Μεταλλεία στο Κιλκίς; Μια ακόμη παρανομία υπέρ της Άκτωρ.



Όπως είναι γνωστό, πέραν της ΒΑ Χαλκιδικής, όπου 340.000 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί μεταλλευτική ζώνη, μεγάλο μέρος της Βορείου Ελλάδας κρύβει στο υπέδαφός του μεγάλα αποθέματα ορυκτών πόρων, που η εξόρυξή τους θα μετατρέψει -εφόσον πραγματοποιηθεί- ολόκληρες περιοχές σε ακατοίκητες ζώνες μακροπρόθεσμα, και σίγουρα σε περιοχές όπου δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί καμία άλλη δραστηριότητα. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, συναντούμε τις ίδιες εταιρείες, από Κιλκίς μέχρι Έβρο.

Στο ντοκιμαντέρ Σταγώνες, για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αναφερθήκαμε στις συνέπειες τις εξόρυξεις για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, το περιβάλλον, τα νερά και την κοινωνική συνοχή στην ΒΑ Χαλκιδική. Το βίντεο που ακολουθεί είναι αδημοσίευτο υλικό από την έρευνα για τις Σταγώνες, που το εύρος της ήταν αδύνατον να προβληθεί σε ένα ντοκιμαντέρ. Σε αυτό θα αναφερθούμε στο Κιλκίς.

Όπως μπορεί να δει κανείς αναλυτικά στο 10λεπτο βίντεο που ακολουθεί, στο Κιλκίς δόθηκαν 90.000 στρέμματα και πάλι στην εταιρεία Άκτωρ με στημένο διαγωνισμό του 2002 (συμμετείχε για λόγους νομιμότητάς του άλλη μία εταιρεία που δεν έχει σχέση με τις εξορύξεις), παρά τη ρητή αντίθεση όλης της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων της, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, κι όλα αυτά σε μια περιοχή που απειλείται με ερημοποίηση. Θεωρείται πολύ πιθανό πίσω από την Άκτωρ να βρίσκεται και πάλι η Eldorado Gold.

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει εναντίον του διαγωνισμού, αλλά η προσφυγή τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμη από το 2002 με αναβολές και διάφορες προφάσεις που σκοπό έχουν να "ροκανίσουν" χρόνο υπέρ του επενδυτή. Στην πιο πρόσφατη εκδίκαση, που έγινε πέρυσι, το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας αποφάνθηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει το ζήτημα και το παρέπεμψε στο... Διοικητικό Πρωτοδικείο, που είναι χαμηλότερης διοικητικής βαθμίδας!

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου, πράγμα που σημαίνει ότι, αφενός, απαγορεύεται η έρευνα και εξόρυξη από ιδιώτη και, αφετέρου, ότι οι τυχόν εργασίες εκεί απαιτούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και προφύλαξης - άρα και μεγαλύτερο κόστος. Αυτά τα κοιτάσματα αποκρύφτηκαν κατά το διαγωνισμό και την παραχώρηση στον Άκτωρ, παρόλο που είναι γνωστή η ύπαρξή τους από το 1950.
Στο βίντεο μιλά ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας-Ορυκτολογίας ΑΠΘ.
Συνέντευξη: Νοέμβρης 2013
Έρευνα: Νέλλη Ψαρρού
Κάμερα: Στέλλα Μελινγκουνάκη

[Απόπειρα μοντάζ: Νέλλη Ψαρρού...]

Το Φθινόπωρο η «Συμφωνία»


Μνημόνιο ελληνικής συγγραφής και σκληρής εποπτείας κάθε εξάμηνο 

O  δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας μιλώντας στον 9.84  περιέγραψε το πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται στις Βρυξέλλες.
η διαδικασία περιλαμβάνει:
  •    ένταση συνομιλιών με θεσμούς
  • εμφάνιση υβριδικής συμφωνίας μέχρι το Ιούνη που κλείνει την αξιολόγηση και οδηγεί στη Μεγάλη Συμφωνία για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας
  •  χαλάρωση των περιορισμών της ΕΚΤ με τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών στην αγορά έντοκων του ελληνικού δημοσίου
  • αναδιάρθρωση μέρος του χρέους (50 περίπου δις) με εξαγορά από  esm του συνόλου των ελληνικών υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ
  • τα 50 δις με επιτόκιο 0,65% για 32 με 50 χρόνια
  • Μεγάλη Συμφωνία ( ελληνικό πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας)
  • Εξαμηνιαίος έλεγχος
 Η τελική διαμόρφωση της συμφωνίας  αυτής προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2015  και θα οικοδομηθεί από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες θα «επιβραβεύονται» από την παροχή ρευστότητας.

Μανώλης Γλέζος: Ούτε βήμα πίσω

Ούτε βήμα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μην υποχωρήσουν.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με τη βούληση του λαού για να βρει η πατρίδα μας το δρόμο προς το μέλλον» τόνισε στο πρωινό του Παπαδάκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  που επίσης κάλεσε τον καθένα «να εγκαλέσει από τώρα την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω». 

Πρέπει να είμαστε πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, να μην γίνει ούτε ένα βήμα πίσω, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, «ο αντίπαλος εκμεταλλεύεται την αδυναμία σου και δεν θα σε αφήσει σε χλωρό κλαρί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν πρέπει ούτε κατά κεραία να αλλάξουμε στάση, η δύναμή μας βρίσκεται στη βούληση του λαού, είναι το όπλο μας γιατί έχουμε τη δεδηλωμένη» επεσήμανε.

Επίσης ο κύριος Γλέζος τόνισε ότι κατά τη γνώμη του δεν χρειάζεται νέα προσφυγή στις κάλπες: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καταφύγουμε στην κρίση του λαού, γιατί είναι εκπεφρασμένη».

Ο κύριος Γλέζος ανέφερε ακόμα ότι «το "δεν υπάρχει χρήμα" για 'μενα είναι εντελώς απαράδεκτο, το χρήμα δεν παράγει αξίες, απλώς ανταλλάσσει, εκείνος που παράγει είναι αυτός που εργάζεται, αν δώσουμε δουλειά στον κόσμο, δεν έχουμε ανάγκη κανέναν».

[--->]