Τέμπη: Καταπέλτης η έκθεση Anubis για τις προσπάθειες συγκάλυψης του συστημικού εγκλήματος

 

του Νίκου Ταυρή

Η υπόθεση των Τεμπών συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα. Η άκαμπτη επιμονή των συγγενών για τη δικαίωση των θυμάτων δεν αφήνει το θέμα να ξεχαστεί. Δεν ξεχνά όμως και η κυβέρνηση, που ακόμη και σήμερα συνεχίζει τις ενέργειες με στόχο τη συγκάλυψη των συνθηκών του δυστυχήματος αλλά και των ευθυνών του συστημικού εγκλήματος. Η τελευταία πράξη στη μακρά σειρά αυτών των ενεργειών είναι η μεσολάβηση της Ν.Δ. για την τοποθέτηση του Απ.Τζιτζικώστα στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού, το έργο του οποίου ανακοινώθηκε ότι θα επικεντρωθεί στο θέμα των μεταφορών.

 

 

Η κυβέρνηση και οι ελίτ φαίνεται να ενοχλούνται με την ιδέα πως το έγκλημα των Τεμπών θα ψάξει δικαίωση έξω από τα σύνορα της χώρας, όπως προηγούμενα είχαν ενοχληθεί από τις δηλώσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέα σχετικά με το δυστύχημα αλλά και τη σύμβαση 717. Ωστόσο, οι αδιάκοπες προσπάθειες των συγγενών φέρνουν διαρκώς νέα στοιχεία στο φως: χαμένα βαγόνια, χημικές αναλύσεις αλλά και την τοποθεσία όπου μεταφέρθηκε τις πρώτες μέρες ποσότητα χώματος και συντριμμιών. Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας Anubis στην τοποθεσία Πηγάδια.

 

 

Καταρχάς, το χρονικό της συγκάλυψης ξεκινά από τις πρώτες κιόλας ώρες έπειτα από το δυστύχημα και ενόσω οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονταν ακόμη στα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να φανταστούν όλα όσα συνέβησαν. Έτσι, μέσα από μια διαδικασία εξπρές, που προφανώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, ξεθάβεται και μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα χώματος μαζί με συντρίμμια και κρίσιμα στοιχεία σε άγνωστη τοποθεσία και όχι σε αυτή στο Κουλούρι στην οποία μεταφέρθηκαν όλα τα υπόλοιπα. Πολλούς μήνες αργότερα και έπειτα από συνεχείς προσπάθειες αποκαλύπτεται ότι η τοποθεσία είναι αυτή του ιδιωτικού οικοπέδου στην περιοχή Πηγάδια. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες επιβεβαιώνονται με βίντεο και φωτογραφικό υλικό, ότι μια ομάδα ανθρώπων προχωρά σε διαλογή συγκεκριμένων υλικών από το σημείο της σύγκρουσης, τα οποία μεταφέρονται σε άγνωστη τοποθεσία, που πιθανότατα είναι αυτή του οικοπέδου στα Πηγάδια.

Πιθανότατα, διότι ακόμη και σήμερα είναι αδύνατο να πει κανείς με ασφάλεια αν υπήρξε και τρίτη τοποθεσία απόθεσης υλικού. Επιπλέον, επιτρέπεται παράνομα στην Hellenic Train να συλλέξει σχεδόν όλα τα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας και να τα μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

Αργότερα, μαθαίνουμε πως ένα κοντέινερ έχει χαθεί και 16 μήνες μετά εντοπίζεται επίσης σε κάποιο οικόπεδο ιδιώτη. Ακολουθεί το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος με νέο χώμα, χαλίκια και μπετόν, με τη δικαιολογία πως κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο για τη χρήση γερανών, πράγμα που επίσης καταρρίπτεται από το οπτικό υλικό.

Αλλοίωση έχουμε όχι μόνο στον χώρο του δυστυχήματος, αλλά και στα ηχητικά ντοκουμέντα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας,ενώ ύποπτα για αλλοίωση είναι και τα αντίστοιχα βίντεο. Η εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο της δεν φαίνεται πουθενά, ενώ τα βίντεο από όλους τους σταθμούς διέλευσής της έχουν διαγραφεί με τη δικαιολογία ότι «δεν τα ζήτησε κανείς». Το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο. Για μήνες δεν δίνονται πληροφορίες για αυτό ενώ εν τέλει η HellenicTrain σε εμπιστευτικό έγγραφο κάνει λόγο για λαμαρίνες. Ωστόσο, το μέγεθος της έκρηξης στο δυστύχημα, σε συνδυασμό με την εύρεση εύφλεκτων ουσιών (ξυλόλιο, τουλόλιο κ.ά.) σε ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους(ΓΧΚ), προκαλούν υποψίες για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Εκείνες τις μέρες δίνεται η εξήγηση από τους εμπειρογνώμονες που διόρισε η ελληνική δικαιοσύνη ότι η έκρηξη προήλθε από την ανάφλεξη ελαίων σιλικόνης τα οποία χρησιμοποιούνται στις μηχανές των τρένων, οι οποίες λέγεται ότι ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση. 

 

Κάτι τέτοιο καταρρίπτεται μεθοδικά από τους πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων αφενός επειδή το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοια έκρηξη, αφετέρου επειδή οι αμαξοστοιχίες αποδεικνύεται ότι συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά, καθώς το απότομο φρενάρισμα της εμπορικής είχε ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των μηχανών της οι οποίες σύρθηκαν σαράντα μέτρα μακριά και δεν συμμετείχαν στη σύγκρουση. Αντίστοιχη είναι και η πορεία που ακολουθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη και τη Βουλή, όπου για την πρώτη υπάρχουν αδικαιολόγητες παραλήψεις και καθυστερήσεις, ενώ στη δεύτερη στήνεται μια εξεταστική επιτροπή που ψάχνει ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και τελικά καταλήγει στη γνωστή ατομική ευθύνη του σταθμάρχη.

Τα παραπάνω θυμίζουν περισσότερο μαφιόζικες ενέργειες και όχι κρατικές. Ωστόσο οι μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη των ευθυνών δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, η υπόθεση των Τεμπών έχει αναδειχθεί σε βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Ο αγώνας των συγγενών έχει πλέον αποκτήσει άλλες διαστάσεις για τη κοινωνία και αφορά τη δημοκρατία, τη λειτουργία των θεσμών, τη δικαιοσύνη αλλά και τη βαθιά κρίση που διαπερνά όλους τους τομείς της χώρας. Τα Τέμπη αποτελούν ακόμη μια κραυγή για δικαιοσύνη που στοιχειώνει το πολιτικό σύστημα και αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια του.

Καθώς με όλα τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα η ποιότητα των ελληνικών ελίτ και του πολιτικού συστήματος, που μεταχειρίζονται τη χώρα ως καύσιμη ύλη για τις προσδοκίες και τα κέρδη τους, ενώ κάνουν σκληρό πόλεμο σε όποιον τους χαλάει τις δουλειές.

 

Τα νέα στοιχεία απότην έρευνα της ομάδας Anubis

Η ομάδα Anubis ορίστηκε δικαστικά ως πραγματογνώμονας στην υπόθεση και η πρόσφατη έρευνά της ενσωματώθηκε στη δικογραφία της υπόθεσης. Η έρευνα βρίθει από αποκαλύψεις για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, αλλά και των σημείων εναπόθεσης μπάζων από αυτήν, όπως και την επιχειρούμενη συγκάλυψη κρίσιμων πτυχών της υπόθεσης και μάλιστα ενώπιον εντεταλμένων παραγόντων της πολιτείας.

 

 

Η έρευνα έγινε τους προηγούμενους μήνες σε ιδιωτικό οικόπεδο στην περιοχή Πηγάδια όπου είχαν μεταφερθεί πάνω από 40φορτηγά με χώμα και συντρίμμια από τον τόπο του δυστυχήματος .Στα ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγονται δεκάδες κομμάτια από τα συντρίμμια των τρένων αλλά και της περίφραξης και των στρωτήρων των σιδηροδρομικών γραμμών. Μάλιστα πολλά από τα παραπάνω φαίνεται να είναι καμένα, πράγμα που τα καθιστά σημαντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την έκρηξη και τη μετέπειτα πυρκαγιά. Άλλωστε, οι πραγματογνώμονες των οικογενειών πιθανολογούν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά οφείλονται στην ύπαρξη μεγάλης ποσότητας εύφλεκτων υλών (τουλόλιο, ξυλόλιο κ.ά.) τα οποία πιθανόν να μεταφέρονταν από την εμπορική αμαξοστοιχία. Πράγμα που συνάδει και με τα στοιχεία που παρουσιάζονται από άλλη έκθεση, με βάση την οποία το εκρηκτικό φορτίο που θα έπρεπε να μεταφέρεται για να δικαιολογείται το μέγεθος της έκρηξης αντιστοιχεί σε 12 με 15τόνους υδρογονανθράκων.

 

 

Αλλοίωση του πεδίου

Ο όγκος και το πλήθος των ευρημάτων είναι τέτοιος που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παράβλεψη τους. Το γεγονός δε ότι πολλά από αυτά είναι καμένα ταυτίζεται με τις κατηγορίες για επιλεκτική συλλογή και μεταφορά υλικών τις πρώτες κιόλας μέρες, ή ακόμα και ώρες, μετά το δυστύχημα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται: «Πάρθηκε υλικό διαπιστωμένα από το επίπεδο των γραμμών για το λόγω ότι έχουμε εντοπίσει εντός των χωμάτων ποσότητα στρωτήρων που δεν προϋπήρχαν στο χώρο αλλά μεταφέρθηκαν από εκεί  και ο χώρος αποτελεί ζώνη εκτίναξης βιολογικού υλικού». Αυτό αποδεικνύει ότι έγινε επέμβαση και άρα αλλοίωση του πεδίου του δυστυχήματος, δηλαδή σε μέρος όπου υπήρχαν κρίσιμα στοιχεία. Αντίστοιχης σημασίας είναι και οι λαμαρίνες των τρένων, τα μηχανικά  εξαρτήματα αλλά και υλικά από τα βαγόνια και το κυλικείο που βρέθηκαν. Η θέση αυτών των ευρημάτων στη διάταξη των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα καθιστά κρίσιμα στοιχεία για τη φύση και τα αίτια της έκρηξης, καθώς και για την εικασία ότι αυτή ξεκίνησε από το κυλικείο.

 

 

Όχι μόνο κλειστά κοντέινερ

Επιπλέον στην έρευνα σημειώνεται ότι: «Έχοντας λοιπόν σχεδόν όλα τα αντικείμενα μίας μεταφοράς, όπως συσκευασία παλέτας, τσέρκι και τμήμα από δίχτυ cargo αυτά μαζί τα αντικείμενα μας δείχνουν πιθανή μεταφορά φορτίου», πράγμα που δεν συνάδει με τους ισχυρισμούς σχετικά με την μεταφορά μόνο κλειστών κοντέινερ αλλά αντίθετα υποδεικνύουν τη μεταφορά και άλλου είδους φορτίου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα πως: «Υπάρχουν εντός των συντριμμιών που ανασύρθηκαν ύποπτα ευρήματα που δεν φαίνεται να ανήκουν στα υλικά της αμαξοστοιχίας και δεν γνωρίζουμε εάν έχει γίνει η καταγραφή τους.

 

 

Για πάνω από ένα χρόνο βρισκόντουσαν εκεί, χωρίς να γνωρίζει κανένας από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες-τεχνικούς συμβούλους ή τους ανθρώπους που διενεργούν την προανάκριση και την κύρια ανάκριση με αποτέλεσμα να χάνονται κρίσιμα στοιχεία.» Τα εν λόγω ευρήματα, ακριβώς επειδή πιθανόν να αφορούν το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και άρα να μπορούν να δώσουν περαιτέρω στοιχεία για αυτό, κρίθηκε από τον ανακριτή ότι η εύρεση τους επιβάλλει να γίνει νέα δειγματοληψία από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

 

 

Οστά και είδη ρουχισμού

Ενδεικτικό για τη φύση των υλικών που μεταφέρθηκαν είναι ότι ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν οστά, τα οποία βρέθηκαν μέσω της χρήσης ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Από αυτά ορισμένα ταυτοποιήθηκε ότι ανήκουν σε ζώα, ενώ σε μια περίπτωση υπήρξε ένδειξη από τα σκυλιά ότι πρόκειται για οστό ανθρώπινης προέλευσης και τελικά ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για οστό που ανήκει σε κάποιο από τα θύματα του δυστυχήματος.Επίσης, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο απόθεσης η έκθεση αναφέρει ότι:

«Το μέρος – τοποθεσία δεν έχει οριοθετημένη ζώνη φύλαξης με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένο σε φυσικούς θηρευτές που αναζητούν τροφή, στη γενική περιοχή. [...]

Οπότε δεν γνωρίζουμε αν σίγουρα βιολογικό υλικό έχει ήδη καταναλωθεί». Ενώ συνεχίζει παρακάτω:

«Ο χώρος ήταν εκτεθειμένος σε κοντινή τοποθεσία στην κοίτη του ποταμού, η οποία υπερχείλισε κατά τις πλημμύρες οι οποίες ακολούθησαν μετά το ατύχημα.

Έτσι σίγουρα επηρεάστηκε το σύνολο του υλικού που βρισκόταν εκεί και κρίσιμα πειστήρια υπάρχει πιθανότητα να ταξίδεψαν μέσω της ροής.»

Επίσης, βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα και είδη ρουχισμού που πιθανότατα ανήκουν στα θύματα του δυστυχήματος. Μάλιστα η έρευνα της ομάδας Anubis βρήκε και μια κάρτα sim για κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, μια κάρτα μάλιστα που μπορεί να αγοραστεί μόνο στις ΗΠΑ και έτσι εγείρεται το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι και κάποιος ακόμα αγνοούμενος αφού στη λίστα των θυμάτων /αγνοούμενων δεν υπήρχε κάποιος πολίτης των ΗΠΑ.

 

 

Κατά τύχη ανακάλυψη

Από την έρευνα της ομάδας Anubis τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσον τα υλικά αυτά ελέγχθηκαν ή καταγράφηκαν πριν μεταφερθούν, ενώ είναι πλέον βέβαιο ότι ανάμεσα τους υπήρχε και διάσπαρτο βιολογικό υλικό. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό οικόπεδο στα Πηγάδια δεν περιφράχθηκε με κανένα τρόπο, με αποτέλεσμα το βιολογικό υλικό που μεταφέρθηκε σε αυτή να είναι εκτεθειμένο επί μήνες στα ζώα της περιοχής, για τα οποία αποτελούσε βορά.

Επιπρόσθετα, η τοποθεσία του οικοπέδου είναι κοντά στην κοίτη του Πηνειού και άρα εκτέθηκε στις πλημμύρες της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μερίδα των συντριμμιών και άλλων στοιχείων να έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν με εγκληματική αμέλεια και παράβαση καθήκοντος από μέρους των υπευθύνων, εκείνο που καθιστά την όλη υπόθεση σκανδαλώδη είναι ότι αρχικά φαίνεται να είχε δοθεί εντολή στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου να απορρίψει το σύνολο των υλικών, πράγμα το οποίο ο ίδιος δεν έπραξε καθώς σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει για να μπαζώσει το αμμορυχείο που βρίσκεται στο οικόπεδό του. Εύλογα λοιπόν μπορεί να υποθέσει κανείς πως η συγκεκριμένη τοποθεσία κρατήθηκε επί μήνες μυστική γνωρίζοντας πως αργά ή γρήγορα τα υλικά θα εξαφανίζονταν, πράγμα που τελικά τυχαία δεν συνέβη! 

 

Δρόμος της αριστεράς,Σάββατο,5/10/2024

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: