Οι κίνδυνοι για τους εμβολιασμένους. Τι δεν γνωρίζει η επιστήμη;

 

Εμβολιασμένοι φαίνεται να μολύνονται από κοροναϊό με ρυθμούς που προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο δεν είναι γνωστό επακριβώς πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, ούτε σε ποιο βαθμό μεταδίδουν και οι ίδιοι τον ιό, επισημαίνει το Bloomberg.

 

Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι ο εμβολιασμός προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του ιού, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια απ’ όσο ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με χειροπιαστές απαντήσεις και αυτό δημιουργεί προβλήματα, τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια βασισμένες σε διάσπαρτα δεδομένα.

 

Αντί για απαντήσεις, σημειώνει το πρακτορείο, υπάρχει μια σειρά μελετών που δίνουν διαφορετική εικόνα για τις μολύνσεις σε εμβολιασμένους. Στις μεταβλητές περιλαμβάνεται το πότε και πώς διεξάγονται, που είναι παρούσα η μετάλλαξη Δέλτα, σε τι ποσοστά έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, ακόμα και το ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά κάνουν δύσκολες τις συγκρίσεις.

 

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε περισσότερες μολύνσεις εμβολιασμένων πλέον», δηλώνει η Monica Gandhi ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Ολοι ξέρουμε κάποιον. Δεν έχουμε όμως σοβαρά κλινικά δεδομένα».

 

Μια από τις πλέον γνωστές εξάρσεις μεταξύ εμβολιασμένων καταγράφηκε σε μια παραλιακή πόλη, το Provincetown της Μασαχουσέτης, καθώς εκατοντάδες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη συγκεντρώθηκαν και χόρεψαν σε πάρτι που έγιναν σε σπίτια με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4η Ιουλίου). Περίπου τα τρία τέταρτα των 469 μολύνσεων ήταν μεταξύ εμβολιασμένων.

 

Οι συγγραφείς μελέτης του CDC για την υπόθεση υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιθανό να μεταδίδουν τον κοροναϊό όπως και οι ανεμβολίαστοι. Ακόμα και αν είναι έτσι, επεσήμαναν, καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιάζονται είναι φυσικό να αντιστοιχεί σε αυτούς μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων και μια και μόνο μελέτη δεν είναι αρκετή για να βγουν συμπεράσματα. Το γεγονός πάντως οδήγησε το CDC να αντιστρέψει την σύσταση που είχε κάνει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και να ζητήσει και από τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε συγκεκριμένα σημεία.

 

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες στο παραπάνω ξέσπασμα μπορεί να έκαναν τα πράγματα ιδιαίτερα άσχημα. Υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους, βροχή και ανάμειξη ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα εμβολιασμών.

 

Μια νεότερη, μεγαλύτερη μελέτη του CDC για τις μολύνσεις στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι οι μολύνσεις μεταξύ εμβολιασμένων αυξάνονταν συνεχώς από το Μάιο και έφτασαν σε σχεδόν 4% στα μέσα Ιουλίου. Οι συντάκτες της όμως προειδοποιούν ότι μπορεί παράγοντες όπως η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και η μετάλλαξη Δέλτα να έπαιξαν ρόλο στα αποτελέσματα.

 

Έρευνες στο Ισραήλ φαίνεται να στηρίζουν την ιδέα ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση φθίνει μήνες αφότου γίνει ο εμβολιασμός και πιο πρόσφατα ότι οι μολύνσεις εμβολιασμένων μπορεί εν τέλει να οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών. Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και οι σοβαρές νοσηλείες μεταξύ εμβολιασμένων σπάνιες, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζουν όσους πιστεύουν ότι μπορεί τους επόμενους μήνες να χρειαστούν κάποιοι ενισχυτικές δόσεις.

 

Μελέτες και δεδομένα από κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έδειξαν επίσης αύξηση με τον καιρό των μολύνσεων μεταξύ εμβολιασμένων. Με τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως, να κυριαρχεί, είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται η ανοσία σε κάποια μετάλλαξη ή αν οι εμβολιασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί έναντι της Δέλτα. Θα μπορούσαν να ισχύουν και τα δυο. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των εμβολιασμένων μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας, καθώς αρκετοί ξεκίνησαν να συναθροίζονται, να ταξιδεύουν και να συναντώνται σε κλειστούς χώρους.

 

Υπάρχουν πάντως, κάποια δεδομένα που είναι σε μεγάλο βαθμό εμπεριστατωμένα, τονίζει το Bloomberg. Οι εμβολιασμένοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο, πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστούν διασωλήνωση και πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια προσφέρουν σημαντική προστασία.

 

Ως ένα βαθμό, οι μολύνσεις εμβολιασμένων είναι αναμενόμενες. Σε κλινικές δοκιμές κανένα εμβόλιο δεν ήταν 100% αποτελεσματικό, ακόμα και στα καλύτερα αυτό δεν συμβαίνει. Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μολύνσεις εμβολιασμένων. Είναι επίσης κοινό κάποιες πτυχές της ανοσίας έναντι ενός ιού να μειώνεται με το χρόνο.

 

Προς ώρας, καταλήγει το πρακτορείο, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.

[----->]