Μια απλή παρεξήγηση



Το παρατηρητήριο γερμανικής  εξωτερικής πολιτικής,German Foreign Policy περιγράφει το ιστορικό της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, εσωτερική υποτίμηση , (ξε) πούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Μια απλή παρεξήγηση

Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε την Αθήνα, την Τρίτη, για να προωθήσει νέες  ευκαιρίες για τις γερμανικές εταιρείες. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων και των υποδομών ,υπήρξε αίτημα του Βερολίνου, πριν ακόμη επισκεφτεί η Μέρκελ την Ελλάδα. Η Καγκελάριος θυμάται πολύ καλά την πώληση των επιχειρήσεων στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και από αυτή την εμπειρία έμαθε πώς παραχωρούνται τα φιλέτα στους ιδιώτες επενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι Γερμανοί όπως αυτοί που συνόδευαν την  καγκελάριο θα έχουν προνομιακή μεταχείριση, με την δημιουργία "ειδικών οικονομικών ζωνών"  στην Ελλάδα  που από καιρό έχει ζητήσει η Γερμανία. Στις επιπτώσεις της υπαγορευμένης από τους Γερμανούς λιτότητας, η οποία οδήγησε σε φτωχοποίηση τον πληθυσμό, αναφέρθηκε ένας εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου: "καταφέραμε να μειώσουμε  το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε διψήφιο νούμερο." Οι εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής στη γερμανική πρωτεύουσα θεωρούν τις χθεσινές μαζικές διαμαρτυρίες ως παρεξήγηση και συστήνουν στο Βερολίνο να λάβει μέτρα με στόχο τη βελτίωση των δημοσίων σχέσεων για να καμφθούν  στο μέλλον οι αντιστάσεις κατά της γερμανικής πολιτικής. Ο ελληνικός πληθυσμός αυτή την περίοδο δεν είναι  σωστά πληροφορημένος και έχει  το δικαίωμα σε μια πιο "κατανοητή επικοινωνία" η οποία να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους του γερμανικού ντικτάτ( υπαγόρευση) για λιτότητα.

Γερμανικές υποδείξεις
Κατά τη χθεσινή της επίσκεψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με το σύνολο της ηγεσίας του ελληνικού κράτους και είχε συνομιλίες με Γερμανικές και Ελληνικές εταιρείες. Ο λόγος  (στμ.της επίσκεψης)–πέρα από το θέμα της κρίσης του ευρώ –και η ολοκληρωση της πώλησης των κρατικών επιχειρήσεων και των υποδομών.Αίτημα παλιό,οι ιδιωτικοποιήσεις δεν φαίνεται να προχωρούν  αποφασιστικά - λόγω της άρνησης  της Αθήνας, αλλά και την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: από την πλευρά των Γερμανών επενδυτών η αγορά τους θα ήταν πολύ επικίνδυνη. "Τώρα όμως ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, να σημειωθεί  πρόοδος, έλεγαν στο Βερολίνο, λίγο πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα : η καγκελάριος μπορεί να " κάνει  χρήσιμες υποδείξεις  για την πρόοδο της ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο Πρόεδρος της  CSU-Mittelstands-
Union (πρόεδρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), Hans Michelbach[1]. Εξάλλου η Μέρκελ θυμάται καλά το πώς έκλεισαν οι κρατικές επιχειρήσεις της πρώην ΛΔΓ και γνωρίζει πώς να κόψει σε φιλέτα το καλύτερο κομμάτι των κρατικών επιχειρήσεων και να τα πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές.

 
Η Ελλάδα, Ειδική  Οικονομική Ζώνη
Οι Γερμανοί που ενδιαφέρονται , όπως αυτοί που συνόδευαν την Καγκελάριο, θα πρέπει να τυγχάνουν ευνοϊκής  μεταχείρισης μέσω της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αποτελεί και παλιότερο αίτημα του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμο[2]. Σύμφωνα με τους τρέχοντες σχεδιασμούς, οι εταιρείες θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις - όπου αυτό είναι δυνατό ,μέχρι και 0%  φορολόγηση – και επιπλέον θα παρέχονται και επιδοτήσεις. 

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν οι ζώνες θα χωρίζονται γεωγραφικά ή ανά παραγωγικό τομέα.Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης  συζήτησε χθες με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας  προβάλλει ακόμη περισσότερα αιτήματα. Όπως από καιρό έχει προτείνει ο Hans-Peter Keitel, προέδρος  του Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI, ο Γερμανικός ΣΕΒ), όχι μόνο ορισμένα τμήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά "ολόκληρη η χώρα θα πρέπει να γίνει ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ζώνης του ευρώ" . Η διαχείριση της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης  "Ελλάδα"  θα πρέπει να γίνεται "από  ξένο προσωπικό της ΕΕ".


Μείωση μισθών σε επίπεδα δεκαετίας του '70
Τα πλεονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές- ιδιαίτερα τους Γερμανούς – θα πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα κέρδη τους. Σε αυτά αναφέρθηκε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: "Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν διψήφιος αριθμός." Αλλά ο Ελληνικός λαός βλέπει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία: η "μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος" επετεύχθη με ποσοστό ανεργίας της τάξης του 25%, στους νέους 50% και στις γυναίκες 60%. Ο κατώτερος μισθός επέστρεψε στο επίπεδο των μέσων της δεκαετίας του '70 – με τις τιμές να παραμένουν σταθερές: πολλές ιατρικές θεραπείες έχουν γίνει απροσπέλαστες. Εκατοντάδες χιλιάδες εξαρτώνται από τα συσσίτια της  εκκλησίας για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Είναι και αυτή μια συνέπεια της γερμανικής προσταγής (ντικτάτ) για λιτότητα με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας.


Γερμανικές προκλήσεις
Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην Γερμανίδα καγκελάριο δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα του θυμού του ντικτάτ (υπαγόρευση) του Βερολίνου για  λιτότητα, αλλά και μιας σειράς άλλων γερμανικών προκλήσεων. Όταν η κρίση άρχισε να κλιμακώνεται, στις αρχές του 2010, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσέβαλαν τον ελληνικό πληθυσμό με σοβινιστική φρασεολογία [4] Παρόμοιες προσβολές σοβινιστικού χαρακτήρα στα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ("αδέκαροι Έλληνες") ακολουθούσαν τις γερμανικές απαιτήσεις η χώρα να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της ΕΕ. Πρόσφατα, ο τύπος υποστήριξε ότι "στους δρόμους της Αθήνας, η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ " μπορεί ενδεχομένως να "επιβληθεί μόνο με τη βία των όπλων". Σε σχόλιο γερμανικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, διαβάζουμε τη συγκαλυμμένη προειδοποίηση, " ας ελπίσουμε ότι μια διεθνής δύναμη προστασίας, όπως αυτές που σταθμεύουν σε χώρες που παραπαίουν , δεν θα χρειαστεί να γίνει η αποφασιστική επιλογή." [5] (άρθρο στο german-foreign-policy.com . [6]) Αυτές οι προκλήσεις δεν βοηθούν μόνο  να καταλάβουμε  γιατί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα τέσσερα πέμπτα του ελληνικού πληθυσμού έχει αρνητική γνώμη για τη Γερμανία, αλλά και την ένταση των χθεσινών διαδηλώσεων, για την καταστολή των οποίων χρειάστηκε να επιβληθεί καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην ελληνική πρωτεύουσα - ένα εξαιρετικό γεγονός  της  επίσκεψης ενός Γερμανού πολιτικού στο εξωτερικό.


Η αλήθεια βρίσκεται σε γερμανικά χέρια
Οι ειδικοί επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την ταχεία άνοδο των  αντιγερμανικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Ελλάδα.Πρόσφατα, το Γερμανικό Συμβούλιο Διεθών Σχέσεων (Deutschen Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP)  δημοσίευσε μια ανάλυση αυτών των  εξελίξεων. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι ο θυμός των Ελλήνων για τις υπαγορεύσεις για λιτότητα στην ελληνική οικονομία και οι προκλήσεις της Γερμανίας, είναι μία "παρεξηγηση", την οποία η Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει ακολουθώντας  μια  "κατάλληλη επικοινωνιακή στρατηγική". Στο μέλλον, "τακτικές συνεντεύξεις Τύπου" και "αναλυτικά δελτία τύπου στα γερμανικά και στα ελληνικά" θα βοηθήσουν να γίνουν κατανοητές  οι γερμανικές θέσεις για την ελληνική κρίση. Αυτό θα βοηθήσει  "την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πολύ άσχημα πληροφορημένη, να μάθει την αλήθεια από πρώτο χέρι." Η προβολή των Γερμανικών θέσεων προς τον Ελληνικό λαό  από την ίδια τη Γερμανία "δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική" "αλλά μάλλον ως ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού" - "για να διευκρινιστούν οι όποιες παρανοήσεις."[7]



[1] Merkel will in Athen loben und mahnen; www.welt.de 08.10.2012
[2] βλέπε και: Die Chance in Griechenland nutzen
[3] BDI-Chef will Griechenland zur Sonderwirtschaftszone machen; www.spiegel.de 10.09.2012
[4] βλέπε και: Bilanz der Nationalismus-Party


[5] Griechenlands Schicksalswahl; Frankfurter Allgemeine Zeitung 18.05.2012
[6] βλέπε και : On the Relevance of Democracy
[7] George N. Tzogopoulos: Das griechisch-deutsche Missverständnis. Auswirkungen der Krise auf das Deutschland-Bild in Griechenland, DGAPanalyse kompakt No. 8, September 2012