Τυνησία: λιντσάρισμα ηγέτη της αντιπολίτευσης, άνεργοι καίνε αστυνομικό τμήμα



 

Κορυφώνεται το κλίμα έντασης στην Τυνησία. Ανεργοι επιτίθενται σε αστυνομικό τμήμα και του βάζουν φωτιά, ενώ τα κοσμικά κόμματα κινητοποιούνται κατά του ισλαμικού κόμματος  Ennahdha που το θεωρούν υπεύθυνο για το λιντσάρισμα  ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Το αστυνομικό τμήμα της
Citè al Amal, στο κυβερνείο του Gabes της Τυνησίας, δέχθηκε επίθεση και πυρπολήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, από  εκατοντάδες εξοργισμένους άνεργους. Πριν την επίθεση είχαν προηγηθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ανέργων και αστυνομίας και χωροφυλακής. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν τις κύριες οδούς πρόσβασης της πόλης, παραλύοντας την κυκλοφορία για ώρες.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο μιας εκρηκτικής κατάστασης που ακολούθησε το θάνατο, την Πέμπτη στην Tataouine, ενός στελέχους του κόμματος
Nidaa Tounes, ενός κοσμικού  κεντρώου κόμματος  που μόλις ιδρύθηκε με σκοπό να αφαιρέσει τον έλεγχο της χώρας από τους ισλαμιστές.
 
Χωρίς οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν , μια πομπή του ισλαμικού κόμματος και των άλλων δύο πολιτικών  δυνάμεων που αποτελούν την πλειοψηφία – το Ettakatol και το Κογκρέσο για την Δημοκρατία - μετατράπηκε σε επίθεση κατά των γραφείων  ενός κοσμικού  κόμματος, με ομάδες μαγκουροφόρων σε έξαλλη κατάσταση να εισβάλλουν στο κτίριο και να κατακρεουργούν κυριολεκτικά τον  Lotfi Naguedh.


Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εσωτερικών που ελέγχεται από το ισλαμικό κόμμα Ennahdha έδωσε μια εκδοχή των γεγονότων που, υπό το φως των πολλών βίντεο που απεικονίζουν το περιστατικό φαίνεται να καλύπτει την ευθύνη για το συμβάν, της "Επιτροπής για την προστασία της επανάστασης», ένα ημιεπίσημο φορέας κοντά στο Ennahdha ς που η κυβέρνηση έχει αναθέσει πολλές και ασαφείς αρμοδιότητες. 

Αυτό που προκάλεσε την οργή της οικογένειας του Naguedh και την ηγεσία του Nidaa Tounes ήταν η ύποπτη ταχύτητα με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε ως αιτία θανάτου του πολιτικού ηγέτη την καρδιακή προσβολή, παραβλέποντας τα πολλά χτυπήματα που είχε δεχτεί ο δολοφονημένος κατά την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης κτηνοτρόφων και αλιέων της Tataouine, της οποίας ήταν ο τοπικός γραμματέας.

 Μετά τις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραγγείλει νέα αυτοψία. Το πρόσωπό του, στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται πρησμένο, με πληγές στα ζυγωματικά και τα φρύδια, μια πληγή στο πρόσωπο, αιμορραγία από τη μύτη και από τα  δύο ρουθούνια  και ανησυχητικά σημάδια συμπίεσης στο λαιμό.

Η ένταση στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επειδή πλησιάζει η ημερομηνία της 23ης Οκτωβρίου, η μέρα που θα πρέπει να ολοκληρώσει επίσημα το έργο της η Συντακτική Συνέλευση ,διασπασμένη μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από εκείνη την ημέρα η Προσωρινή Κυβέρνηση που μονοπωλείται από το Ennhadha παύει να έχει οποιαδήποτε νομιμότητα, αλλά το κόμμα των θρησκευόμενων έχει ήδη αποφασίσει  ότι η εντολή της κυβέρνησης θα πρέπει να παραταθεί μέχρι τις επόμενες  γενικές  εκλογες.

Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων  ταραχών στη διάρκεια της νύχτας ο στρατός της Τυνησίας έχει τοποθέτηση συρματοπλέγματα γύρω από το κτήριο της Συντακτικής Συνέλευσης και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι από τις πιο παλιές αδελφότητες Σούφι της Τυνησίας διαμαρτύρονται για πολλοστή φορά κατά της βίας των σαλαφιστών οι οποίοι, τους τελευταίους μήνες, βεβήλωσαν μαυσωλεία και τόπους λατρείας τους που οι ισλαμιστές εξτρεμιστές τα θεωρούν σύμβολα της ειδωλολατρίας.

Αιτία των διαμαρτυριών, οι πρόσφατες καταστροφές από τους σαλαφιστές,μαυσωλείων αφιερωμένων σε ανθρώπους σεβαστούς στο Ισλάμ, και, ειδικότερα, αυτό στην Manouba, της λόγιας Σούφι , Saida Manoubia, υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία πέθανε το 1257.

Δεν υπάρχουν σχόλια: