Αγριεμένος Άραβας ΙΙ



Βρετανικά μέσα ενημέρωσης και Συρία
Ο
Nu`man μου έστειλε αυτό:
"Αν και οι αναφορές περί  θρησκευτικής μισαλλοδοξίας  έχουν ξεπεράσει τα όρια βάζει κάποια ερωτήματα σχετικά με το πως παρουσιάζουν οι Βρετανοί τον πόλεμο στη Συρία:

"Για πόσο ακόμα μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν αποτελούμε μέρος ενός μυστικού πολέμου μέσω τρίτων στη Συρία, καθώς η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι  χρηματοδοτεί τους αντάρτες (‘
Free Syrian Army’) με ειδικό εξοπλισμό για επικοινωνίες, και στρατιώτες των Βρετανικών  Ειδικών Δυνάμεων να τους εκπαιδεύουν στα βόρεια σύνορα στο εσωτερικό της Τουρκίας?...... Αυτή τη φορά υπάρχουν μερικοί  άλλοι παίκτες, αλλά στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο παλιό παγκόσμιο πόλεμο - με το Ιράν και τη Ρωσία από τη μία πλευρά και τους Σαουδάραβες,το Κατάρ, τους Βρετανούς, τους Γάλλους  και τους Αμερικανούς από την άλλη ... "


Από το Χαλέπι
" Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με  ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος, αλλά το 90 τοις εκατό είναι τελείως αντίθετοι  με τη χρήση βίας και τη γλώσσα των όπλων", λέει ο ιδιοκτήτης του Τσε Τσε cafe, όπου οι πελάτες καπνίζουν ναργιλέ μετά τη δύση του ήλιου, παρά τους πυροβολισμούς που πέφτουν εκεί κοντά.
Στη χριστιανική συνοικία της Aziziyeh, ο Ηλίας και ο Johnny, και οι δύο στα 38, βρίσκονται σε αδιέξοδο. "Πολλοί από τους αντάρτες είναι ξένοι ισλαμιστές. Τι κάνουν στην πόλη μας; Είμαι σίγουρος ότι το 90 τοις εκατό των πραγματικών κατοίκων  του Χαλεπίου, πλούσιοι  ή φτωχοί, συμμερίζονται την άποψή μου."
"Όλες αυτές οι θυσίες για να ανέβουν στην εξουσία οι ισλαμιστές, οι άνθρωποι της Αλ Κάιντα; Είναι ανυπόφορο", λέει ο Khaled, ένας φιλελεύθερος δικηγόρος. Ενώ ήταν υπέρ της επανάστασης  από την πρώτη μέρα, τώρα ο Khaled σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα οικογενειακώς. "Αν πέσω στα χέρια του συριακού στρατού θα με βασανίσουν στα σίγουρα. Αλλά η ζωή με αυτούς  τους άλλους είναι βέβαιος θάνατος", λέει. (Ευχαριστώ Basim)




Οι στρατοί της αντιπολίτευσης της Συρίας ενώθηκαν – ή μήπως όχι?
Χθες, η φωνή του πρίγκιπα Salman (Ash-Sharq Al-Awsat - το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικής κίτρινη δημοσιογραφίας στον αραβικό κόσμο), ξεκίνησε με μια ιστορία με κύριο τίτλο την ενοποίηση όλων των συριακών ενόπλων ομάδων. Σήμερα, για πρωτοσέλιδο έχει ένα άρθρο με τους ηγέτες των ένοπλων ομάδων να επιτίθενται ο ένας τον άλλο. 



Ελεύθερος Συριακός Στρατός και πολιτικά αεροδρόμια
Ο Akram,ο  ανταποκριτής του Angry Arab στη Συρία, μου έστειλε αυτό:

"Όπως και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μασάει  τα ίδια του τα λόγια. Λίγες ημέρες αφ’ ότου ο Bassam Al-Dada, ο καθυστερημένος πολιτικός σύμβουλος του, ανακοίνωνε ότι τα πολιτικά αεροδρόμια θα πρέπει να θεωρούνται νόμιμοι στρατιωτικοί  στόχοι, έχουμε μια άλλη του επονομαζόμενου
Malik Kurdi , του αναπληρωτή διοικητή του FSA να ακυρώσει τη δήλωση του Dada λέγοντας ότι ο τελευταίος είχε "απαλλαγεί των καθηκόντων του πριν από ένα μήνα".


Φαίνεται όμως πως ηλιθιότητα είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό του FSA και εκδηλώνεται κάθε φορά που αυτή η φοβερή συμμορία προσπαθεί να διορθώσει μία από τις  πολλές ανοησίες της. Κοιτάξτε πώς ο Στρατηγός  Kurdi προσπαθεί να δικαιολογήσει τις απειλές του "έκπτωτου πολιτικού σύμβουλου":

Θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι μέσα σε κάθε πολιτικό αεροδρόμιο στη Συρία υπάρχει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο - όπως στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και στο αεροδρόμιο της Λατάκειας.

Ο Στρατηγός Kurdi παρέλειψε να εξηγήσει γιατί το συριακό καθεστώς να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Δαμασκού, για να εξαπολύει  επιθέσεις εναντίον των ανταρτών, όταν διαθέτει καλά εξοπλισμένες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, όπως η Mezzah και η Dumeir και πολλά ελικοδρόμια όπως το ελικοδρόμιο της  αεροπορικής βάσης Marj Al-Sultan, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση λίγων μόνο χιλιόμετρων μακριά.

Φυσικά, κάθε παιδί ηλικίας πέντε ετών στη Συρία γνωρίζει καλά ότι το αεροδρόμιο της Δαμασκού είναι ένα καθαρά πολιτικό αεροδρόμιο που, για τεχνικούς (μήκος αεροδιαδρόμων, απουσία υπόστεγων και άλλες στάνταρντ υποδομές που απαιτούνται για να λειτουργήσουν  στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη) και για λόγους ασφαλείας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, εκτός κι εάν, για τους αξιωματικούς του FSA, τα λίγα  ξεχαρβαλωμένα  Boeing  της
Syrian Air και τα Airbus  χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίσουν  τις συνοικίες που έχουν καταληφθεί από τις συμμορίες του.

Έτσι, ο αστείος Στρατηγός  Malik Kurdi δεν είναι μόνο ψεύτης, αλλά και ηλίθιος. Εκπλαγήκατε; Σας παρακαλώ όχι ... Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα των αξιωματικών, που αποφοίτησε από τις στρατιωτικές ακαδημίες του  Μπάαθ, οι οποίοι υποτίθεται  ότι θα ηγούντο του  αγώνα απελευθέρωσης των Υψωμάτων  του Γκολάν. "


Η Γαλλία δηλώνει εντυπωσιασμένη με τον FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός)
Ο Akram στη Συρία μου έστειλε αυτό:
"Η Γαλλία δηλώνει εντυπωσιασμένη με τον τρόπο που η αντιπολίτευση διοικεί τις  πόλεις που ελέγχει μετά τη συγκρότηση τοπικών επαναστατικών συμβουλίων για την επιβολή του νόμου και της τάξης.
 
Πηγή που γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστάσεις δήλωσε ότι, στα πλαίσια των προσπαθειών μετάδοσης γνώσεων σε επιλεγμένη ομάδα γάλλων δημοτικών συμβούλων, η  "Ταξιαρχία Al-Tawhid "  (Al-Tawhid Brigade)σχεδιάζει να διοργανώσει μια σειρά μαθημάτων που θα αφορούν μεθόδους τοπικής αυτοδιοίκησης. Και προσθέτει : τεχνικές απαγωγών  και αποκεφαλισμού,θα είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που θα περιλαμβάνονται στα μαθήματα  κατάρτισης".




Τρομοκράτες  και βάνδαλοι  του FSA

"Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να πηγαίνουν στις δουλειές τους κανονικά, ακόμη και αν ο πόλεμος συνεχίζεται, αν και σε πολλούς, φαίνεται να υποκρύπτεται μια δυσαρέσκεια εναντίον των ανταρτών, κάτω από την επιφάνεια.
"Είναι τρομοκράτες και βάνδαλοι», είπε ένας άνδρας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, φοβούμενος τα  αντίποινα
".





 
Η νίκη στη Συρία
"Το γεγονός ότι είμαστε  εδώ [περισσότερο από] 40 ημέρες είναι μια νίκη ", δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ, ο οποίος λέει ότι ήταν ένας συνταγματάρχης του Στρατού της Συρίας, που αυτομόλησε πριν από οκτώ μήνες."

Η τρομοκρατία της Μοσάντ  
"Κάτι εντελώς άγνωστο από τη δράση του Dagan. Δύο δημοσιογράφοι της Yediot Ahronot, ο Yigal Sarna και ο Ανατ Tal-Shir, διερευνούσαν κάποτε μια υπόθεση, πριν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982, που στόχευε στον ξεριζωμό από εκεί του  Γιασέρ Αραφάτ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης,  με πρωταγωνιστή τον  Dagan επικεφαλής μιας μυστικής μονάδας εκτός των συνόρων Ισραήλ, της οποίας η αποστολή ήταν να υποκινήσει τρομοκρατικά γεγονότα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο. Η στρατιωτική λογοκρισία έκοψε την ιστορία, μου είπε ο Sarna. Ο Dagan αναγνωρίζει το καθεστώς  λογοκρισίας, αλλά αρνείται την ουσία της υπόθεσης. " (ευχαριστώ τον  "Ibn Rushd")


Νούρι Αλ-Μαλίκι
Το  θρησκευτικό ανδρείκελο  των ΗΠΑ και του Ιράν, Νούρι Αλ Μαλίκι,
πιστεύει βασικά ότι η κατοχή του Ιράκ μπορεί να είναι επιτρεπτή, αλλά όχι και το αλκοόλ. "Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομές σε νυχτερινά κέντρα και άλλους χώρους που σερβίρουν αλκοόλ στη Βαγδάτη, και  οι πελάτες τους φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, με το κίνητρο των επιδρομών να μην είναι άμεσα σαφές."



Οι δικτατορίες του Κόλπου
"Η οκτάδα των μοναρχιών που επιζούν μέχρι σήμερα ενισχύεται από οικονομικούς και στρατηγικούς  παράγοντες. Έξι από αυτές εξάγουν ωκεανούς πετρελαίου. Όλες τους είναι στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2011, μια χρονιά-ρεκόρ για τις  αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων  συνολικά, πάνω από τα μισά τα αγόρασε η Σαουδική Αραβία, η απόλυτη μοναρχία, χωρίς καμία επίφαση δημοκρατίας. Η Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία στο Sandhurst, όπου εκπαιδεύονται Βρετανοί και ξένοι αξιωματικοί, δέχτηκε μια δωρεά 3 εκ.δολαρίων από το βασιλιά του Μπαχρέιν. "


 
Ο Ερντογάν για τη Συρία
Ο Akram μου έστειλε αυτό:
"Ο πρωθυπουργός της  κεμαλικής Δημοκρατίας της Τουρκίας, δήλωσε ότι αυτός και τα μέλη του κόμματός του σύντομα θα επισκεφθούν τη Δαμασκό και θα συναντήσουν  τα εκεί "αδέλφια" τους. Εκεί , "οι άνθρωποι του Θεού " θα  διαβάσουν την Al-Fatiha (το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι) πάνω στον τάφο του Σουλτάνου Σαλαντίν και θα προσευχηθούν στο τζαμί Omayyad πριν επισκεφθούν τον τάφο του  Bilal Al-Habashi (ένας από τους συντρόφους του προφήτη Μωάμεθ). Και φυσικά, δεν θα ξεχάσουν το  "Δόξα τω Θεό" στο πλευρό των "Σύριων αδελφών" τους (αραβικά)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δεν τόλμησε  καν να περιγράψει την ευσέβεια του Ερντογάν στην αγγλική ιστοσελίδα του μήπως και πληγεί η κοσμική εικόνα της Τουρκίας στα μάτια των "πολιτισμένων εταίρων της " στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ".


 Ο FSA στη Συρία
Ο σύντροφος Dirar μου έστειλε αυτό:
"Αν δεν το γνωρίζεις, το άρθρο στο OpenDemocracy που λινκάρησες δημοσιεύθηκε και στην Jadaliyya ().Εκεί έστειλα  ένα σχόλιο, αλλά έχω πραγματικά την εντύπωση ότι το άρθρο γράφει κάμποσες ανοησίες, παρά το ότι ο τίτλος και η ουσία όσων προσπαθούσε να πει δεν ήταν κακή (γι 'αυτό και προσπάθησα να μην είμαι πολύ αρνητικός στο σχόλιο μου).
Λέει για παράδειγμα,
"Με όπλο πιο πολύ τη βαθιά πίστη μας στην επανάσταση μας παρά τον όποιο οπλισμό, ο FSA σε εμβρυώδη μορφή, επιτηρούσε τους δρόμους και μας ειδοποιούσε όταν πλησίαζαν οι δυνάμεις του καθεστώτος και της Shabiha" .

Αλήθεια? Κα για να το κάνετε αυτό χρειαζόταν ένας " στρατός"? .
Και παρακάτω, λέει "Αυτό, αν και οι περισσότεροι στην Αλ-Midan υποστήριζαν  πλήρως την ένοπλη επανάσταση".  Πρόκειται για  έναν εξωφρενικό ισχυρισμό. Αυτό.πώς το ήξερε ? Και το πιο σημαντικό, αν αυτό αληθεύει, τότε πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η επανάσταση ήταν / είναι ειρηνική?".

Ο FSA και η φήμη του στη Συρία
"Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ο ήχος από τους πυροβολισμούς και τις οβίδες έχει σκεπάσει τα πάντα και δεν αφήνει να ακουστεί τίποτε άλλο. Οι φωνές των διαφόρων κινημάτων διαμαρτυρίας, που αποτελούσαν την αντιπολίτευση στη Συρία, πνίγηκαν από τον FSA. Οι ακτιβιστές και οι υπέρμαχοι της μη βίας, που παραμένουν ακόμα στη Συρία, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και άχρηστοι. Η αίσθηση της αδυναμίας είναι έντονη, δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός ακτιβιστών που είχαν δώσει ώθηση στο κίνημα διαμαρτυρίας, την άνοιξη του περασμένου έτους έχουν εγκαταλείψει τη Συρία , ή μαραζώνουν στις φυλακές του  al-Assad. Αυτό έδωσε στα φιλοκαθεστωτικά  μέσα ενημέρωσης τη χρυσή ευκαιρία να διασύρουν τα ονόματα των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.
Πέρα από τους λανθασμένους υπολογισμούς του FSA, έχουν κάνει την εμφάνιση τους  πολλές ένοπλες συμμορίες, που ληστεύουν και απαγάγουν κόσμο με το προσωπείο του FSA. Για πολλούς απλούς Σύριους, αυτό έχει ενισχύσει την κακή φήμη του.Ο
FSA έχει ανοίξει τώρα ένα νέο μέτωπο  και δύσκολα θα ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία του"




Shafiq Al-Hut
Η βιβλιοκριτική μου στα απομνημονεύματα του Shafiq Al-Hut.


Ομοίωμα του Φαγιάντ και πάνω του η ισραηλινή σημαία
"Στη Χεβρώνα, οι δρόμοι έκλεισαν και εκατοντάδες άνθρωποι έκαψαν ένα ομοίωμα του Φαγιάντ με μια ισραηλινή σημαία, δήλωσε ένας  φωτογράφος του AFP. Στη Ραμάλα, έδρα της προεδρίας και της  παλαιστινιακής κυβέρνησης, η διαδήλωση κράτησε περίπου 15 λεπτά και αρκετές δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν "Φαγιάντ πάρε δρόμοι!" το σύνθημα  της Αραβικής Άνοιξης στις διαδηλώσεις του περασμένου έτους. "(ευχαριστώ τον Ηλεκτρονικό Αλί )

Δεν υπάρχουν σχόλια: