Ευθυγράμμιση ή περιθωριοποίηση

 

Τοποθέτηση κάποιου κυρίου  αρθρογράφου στο Capital.gr  σήμερα για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό : να κάτσουν σπίτι τους η να πάνε στην ερημιά,να φύγουν από τον πολιτισμό..Γράφει και το φοβερό ψέμα ότι μόνο 7 τοις εκατό των εμβολιασμένων μεταδίδουν τον ιό η ασθενούν. Το Ισραήλ δεν το έχει ακούσει. Ανεξάρτητη δημοσιογραφία !!! .

Συμπέρασμα πρώτο: οι άνθρωποι της εξουσίας  προετοιμάζουν  σταδιακά το κοινό για Σπιναλόγγες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για αγριότητες.

Συμπέρασμα δεύτερο  : η πορεία προς τον ολοκληρωτισμό χτίζεται σταδιακά αλλά σταθερά. Η συκοφάντηση μερίδας της κοινωνίας, μεγάλης σε αριθμό, είναι ένα  μιθριδάτειο δηλητήριο που χύνεται αργά, και κινείται στην οικοδόμηση μιας αυταρχικής, άνευ πραγματικού λόγου, συναίνεσης δια της προπαγάνδας. Δεν σχετίζεται με τον Ορθό Λόγο,αλλά με την ανελευθερία,με την διαχείριση του φόβου.

Πολύ ετερόκλητες δυνάμεις και θεσμοί συγκλίνουν και εναρμονίζονται σε μια διαδικασία Gleichschaltung, που σημαίνει στα γερμανικά " ευθυγράμμιση". Στην Γερμανία κανείς δεν πίστευε ακόμη και το 1933 ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Η δυσπιστία του μέσου ανθρώπου στο ότι η   εξουσία που τον " φροντίζει"  του λέει ψέματα, η δυσπιστία ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ άσχημα ( που είναι μέσο ψυχικής άμυνας του μέσου ανθρώπου για να μην καταρρεύσει) είναι όπλο στα χέρια κάθε εξουσίας για να οργανώσει ό,τι επιθυμεί. 

Τα έχει περιγράψει σε ψυχολογικό πεδίο ο Έριχ Φρομ, ο Βίλχελμ Ράιχ και τόσοι άλλοι αριστεροί ψυχαναλυτές, αναφερόμενοι στο τότε φαινόμενο της μαζικής ψυχολογίας του φασισμού .Έχουν ξανασυμβεί. Ούτε χρειάζονται οι σύγχρονες ανελεύθερες  μορφές τα γκροτέσκα χρώματα και τις στολές του ναζισμού. Υπάρχουν τεχνικές χειραγώγησης πολύ πιο προωθημένες μέσω εκστρατειών φόβου. Και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς συλλογικοί φορείς αντίστασης. Πρέπει να υπάρξουν, αλλιώς δεν θα έχουμε σωτηρία. 

[----->]