Σύννεφα πολέμου

 


Το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη συνεργασία του με την Ιαπωνία σε όλους τους τομείς, σε μια εποχή που το Τόκιο επανεξοπλίζεται όσο ποτέ άλλοτε από το 1945. Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ολόκληρη την πρώτη νησιωτική αλυσίδα ανοικτά της Κίνας για πόλεμο.

03 Φεβρουαρίου 2023

Το ΝΑΤΟ θα επεκτείνει επιλεκτικά τη συνεργασία με την Ιαπωνία, συνεργαζόμενο στενότερα από ό,τι στο παρελθόν με τη χώρα της Ανατολικής Ασίας μέσω των παραδοσιακών της δυνάμεων, στην κυβερνοάμυνα και στο διάστημα. Ο κόσμος έχει φθάσει σε "ιστορική καμπή", όπου "η ισορροπία δυνάμεων στον Ινδο-Ειρηνικό μετατοπίζεται ραγδαία", σύμφωνα με κοινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο αυτή την εβδομάδα. Ετσι, το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία εγκαινίασαν ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας (Individually Tailored Partnership Programme, ITPP) και στο μέλλον θα συνεργάζονται στενά όχι μόνο σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και στην άμυνα στον κυβερνοχώρο και το διάστημα, στην άμυνα κατά των "υβριδικών προκλήσεων", στην προπαγάνδα ("στρατηγική επικοινωνία") και σε άλλους τομείς. Στο εξής, η Ιαπωνία θα συμμετέχει τακτικά στις συνεδριάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

 

Η επέκταση της συνεργασίας με την Ιαπωνία, την οποία το Βερολίνο προωθεί και σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιαπωνία ξεκινά έναν άνευ προηγουμένου επανεξοπλισμό της από το 1945: αυξάνει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά περισσότερο από 50%, γίνεται η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο και αποκτά ένα πυραυλικό οπλοστάσιο που μπορεί να πλήξει στόχους στην Κίνα. Το 2015, το ιαπωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επέτρεπε την επανερμηνεία του συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στρατιωτικές δραστηριότητες αποκλειστικά για λόγους αυτοάμυνας. Έκτοτε, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν στο εξωτερικό, εάν αυτό εξυπηρετεί μια με την ευρύτερη έννοια "συλλογική αυτοάμυνα". 

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με την Ιαπωνία - με τρόπο που οι ειδικοί να τη συγκρίνουν με την αύξηση της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας από το 2014. Η Ουάσινγκτον λαμβάνει παρόμοια μέτρα σε όλη την πρώτη νησιωτική αλυσίδα ανοικτά της Κίνας - συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων.... Συνολικά, δημιουργείται ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της Ουκρανίας από το 2014 - με εκπαίδευση προσωπικού, δημιουργία προωθημένων αποθηκών ανεφοδιασμού και προσδιορισμό θέσεων από τις οποίες θα διεξάγονται κάθε φορά επιχειρήσεις υποστήριξης.

 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση στις Φιλιππίνες, όπου και εκεί προετοιμάζονται για έναν πιθανό πόλεμο εναντίον της Κίνας. Στις Φιλιππίνες, αναπτύσσουν στρατιωτικές βάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά και για την αποθήκευση πολεμικού υλικού σε κοντινή απόσταση από πιθανά θέατρα πολέμου (Army Prepositioned Stock, APS). Ενώ μέχρι στιγμής οι βάσεις αυτές βρίσκονται κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα ή στο νησί Μιντανάο, τώρα πρόκειται να δημιουργηθούν στρατιωτικές βάσεις στην επαρχία Καγκαγιάν και στο νησί Παλαουάν. Η Καγκαγιάν βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κύριου νησιού Λουζόν, μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ταϊβάν, ενώ στα ανοικτά των δυτικών ακτών του Παλαουάν βρίσκονται τα νησιά της ομάδας Spratly, τα οποία αμφισβητούνται από τις Φιλιππίνες και την Κίνας.

Εν τω μεταξύ, στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ γίνεται πρωτοσέλιδο με την εκτίμησή του ότι ο πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν είναι μακριά. "Ελπίζω να κάνω λάθος", εξέφρασε πρόσφατα ο στρατηγός Mike Minihan, διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας: "Το ένστικτό μου λέει ότι το 2025θα έχουμε πόλεμο."

 [---->]

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: