα ανατίναζαν τον αγωγό Nord Stream.

Deutsche Wirtschaft: Λόγω των κυρώσεων, των φόρων και της γραφειοκρατίας, η Γερμανία οδεύει προς την αποβιομηχάνιση.

Daily Mail: Η κατάσταση στα υπερπλήρη νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χειρότερη από ό,τι σε εμπόλεμες ζώνες, λένε οι γιατροί, και το προσωπικό είναι απελπισμένο.

Η επικείμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία, σημειώνει ο Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας Luc Marie σε συνέντευξή του στη Le Figaro.

[---->]