«Εχουμε 3 εκατ. ανασφάλιστους και μειώνουν τη δαπάνη για τα φάρμακα»

«Ο Γεωργιάδης εξουσιοδότησε τον... εαυτό του να διαπραγματευτεί με τους φαρμακοβιομήχανους για τις τιμές»
  
«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το πάρτι στην Υγεία» 
  «Επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Η πραγματικότητα, θα τον δικαιώσει» Αδιαφανείς και ύποπτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση των φαρμάκων καταλογίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα του για διαπλοκή με συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών, λέγοντας πως δεν δικαιούνται να μιλούν εκείνοι που χρεώνονται εξ ολοκλήρου με τα μεγάλα «πάρτι» της διαπλοκής στο φάρμακο.

Επικαλείται τον Πλάτωνα -τον άγιο Πλάτωνα, όπως αναφέρει στην «Κ.Ε.»- για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η πολιτική και τη ρήση του: «Πάσα γαρ πολιτική χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».

* Κύριε Κουρουμπλή, υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο καλά στην κόντρα του με τον υπουργό Υγείας για τα φάρμακα. Πώς σχολιάζετε αυτή την εκτίμηση;
- Επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Η πραγματικότητα όμως πολύ σύντομα θα τον δικαιώσει. Οταν καταπέσει ο κουρνιαχτός, η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει πως ό,τι δεν εισπράξει ο κ. Γεωργιάδης από την υποτιθέμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα το πληρώσει ο ασφαλισμένος με την αύξηση της συμμετοχής του.
Υπάρχουν σήμερα φάρμακα για τα οποία η συμμετοχή -με αποφάσεις του υπουργού- φτάνει στο 80%. Στην Πορτογαλία η φαρμακευτική δαπάνη κατέβηκε στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων ανέβηκε μεσοσταθμικά στο 38%. Αν τους αφήσουμε, εκεί θα φτάσει και η συμμετοχή του Ελληνα ασφαλισμένου, που σήμερα είναι στο 24%.

* Κατηγορηθήκατε από τον Αδωνι Γεωργιάδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων. Αιφνιδιαστήκατε; Δεν θα ήταν προτιμότερο να είχατε φροντίσει να ετοιμάσετε και να καταθέσετε τη δική σας πρόταση για τα φάρμακα;
- Η συμφωνία μεταξύ του υπουργού και της επιτροπής κοινωνικών ήταν να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή. Αντ' αυτού, ο υπουργός επέλεξε αυτήν την ύποπτη και αδιαφανή μεθόδευση. Εξ άλλου μια τέτοια ρύθμιση απαιτεί κατάθεση οικονομικοτεχνικής μελέτης στη Βουλή. Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποστασιοποιείται από τον υπουργό λέγοντας ότι οι υποτιθέμενες μειώσεις είναι «εκτίμηση του υπουργείου», για να δείτε αν υπάρχει μελέτη, όπως ψευδώς δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Του ζητούμε, έστω και τώρα, να την καταθέσει.

Οσο για το ποιος εξυπηρετεί συμφέροντα, γιατί αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες ρυθμίσεις για μείωση φαρμάκων να ενταχθούν ξεκάθαρα στο νόμο, και επιμένει ότι θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που ουσιαστικά εξουσιοδοτούν τον ίδιο να διαπραγματεύεται με τις φαρμακοβιομηχανίες; Επειδή είμαι εραστής της αρχαίας σκέψης, ας μου επιτρέψει ο άγιος Πλάτων να παραφράσω μια σημαντική του ρήση και να την αφιερώσω στον κ. υπουργό Υγείας: «Πάσα γαρ πολιτική χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».


* Λέγεται συγκεκριμένα ότι αυτή η κόντρα έγινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί συμφέροντα εγχώριων πολυεθνικών. Τι απαντάτε;
- Αυτοί που χρεώνονται εξ ολοκλήρου τα μεγάλα «πάρτι» της διαπλοκής στο φάρμακο, στο μηχανολογικό εξοπλισμό και τα αναλώσιμα των νοσοκομείων, αυτοί που για 10 χρόνια χρέωναν στα Ταμεία 450 εκατ. ετησίως πληρώνοντας ακριβότερα το ίδιο φάρμακο, αυτοί που άφησαν ατιμώρητους όσους έπαιξαν σε σάπιες μετοχές και δομημένα ομόλογα τα αποθεματικά των Ταμείων, αυτοί που την παραμονή του PSI μετέτρεψαν τα χρήματα των συνταξιούχων σε ομόλογα, όλοι αυτοί οφείλουν να σιωπούν.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξετάσει την περίπτωση κατάθεσης πρότασης για εξεταστική επιτροπή για τα «πάρτι» στην Υγεία, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή δημοσιονομική εκτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, είτε από το δημόσιο τομέα είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι ένας κλάδος όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Λόγω επιστημονικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης και αξιόπιστων ερευνητικών κέντρων, η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέχρι και εξαγωγική δύναμη.

Θυμίζω ότι πριν από 25 χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάλυπτε το 55% της εγχώριας ζήτησης. Το ερώτημα είναι ποιοι ωφελήθηκαν από τη συρρίκνωση αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας.