34η ημέρα απεργίας πείνας- Άμεση απελευθέρωση του αναρχικού Κώστα Σακκά

Ούτε τους νόμους σας δεν εφαρμόζεται


Αίγυπτος: οι επαναστάτες δε ξεχνούν τις κτηνωδίες των στρατιωτικών



Συνέντευξη με τον Wael Abbas, έναν από τους πρωτεργάτες της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου 2011, ο οποίος εφιστά την προσοχή για την παροχή στήριξης στο πραξικόπημα των Ένοπλων Δυνάμεων.

Ο Wael Abbas, δημοσιογράφος και blogger, ο οποίος συνελήφθη και βασανίστηκε πολλές φορές από το καθεστώς του Μουμπάρακ και στη συνέχεια, στις εξεγέρσεις του 2011, επικρίνει σκληρά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου 2013. "Ο στρατός ενεργεί με πιο επιδέξιο τρόπο από τον Μουμπάρακ, υποκινεί τους ανθρώπους κατά της  Μουσουλμανικς Αδελφότητας, και την ίδια στιγμή δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις συγκρούσεις και να υπερασπιστεί αυτούς που θέλουν να σκοτώσουν τους ισλαμιστές. Ζούμε ώρες τρέλας", ξεκινά να λέει ο Wael.

Γιατί, μέχρι και οι Σαλαφιστές εγκατάλειψαν τον πρόεδρο Μόρσι;
Οι Σαλαφιστές δεν είναι ένα ενιαίο  ρεύμα. Το μεγαλύτερο κόμμα των σαλαφιστών,το El-Nour υποστήριξε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Αντίθετα,η Ισλαμική Τζιχάντ εκφράστηκε υπέρ του Μόρσι, αυτό μπορεί να βυθίσει την Αίγυπτο σε μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή της Αλγερίας. Οι Σαλαφιστές συνδέονται άμεσα με την αστυνομία και την Κρατική Ασφάλεια (Amn el-Dawla), και υποστηρίζουν το στρατό αυτή τη στιγμή, επειδή ελπίζουν ότι έτσι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές.

Τώρα, οι διαδηλωτές φαίνεται να πηγαίνουν "χέρι με χέρι" με το στρατό και την αστυνομία
Είναι αυτό που λένε, αγκαλιάζονται στους δρόμους με τους μπάτσους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λένε ότι η αστυνομία έχει αλλάξει, ότι δεν είναι πλέον οι δολοφόνοι που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες διαδηλωτές αλλά πανηγυρίζουν μαζί τους.

Και αυτό θεωρείται μια μεγάλη νίκη για την Tamarrod;
Την ακολουθούν πολλοί Αιγύπτιοι, αλλά δεν είναι μια πολιτική ομάδα, είναι μια κίνηση συλλογής υπογραφών. Υποψιάζομαι ότι έχουν επαφές με τις υπηρεσίες ασφαλείας ή το λιγότερο χαρακτηρίζονται από σοβαρή πολιτική ανωριμότητα. Τώρα υποστηρίζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα, μήπως δεν θυμούνται τι σήμαιναν τα δύο χρόνια του Ανώτατου Συμβούλιου των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF), για το κίνημα; Δεν θα πρέπει να τους συγχέουμε με το Συνασπισμό των νέων επαναστατών, στις ομιλίες τους στην τηλεόραση οι Tamarrod (εξέγερση) υποστηρίζουν την επέμβαση του στρατού. Οι επαναστάτες δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξουν την αστυνομία και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, παρά τη βοήθεια του λαού.

Πού βρίσκονται οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αυτές τις ώρες;
Ο Μόρσι είναι άγνωστο που βρίσκεται, ίσως να βρίσκεται στη λέσχη της προεδρικής Φρουράς  στην Ηλιούπολη. Υπάρχουν φήμες ότι δεν έχει συλληφθεί, αλλά κρατείται. Φαίνεται, ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το νομικό καθεστώς του πρώην πρόεδρου. Η Ανώτατη Ηγεσία συνελήφθη στο Marsa Matruh, αλλά δεν ξέρω αν τώρα έχει μεταφερθεί στο Κάιρο. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Saad Al-Katatni ανακρίθηκε σήμερα το πρωί από τις στρατιωτικές αρχές, ενώ ο δικηγόρος του Rashad al-Bayoumi συνελήφθη. Ο άλλος ηγέτης του κινήματος, Mohammed el-Beltagui συμμετέχει στις διαδηλώσεις γύρω από το τζαμί El Adaweya στο Κάιρο.

Ποια ήταν τα σοβαρότερα εγκλήματα της στρατιωτικής χούντας το διάστημα που βρισκόταν στην ηγεσία της χώρας;
Έδωσαν φρικτές διαταγές και οργάνωσαν στρατιωτικά δικαστήρια για να δικάσουν τους πολίτες . Ευθύνονται για τους πάνω από 80 θανάτους της επίθεσης στο Maspero (κρατική τηλεόραση, Οκτώβριος 2011), για τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών στην έδρα της κυβέρνησης (Νοέμβριος 2011), τους θανάτους στις συγκρούσεις στην Abbasseya. Ο στρατός είναι κτηνώδης, πήρε την εξουσία με τη συνταγματική διακήρυξη που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2011 μόνο και μόνο για να βλάψει την Αίγυπτο και για τα συμφέροντά του. Ελέγχει το 50% της οικονομίας της χώρας και θέλει να διατηρήσει αυτά τα προνόμια.

Αλλά η αντίδραση των ισλαμιστών στο πραξικόπημα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη;
Οι αδελφοί δεν θα κάνουν υπερβολική χρήση βίας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχουν ενεργοποιήσει παραστρατιωτικές ομάδες για να εκδικηθούν. Αυτό συνέβη μόνο στην περιοχή του Σινά, στις αστικές περιοχές δεν δραστηριοποιούνται, αλλά είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν άλλες ομάδες σαλαφιστών.