Η νομισματική ρήξη

Joseph Halevi, από il manifesto, 26 Ιουλίου 2012

Οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία βαθαίνουν την κρίση και το χρέος των χωρών αυτών. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στη ρήξη του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ. Στο ευρύ κοινό το ζήτημα αυτό δεν συζητείται , αλλά στα πιο ειδικευμένα όργανα η νομισματική ρήξη της ευρωζώνης τονίζεται σε μέγιστο βαθμό.

Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer έδωσε μια συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt, η οποία αναπαράγεται ολόκληρη στο διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας της Γαλλίας. Αφού εξέφρασε την πίστη του στο ευρώ,ο Noyer δήλωσε ότι "η τροποποίηση των κεντρικών επιτοκίων μας (ΕΚΤ) δεν έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Για τις αγορές, το επιτόκιο των τραπεζών εξαρτάται από το κόστος της χρηματοδότησης του κράτους και όχι από αυτό που καθορίζει η κεντρική τράπεζα ". Και εδώ, η πολύ σωστή παρατήρηση που θα έπρεπε να καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων: "Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δεν λειτουργεί." 

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση πλέον  να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.Ο Noyer επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό "είναι απαράδεκτο για μια κεντρική τράπεζα σε μια νομισματική ένωση". Το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα συνεπώς είναι ανύπαρκτο. Το μόνο μέτρο που εμπιστεύονται οι αγορές είναι τα χρήματα που μοιράζονται απευθείας στις τράπεζες. Ωστόσο, λέει, ο Noyer, "στο μέλλον δεν μπορούμε να βασιζόμαστε  επ’ άπειρον σε ένα σύστημα όπου η κεντρική τράπεζα χρηματοδοτεί μαζικά το τραπεζικό σύστημα και αντλεί μαζικά ρευστότητα από ένα άλλο τμήμα του προϋπολογισμού της". Το ευρώ έχει καταστεί μία συγκολλητική ουσία.
 
Μπορούμε να συγκρίνουμε τώρα τις διαπιστώσεις του Noyer με τη δήλωση του Mario Draghi στο κλείσιμο της συνέντευξης του στη Le Monde, της 24ης Ιουλίου. Το ευρώ δεν κινδυνεύει, δήλωσε ο Draghi χωρίς να δώσει καμία οικονομική εξήγηση. Το συνδέει όμως με την ασυλία λόγου των πολιτικών. 

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είπε: "Βλέπουμε αναλυτές να κατασκευάζουν σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης. Αυτό δείχνει ότι δεν κατανοούν το  πολιτικό κεφάλαιο που οι ηγέτες μας έχουν επενδύσει στην Ένωση και τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο". Σίγουρα, μέχρι την πλήρη αποσύνθεση του, αφού έχουν πάψει ήδη να λειτουργούν, οι κεντρικές αρτηρίες του νομισματικού συστήματος που αυτό εκφράζει και το κεντρικό νευρικό του σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: