Η απάντηση του Μανώλη Γλέζου στον Αντώνη Σαμαρά

"Όποιος αγαπάει τον τόπο του δεν τον ξεπουλά με πρόσχημα τις επενδύσεις. Όποιος αγαπάει τον τόπο του δεν τον ξεπουλά με άλλοθι την ανεργία.


Είναι ντροπή και αμετροέπεια αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα επαίτη του κόσμου να μιλούν και να κατηγορούν όσους διαφωνούν με την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν, ότι μισούν την Χώρα.


Αυτοί μισούν τη Χώρα, όταν αφήνουν 4000 ανθρώπους να φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν από την οικονομική απελπισία. 


Όταν αφήνουν 1.500.000 ανέργους και τη νέα γενιά να μεταναστεύει στο εξωτερικό. Όταν  αφανίζουν τη μεσαία τάξη για να ωφεληθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.


Αυτοί μισούν τη Χώρα που την άφησαν ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των "κυρίων με τα κουστούμια'. 


Αυτοί μισούν τη Χώρα που την σκλαβώνουν με δάνεια και αφήνουν τον Ελληνικό Λαό να πληρώνει τα σπασμένα".

Ελλάδα: η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε μια ιδιαίτερα επικριτική έκθεση για την κατάσταση στην Ελλάδα. [1] Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει την επικράτηση των περιοριστικών πολιτικών που οδηγούν σε μια δημοσιονομική προσαρμογή που επιτυγχάνεται κυρίως με ύφεση.

"Η Ελλάδα  προσαρμόζει τη θέση της κυρίως μέσω της ύφεσης, όχι μέσω μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα."

 Η έκθεση αυτή προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [2], και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κόντρα στο εσωτερικό της Τρόικας (που αποτελείται από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η οποία ευθύνεται για τη διαχείριση των "μεταρρυθμίσεων"  που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία.Οι επικρίσεις του ΔΝΤ στις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι αρκετά χλιαρές , αν και αρκετές φορές οι παρατηρήσεις τους είναι σωστές. Επομένως, το σημαντικό είναι μάλλον η διαρραγή  του μετώπου μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που το περιμέναμε από τις αρχές αυτής της χρονιάς, με την αντιπαράθεση σχετικά με τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολιτικών προσαρμογής και τον προϋπολογισμό. Αυτό θα βοηθήσει να ανοίξουν τα μάτια τους κάποιοι. Οι εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, με την πλήρη έννοια του όρου, γιατί οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά ένα τέταρτο σε αυτή τη χώρα, βαρύνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως τους γερμανούς κυβερνώντες, αλλά, δυστυχώς, και τους Γάλλους.

 

 1.   Οικονομική μεγέθυνση και ύφεση.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν χειρότερη από ό, τι αναμενόταν. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτιμούσε  κατά κανόνα τις συνέπειες των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής που υποστηρίζει. Αλλά αυτή η αναγνώριση, στην περίπτωση της Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια της ομολογίας από τον ίδιο οργανισμό  των αρνητικών  επιπτώσεων των συνιστώμενων δημοσιονομικών πολιτικών:

" Παρά το γεγονός ότι από την αρχή υποθέταμε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ θα α συρρικνωθεί σημαντικά το 2011-12, οι  πραγματικές επιδόσεις ήταν χειρότερες από τις προβλέψεις. Πολλοί αρνητικοί και αλληλοενισχυόμενοι παράγοντες υπονόμευσαν τα συναισθήματα των επενδυτών στη διάρκεια αυτής της περιόδου."