Τα δωρεάν Windows 8 : μια επανάσταση.Ομως ένα torrent θα τα θάψει



 

<<Εδώ βρίσκουν εφαρμογή όσα ειπώθηκαν στο πρώτο τμήμα αυτού του βιβλίου σχετικά με τις αιτίες που αυξάνουν το ποσοστό του κέρδους, με αμετάβλητο το ποσοστό της υπεραξίας ή ακόμα και ανεξάρτητα από αυτήν και ιδιαίτερα το γεγονός ότι, από την άποψη του συνολικού κεφαλαίου, η αξία του σταθερού κεφαλαίου δεν αυξάνει στην ίδια αναλογία που αυξάνει ο υλικός όγκος του.

Για παράδειγμα, η ποσότητα του βαμβακιού που επεξεργάζεται ένας και μόνος ευρωπαίος εργαζόμενος -νηματουργός σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο έχει αυξηθεί  κολοσσιαία σε σχέση με το βαμβάκι που επεξεργαζόταν παλιότερα ένας κλώστης με το ροδάνι. Αλλά η αξία του βαμβακιού που επεξεργάζεται δεν αυξήθηκε στην ίδια αναλογία με τη μάζα του. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις μηχανές και όλο το πάγιο κεφάλαιο. Με δύο λόγια, η ίδια ανάπτυξη, η οποία ανεβάζει τη μάζα του σταθερού κεφαλαίου σε σχέση με το μεταβλητό, μειώνει, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας, την αξία των στοιχείων του, και εμποδίζει έτσι, την αξία του σταθερού κεφαλαίου  (παρ’ όλο που σταθερά αυξάνεται) ,να αυξάνεται κατά την ίδια αναλογία που αυξάνει ο υλικός του όγκος, δηλαδή,ο υλικός όγκος των μέσων παραγωγής που τίθενται σε κίνηση από την ίδια ποσότητα  εργατικής δύναμης. Σε ξεχωριστές περιπτώσεις, μπορεί μάλιστα να αυξάνει η μάζα των στοιχείων του σταθερού κεφαλαίου, ενώ η αξία του παραμένει αμετάβλητη ή ακόμα μπορεί και να μειώνεται.

Με όσα ειπώθηκαν συνδέεται η υποτίμηση του υπάρχοντος κεφαλαίου, δηλαδή των υλικών του στοιχείων, που συντελείται με την ανάπτυξη της βιομηχανίας.Και αυτή είναι μία από τις μόνιμα δρώσες αιτίες, που συγκρατούν την πτώση του ποσοστού κέρδους, αν και σε ειδικές συνθήκες η πτώση αυτή μπορεί να περιορίσει τη μάζα του κέρδους μειώνοντας το ποσό του κεφαλαίου που αποφέρει κέρδος.

Εδώ αποδείχνεται ξανά ότι οι ίδιες αιτίες, που καθορίζουν την εξέλιξη της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους, μετριάζουν επίσης την πραγματοποίηση αυτής της τάσης>>

Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο,τόμος τρίτος,Τμήμα ΙΙΙ- Ο νόμος της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους, Κεφ.14-Αιτίες που αντιδρούν. ΙΙΙ.Φτήναιμα των στοιχείων του σταθερού κεφαλαίου, μετάφραση Παναγιώτη Μαυρομμάτη, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή,Αθήνα 1978


Ο χρόνος "αντίδρασης" μεταξύ της αυξητικής τάσης του σταθερού κεφαλαίου  (σύμφωνα με την πτωτική τάση του ποσοστού των συνολικών κερδών ) και  της πτώσης των τιμών στην αγορά συναρμολόγησης,μίκρυνε ιδιαίτερα λόγω της  πληροφορικής.

Η αγορά αυτή είναι μια αγορά "νέα" που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με άλλες αγορές που προϋπήρχαν και στη συνέχεια
καπιταλιστικοποιήθηκαν, ή αναπτύχθηκαν με την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, και είναι ο "καθρέφτης" της εικοσαετίας του '80-2000 (ως προς την αγορά του αυτοκινήτου, η οποία αναπτύχθηκε πολύ πριν και η οποία είχε μια πορεία  καπιταλιστικά "γραμμική" ).

Σε αυτή την αγορά, δεν θα βρούμε (ακόμη ;) όλα αυτά τα "κλασσικά" συμπτώματα του ιμπεριαλισμού ή, μάλλον, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από όσα αναλύει ο Λένιν στο διάσημο βιβλίο του: για παράδειγμα, ο τύπος των μονοπωλίων . Αν η δημιουργία μιας  ολιγαρχίας του χρήματος, η συνεχής εξαγορά επιχειρήσεων και η δημιουργία άλλων ολο και μεγαλύτερων, μαζί με την εξαγωγή κεφαλαίων και αγαθών σε όλο τον κόσμο ή το ρόλο των μεγάλων τραπεζών είναι κάτι που το έχουμε μπροστά στα μάτια μας, ο τύπος του μονοπωλίου (ή ολιγοπωλίου) στην πληροφορική, σήμερα, διαφέρει αισθητά από αυτόν, για παράδειγμα, στον τομέα της εξόρυξης ή της αυτοκινητοβιομηχανίας.  Η Google, το Facebook, η Amazon ή η Microsoft, με όλες τις αντιφάσεις τους, εκπροσωπούν  επιχειρήσεις οι οποίες στον τομέα τους, είναι κάτοχοι "δικαιωμάτων ιδιοκτησίας"  φυσικών και πλασματικών αγαθών (ειδήσεις, προφίλ κοινωνικών δικτύων, προγράμματα ή συσκευές) που μεταδίδουν ή  επιτρέπουν τη μετάδοση πληροφοριών. Δεν λέμε ότι αυτή είναι "η κοινωνία της πληροφορίας" ,αφού κάθε κοινωνία είναι κοινωνία της πληροφορίας , αλλά ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του  κατόχου ενός μονοπωλίου   ενέργειας (άνθρακα ή  πετρελαίου) ή ένα κατασκευασμένο  προϊόν, όπως είναι το αυτοκίνητο με το να είναι κανείς ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης μετάδοσης δεδομένων συνεχούς ενημέρωσης.

Ειδικά τα κοινωνικά δίκτυα, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή εισοδήματος με την πώληση ενημέρωσης και διαφήμισης με βάση το προφίλ των χρηστών (και εδώ να συλλυπηθούμε όλους όσους πιστεύουν ότι,  απλά και μόνο η δημοσίευση μιας φωτογραφίας από ένα γατάκι  παράγει αξία ), αλλά, ταυτόχρονα, είναι και  φορέας επικοινωνίας. Εργαλεία που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται σε κάθε μέρος του κόσμου για την οργάνωση διαδηλώσεων, εξεγέρσεων, και τη διάδοση ειδήσεων που δε συμφέρουν. Μπορεί να είναι λίγο,να εξαρτάται από υποδομές κλειστές η λειτουργία των οποίων είναι άγνωστη στους πιο πολλούς, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία υπάρχουν "κοινωνικά" εργαλεία , τα οποία, ενώ απορροφούν και εκφράζουν κάθε είδους δυσφορία και υπαρκτά φετίχ,μας δίνουν και τη δυνατότητα να προχωρούμε πιο πέρα και, ενδεχομένως, να "δικτυωνόμαστε" για να συγχρονιστούμε στις ίδιες συχνότητες. Με ένα hashtag όπως και με μια φωτογραφία.

Για να μην αναφέρουμε την ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση πιο τελειοποιημένων εργαλείων για  την ανταλλαγή όχι μόνο δεδομένων, αλλά  και την παραγωγή, σε μικρή και μεγάλη κλίμακα (οι εκτυπωτές3
D). Μια αντίφαση που θα τη δούμε να ξεσπάει σε λίγα χρόνια, δεδομένου ότι το Κεφάλαιο έχει την τάση να κοινωνικοποιεί όλο και περισσότερο την παραγωγή, κάνοντας έτσι ένα νέο και μεγάλο ποιοτικό άλμα,αλλά και  ποσοτικό. Σε νέες όμως διαστάσεις, όπως υπογραμμίζει ο Rifkin στο τελευταίο του βιβλίο, μέσω του λεγόμενου "Internet of things" (Ιντερνέτ των αντικειμένων-ή IoT), δηλαδή οι αισθητήρες που μοντάρονται σε κάθε αντικείμενο που ερχόμαστε σε επαφή και τη σύγκρουση μεταξύ καπιταλισμού, όπως τον γνωρίζουμε και όσα ονομάζει "commons".

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά είναι αυτό της ταχύτητας ... τις αντιφάσεις της τεχνολογίας, θα μπορούσαμε να πούμε, που ταξιδεύουν με την ταχύτητα των (Big) δεδομένων!
Η νέα αυτή τεχνολογία ενσωματώνει περισσότερο από τις άλλες στοιχεία όχι καθαρά καπιταλιστικά: η ανταλλαγή κάθε είδους υλικού, από ταινίες μέχρι βιβλία και μουσική και  εικόνες, με την συνακόλουθη διάβρωση της ατομικής ιδιοκτησίας των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω της κοινωνικοποίησης των ξεχωριστών ιδιοκτησιών ( μεμονωμένοι χρήστες οι οποίοι αφού αγόρασαν το dvd "τους", το βιβλίο "τους", αποφασίζουν να το μοιραστούν στο διαδίκτυο και να επιτρέψουν να το απολαύσουν όσοι δεν το αγόρασαν).

Στον τομέα της πληροφορικής οι τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών πέφτουν κάθετα από εξάμηνο σε εξάμηνο, και αυτή η νέα τεχνολογία έχει τώρα και το δικό της "νόμισμα" (το Bitcoin) αποδεσμευμένο από τον έλεγχο των τραπεζών που προέκυψε από ένα κρυπτογραφημένο αλγόριθμο.
Σα να λέμε η "φαινομενική μορφή", κατά κάποιο τρόπο, της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους, που η πραγματική μείωση των τιμών της τεχνολογίας μας καταπλήσσει πάντα: από το
tablet  της Samsung γύρω στα 10 €, μέχρι τα 0,99 € για τα τραγούδια στο iTunes.

Τα νέα Windows 8 που προσφέρονται δωρεάν είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ή, για να είμαστε πιο ακριβής, έχουν αυτή την τάση.
Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που, για να εγκαταστήσει κανείς τα παλιά windows 3.11 χρειαζόταν μια ντουζίνα δισκέτες και πολύ τύχη (δηλαδή ένα "φιλικό" σειριακό κλειδί ). Σήμερα, σε λιγότερο από μια ώρα , μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux σε οποιοδήποτε υπολογιστή και να έχετε πρόσβαση σε δωρεάν εκδόσεις του κάθε προγράμματος: επεξεργασία κειμένου, σελιδοποίηση, παραγωγής βίντεο, audiosequencer, κλπ.: φτάνει ένα κλικ, ένα torrent για να έχουμε το "δικό μας" ψηφιακό αντίγραφο.
Ένα smartphone, μια συσκευή η οποία πριν  8 χρόνια πουλιόταν στην τιμή των $ 1000, σήμερα μπορείτε να την αγοράσετε με λιγότερα από ό, τι ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο, το σύστημά τους, το Android, δίνεται κι αυτό δωρεάν.

  Όταν ακόμα και η  εφημερίδα Co
rriere μας θυμίζει ότι τα Windows 8

<< Θα προσφέρονται  δωρεάν,αφού όπως είπαμε, ο σκοπός είναι να νικήσει το Android, που είναι δωρεάν, και το iOS (στμ. της Apple), το οποίο έρχεται προεγκατεστημένο σε όλες τις φορητές συσκευές της Apple. Συνεπώς, η νέα στρατηγική προβλέπει μια ελεύθερη άδεια χρήσης για τα Windows 8.1 και τα Windows Phone 8.1 σε όλες τις συσκευές κάτω των εννέα ιντσών. Μια στρατηγική η οποία, ενώ από τη μία μειώνει τα μικρά έσοδα του Redmond, από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα στο λειτουργικό σύστημα να εξαπλωθεί περισσότερο,να μειωθεί η τιμή της συσκευής και, ελπίζω,ότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Ανεξάρτητα από τον Cortana (τον ψηφιακό φωνητικό βοηθό της Microsoft στα Windows Phone 8.1) και την αισθητική στην πραγματικότητα τα Windows στα κινητά πάσχουν από έλλειψη εφαρμογών κάτι που αποδεικνύεται θανάσιμο. Καλύτερα λοιπόν να προσφέρεται  δωρεάν ,ελπίζοντας ότι έτσι θα το χρησιμοποιήσουν περισσότεροι. >>

Η Microsoft, λοιπόν, αποδεικνύεται  πιο "ανοικτή" από την Apple, αλλά πολύ, πολύ λιγότερο από την ... Google.

Ετσι,ο πλουσιότερος άνθρωπος  στον κόσμο είναι ακριβώς ο ιδρυτής της Microsoft, αλλά προσέξτε κάτι, η περιουσία του είναι το ένα έβδομο της περιουσίας του πλουσιότερου άνθρωπου της δεκαετίας του '50, του Henry Ford.

Αυτή η νέα αγορά φαίνεται να προεξοφλεί την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, ενώ φλερτάρει με την κρίση του νόμου της αξίας. Το ερώτημα που βάζει το torrent, το eMule & οι λοιποί  στην ιστορία είναι πολύ απλό όσο και ανελέητο,"γιατί να πληρώνουμε όταν μπορούμε να μοιραζόμαστε;"
Η απάντηση του σημερινού τρόπου παραγωγής είναι μπερδεμένη, αντιφατική, ασυνεπής και έρχεται σχεδόν πάντα με καθυστέρηση, "
capitalism is writing"

Αλλά εν τω μεταξύ, τα
bits δεν κάθονται να περιμένουν, η ιστορία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στις 4G συνδέσεις μας  : "η επανάσταση φορτώνεται...".

* ΠΗΓΗ: http://www.inventati.org/cortocircuito/