Συνέντευξη του Εβο Μοράλες : ''Να γιατί δεν θα βάλω υποψηφιότητα. Η Βολιβία από το ρατσισμό πέρασε στο φασισμό και από το φασισμό στο πραξικόπημα''


Η εφημερίδα της Αργεντινής pagina12 πήρε συνέντευξη μέσω skype από τον "πρώτο Πρόεδρο του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας", όπως αναφέρει ο λογαριασμός του στο Twitter. Ο Eβo Μοράλες απάντησε από το Μεξικό, όπου βρίσκεται πολιτικός εξόριστος με τον Αντιπρόεδρο Λινέρα.

Κατά την προετοιμασία της συνέντευξης, το απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου, τα μέλη του Κοινοβουλίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό ολοκλήρωναν τη διαπραγμάτευση του σχεδίου ταχείας προκήρυξης νέων εκλογών και τα κοινωνικά κινήματα υπέγραφαν συμφωνία για τον τερματισμό της καταστολής. Εντωμεταξύ, τα παιδιά του Εβο, Eβαλίζ και Αλβαρο, είχαν ήδη φτάσει στην Αργεντινή μετά την υποβολή αιτήματος ασύλου.

" Ευχαριστώ τον λαό της Αργεντινής και όσους εγγυήθηκαν την παρουσία τους, δήλωσε ο Eβο. " Έμεινα ξάγρυπνος μέχρι τις 4 πμ, ώρα Βολιβίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις βήμα-βήμα και ευτυχώς δεν υπήρξαν προβλήματα."

- Αφού τα παιδιά του Eβo Μοράλες έχουν ήδη φτάσει στην Αργεντινή, τότε, σίγουρα θα παρευρεθούν στις 10 Δεκεμβρίου όταν ο νέος Πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες αναλάβει την προεδρία, θα παρευρεθεί και ο πατέρας τους;

- Με προσκάλεσαν δημόσια. Τι ωραία που θα ήταν... Θα ήταν τιμή μου να συμμετέχω στην τελετή ορκωμοσίας. Θα συμβουλευτώ τους συντρόφους και θα αποφασίσουμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τη μεγάλη αλληλεγγύη που έδειξε ο αδελφός Αλμπέρτο ήταν ένας από αυτούς που μου έσωσαν τη ζωή και έσωσαν τη ζωή του Αλβαρο (του αντιπροέδρου) και της συνοδείας μου την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 11. Αισθάνομαι στοργή, σεβασμό και θαυμασμό γι ' αυτόν. Θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε αναλυτικά τι ζήσαμε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στα μονοπάτια της ζούγκλας της Κοτσαμπάμπα.

- Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

- Ναι, έγινε συνάντηση με την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών, της καθολικής Εκκλησίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια μέρα μετά την άφιξη μου στο Μεξικό, ζήτησα σε συνέντευξη Τύπου να μεσολαβήσουν διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσουν τη διαδικασία ειρήνευσης στη Βολιβία. Ευτυχώς, αυτή η συνάντηση μόλις έγινε, και συμμετείχε η de facto κυβέρνηση της (Τζανίν) Añez και το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των Γερουσιαστών και των βουλευτών. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για την ενότητα και την ειρήνη, εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος.

- Παρά το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου 20, όπου το  MAS ήρθε πρώτο;

Ναι. Αλλά θέλω να προσθέσω ότι τη νίκη αυτή μας την έκλεψαν. Το μεγάλο μου "έγκλημα" είναι ότι είμαι ίντιο και πάνω απ ' όλα ότι εθνικοποίησα τους φυσικούς πόρους της χώρας, όπως τους υδρογονάνθρακες. Θυμάμαι πολύ καλά ότι ο φίλος και αδελφός Νέστορ Κίρχνερ (ο τότε Πρόεδρος της Αργεντινής) όταν εθνικοποίησα τις εταιρείες και οι ιδιωτικές εταιρείες μου είπαν ότι δεν θα επένδυαν πλέον στη χώρα, μου τηλεφώνησε και μου είπε, " αν οι πολυεθνικές του πετρελαίου θα σταματήσουν να επενδύουν στη Βολιβία, θα το κάνει η Αργεντινή θα το κάνει ". Έχω πολλές αναμνήσεις από τον αγώνα για την ανεξαρτησία των κρατών, για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των λαών μας

-Αναφέρθηκες στην ειρήνη.

- Θα βάλω τα δυνατά μου για την ειρήνη στη Βολιβία. Δεν θα βάλλω υποψηφιότητα για την προεδρεία αν και μπορώ να βάλω υποψηφιότητα για την προεδρία. Παραιτούμαι για να μην υπάρξουν νεκροί, και να σταματήσουν οι επιθέσεις . Αδερφέ δημοσιογράφε, ξέρεις γιατί παραιτηθήκαμε εκείνο το απόγευμα της Κυριακής με τον αδελφό αντιπρόεδρο Λινέρα; Επειδή είχαν πιάσει τα αδέλφια μου τα στελέχη του κόμματος, τους αγωνιστές, τους κυβερνήτες των Επαρχιών, τους δημάρχους και τους είπαν ότι θα κάψουν τα σπίτια τους αν δεν υπέβαλλα την παραίτησή μου. Στον αδελφό του προέδρου της Βουλής είπαν: "Αν ο αδερφός σου δεν παραιτηθεί, θα σε κάψουμε στην πλατεία". Έκαψαν το σπίτι της αδερφής μου στο Ορούρο.Από το ρατσισμό πέρασαν στο φασισμό και από τον φασισμό στο. Αυτό έγινε στη Βολιβία. Για αυτό θέλω την ενότητα και την ειρήνη. Αυτό είπα στις κοινοβουλευτικές μας ομάδες. Και ανακοίνωσα ότι αυτή τη φορά ο Αλβαρο (Λινέρα) και εγώ δεν θα βάζαμε υποψηφιότητα  για την προεδρία και την αντιπροεδρία.

Η Πλήρης συνέντευξη στο σύνδεσμο :


Μέσω https://www.facebook.com/CaracasChiAma/posts/3717195628294231?__tn__=K-R