Οι νέες τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβρη

 

- Οι τιμές πλέον κινούνται κοντά στο Ευρώ/η κιλοβατώρα και κάποιο πάροχοι ξέφυγαν και πάνω από το Ευρώ. Αν θυμηθούμε ότι πριν τη λειτουργία του νέου χρηματιστηρίου (Νοέμβρης του 2020)  οι τιμές στη λιανική κυμαίνονταν από 5 έως 10 λεπτά η Κιλοβατώρα ΑΡΑ έχουν 10πλασιαστεί σήμερα και αναμένονται και χειρότερα.

-Τις τελευταίες μέρες οι τιμές στη χονδρική μέσω χρηματιστηρίου αυξάνονται από μέρα σε μέρα γύρω στο 10% !!! Η δικαιολογία είναι η αύξηση  των τιμών του Φυσικού Αερίου που όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με την αύξηση των τιμών στο ρεύμα.

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθησυχάζει τους καταναλωτές λέγοντας πως θα αυξήσει τις επιδοτήσεις οι οποίες όμως προέρχονται πάλι από τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι Πολίτες. Αυτό γίνεται διότι το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο τροφοδοτείται από το χρηματιστήριο Ρύπων και τα υπερκέρδη των παραγωγών και των παρόχων. Δηλαδή όσο αυξάνονται οι τιμές τόσα περισσότερα μπαίνουν στο Ταμείο αυτό!!!!

-Πολιτική παρέμβαση από την Κυβέρνηση και την ΕΕ για να σταματήσουν οι αυξήσεις δεν υπάρχει παρότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουν.

-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν λαικίστικά "πλαφόν στη λιανική" αλλά δεν μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως μπορεί να γίνει αυτό εφόσον συνεχίζουν να λειτουργούν τα χρηματιστήρια και να αλωνίζουν ελεύθερα οι κερδοσκόποι , οι παραγωγοί και οι πάροχοι.....  

- Μία Λύση, που κι αυτή είναι πρόσκαιρη είναι η κατάργηση των χρηματιστηρίων και η διατίμηση με βάση τα πραγματικά κόστη. Όμως ο φιλελευθερισμός, ο νεοφιλελευθερισμός και ο Σοσιάλ- φιλελευθερισμός αυτό το θεωρεί "ΣΟΒΙΕΤοποίηση" και έρχεται σε αντίθεση με τις ιδεολογικές τους αρχές.....

- Μόνιμη λύση είναι: 1) Κατάργηση όλων των Χρηματιστηρίων που διαμορφώνουν τις τμές στην Ηλεκτρική Ενέργεια (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ρύπων και χρηματιστήριο Φυσικού αερίου οι αγοραπωλησίες του οποίου μπορεί και πρέπει να γίνονται με διμερής συμβάσεις)

2. )    Το ρεύμα σε όλους τους τομείς (Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και Εμπορία) να παρέχεται αποκλειστικά από μια Δημόσια εταιρεία η οποία θα βρίσκεται διαρκώς κάτω από κοινωνικό και εργατικό Έλεγχο. Κανένας ιδιώτης, κανένας κερδοσκόπος να μην συμμετέχει στον τομές της Ηλεκτρικής Ενέργειας.



[---->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: