ΓΝΩΣΙΑΚΟ V.A.R.*

 



Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου θα ξέρουν ότι υπάρχει αυτή η τεχνολογία που επιτρέπει να βλέπουμε το υποτιθέμενο φάουλ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πέναλτι, κόκκινες κάρτες και άλλες ποινές. Το πλεονέκτημα που έχει, είναι ότι πλησιάζεις πολύ τα γεγονότα, το μειονέκτημα είναι ότι χάνεις όλη τη δυναμική του παιχνιδιού. Ο διαιτητής, ο οποίος θα πρέπει να είναι υπεράνω προτιμήσεων μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, μπορεί να θεωρήσει μια παρέμβαση συγχωρητέα, δεδομένου ότι ακολουθεί τη δυναμική του παιχνιδιού. Αλλά αν απομονωθούν τα καρέ της εξεταζόμενης επαφής, μπορεί να αποδειχτεί ότι το χτύπημα είναι πράγματι θανάσιμο. Πρόκειται για τη συνηθισμένη ιστορία μεταξύ κειμένου και πλαισίου. Το κείμενο αναφέρει πράγματα των οποίων το νόημα αλλάζει αν τα εντάξεις σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

 

Η στρατηγική του δημόσιου λόγου που συνόδευε τα γεγονότα του τελευταίου μήνα και πέρασε σε αυτόν της Ουκρανίας, προετοιμάστηκε και επιβλήθηκε στους επιμελείς ομιλητές που στοιχήθηκαν ως ένθερμοι Μάρτυρες του Ιεχωβά που τονίζουν από τα μμε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, εφτά μέρες τη βδομάδα, επιβάλλοντας το γνωσιακό VAR,ότι : εδώ έχουμε έναν εισβολέα και έναν αμυνόμενο. Φάουλ (παράβαση)!.  Μη λέτε αηδίες, μιλάμε για καθαρό πέναλτι, τι να συζητήσουμε, εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, και όσοι θέλουν ακόμα να το συζητήσουν είναι πολύ οπαδοί για να τους πάρουμε στα σοβαρά. Πράγματι, δεν πρέπει καν να μιλάνε. Τι είναι αυτό που δεν θέλουν να φανεί ευρύτερα απ’όσα συμβαίνουν;

 

Εντάξει, γνωρίζουμε τα παράπονα για την επέκταση του ΝΑΤΟ  μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, τις συνεχείς και μαζικές ασκήσεις στα σύνορα της Ομοσπονδίας, την ουκρανική επανάσταση που αυτοί οι ξεδιάντροποι οπαδοί λένε ότι στην πραγματικότητα ήταν πραξικόπημα. Εκείνοι που φτάνουν μέχρι το σημείο να υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει φύγει από την Ουκρανία, αφού υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια με όπλα, δισεκατομμύρια, άνδρες και μέσα σε διάφορα επίπεδα. Αντιπερισπασμοί, αντιπαραθέσεις, σύγχυση, το φάουλ έχει γίνει άρα είναι πέναλτι! .

 

Αλλά, ας τους αφήσουμε να μιλήσουν αφού έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι ο μέσος όρος μεταξύ χιλιόμετρων περίπλοκων γεγονότων ή αμφισβητήσιμων ψευδογεγονότων και μιας καθαρής και σαφούς εικόνας στηρίζει την κρίση στη δεύτερη. Δεν θα είχαμε Instagram, Twitter και Facebook αν οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με το λόγο, οι άνθρωποι όμως επικοινωνούν μόνο με εντυπώσεις (impressions), καρέ ( frames), κλιπ (clip), φατσούλες (smilies), μιμίδια (meme) , συναισθήματα. Πράγματα απλά, βασισμένα σε απλά πράγματα για έναν κόσμο τύπου Gramellini (αρχισυντάκτης της εφημερίδας La Stampa).

 

Αλλά από την ομιλία του Μπάιντεν στη Βαρσοβία, αυτή με την οποία ανακοίνωσε παγκοσμίως τη νέα μορφή παγκόσμιας τάξης στην οποία υπάρχουν δημοκρατίες της αγοράς από τη μία και μια συμμορία βαρβάρων από τις οποίες η ρωσική είναι η πιο βίαιη από την άλλη, τώρα βλέπουμε καθαρά ποιο είναι το πλαίσιο που δημιούργησε το γεγονός το οποίο μας επιβάλλουν, ότι θα είναι το μόνο που θα πρέπει μας ενδιαφέρει.

 

 Αποβάλλουμε τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας; Είναι ακόμα πολύ νωρίς; Τότε τουλάχιστον από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Ο γράφων έγραψε μια συγκεκριμένη ανάρτηση όταν την προεδρία του Συμβούλιου ανέλαβε η Σαουδική Αραβία γνωστή για τη σφαγή του δημοσιογράφου (υπόθεση Κασόγκι) μετά από διαταγή του Σαουδάραβα μονάρχη. Αλλά τότε το VAR ήταν εκτός λειτουργίας, και τα βολέψαμε με το «ας κάνουμε πως δεν βλέπουμε». Να είστε όμως σίγουροι, ότι  βρισκόμαστε μόνο στην αρχή κι ότι η ιστορία έχει ακόμα δρόμο.

 

Ωραία βραδιά χθες στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, όπου ο Μπλίνκεν, κάνοντας πνεύμα, είπε ότι πρέπει να αγοράσει ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες αφού κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται εδώ. Ήταν παρανοϊκοί οι Ρώσοι όταν αντιδρούσαν με την απότομη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ; Λοιπόν, χθες, όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Γεωργία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν ντε φάκτο ως νέα μέλη , αν και όχι ακόμη και τυπικά. Νόμιζες ότι θα είχες ένα πρόβλημα; Λάθος! Έχεις τέσσερα! Έκπληξη ε;

 

Προσοχή όμως γιατί μέχρι τώρα το ζήτημα έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Εχουμε και τους νέους AP4. Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι συγκολλημένοι στο νέο αρκτικόλεξο; Μετά τη στρατιωτική συμμαχία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας στο όνομα της αδελφότητας των Αγγλοσάξωνων, έχουμε τώρα τους τέσσερις της συμμαχίας Ινδο- Ειρηνικού δηλαδή πάλι την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

 

Η Ιαπωνία σε στρατιωτική συμμαχία; Μα ανόητοι, δεν καταλάβατε ότι μετά από εβδομήντα επτά χρόνια τελείωσε η μεταπολεμική περίοδος; Ήρθε η ώρα για την Ιαπωνία να επανεξοπλιστεί και τι διάολο, επανεξοπλίζεται η Γερμανία και θέλουμε να βάλουμε τιμωρία την Ιαπωνία, την Ιαπωνία που είναι ακριβώς απέναντι από την Κίνα; Αλλά τότε δεν έχετε πραγματικά καταλάβει τίποτα όσον αφορά αυτό το παιχνίδι.

 

Οι Ιάπωνες είχαν ήδη αποφασίσει να ξοδέψουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες τον Δεκέμβριο (αλλά θα μπορούσαν τώρα να τις διπλασιάσουν) αν και το Σύνταγμά τους δεν το επιτρέπει, αλλά όσο γιαυτό, και το δικό μας μιλάει για «... αποκήρυξη του τον πόλεμο ... ως μέσο επίλυσης των διεθνών διαφορών».Ολα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, ας μην είμαστε συντηρητικοί.

 

Να λοιπόν το παγκόσμιο ΝΑΤΟ, η ένοπλη εκδοχή της Συμμαχίας των Δημοκρατιών της Αγοράς, εξάλλου οι ελληνικές συμμαχίες γεννήθηκαν σαν ένοπλες συμμαχίες, ή με κέντρο την Αθήνα ή με κέντρο τη Σπάρτη, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει την παγίδα του Θουκυδίδη όταν εσείς βγάζατε σέλφι στην πισίνα.

 

 

 

«Θα δώσουμε δέκα αντιαρματικά συστήματα για κάθε ρωσικό τανκ» και «οι μεταφορές οχημάτων και στρατευμάτων θα αυξηθούν μέχρι να φτάσουμε τους 250.000 άνδρες», λέει ο Μπλίνκεν. Πως; Το διπλάσιο από αυτούς που έστειλε ο Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία; Μάλιστα, καλό αυτό ! Όπως επανέλαβαν χθες οι Αμερικανοί, η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τους Ρώσους και στο αποκορύφωμα της κλιμάκωσης όπου λένε ότι οι Ρώσοι βίασαν γυναίκες, βίασαν παιδιά, εκτέλεσαν παππούδες και γιαγιάδες, έκλεψαν σπίτια φτωχών ανθρώπων, βομβάρδισαν εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, προχώρησαν σε γενοκτονία και στην πολυανακοινωμένη χημική ή χημικο-βιολογική ή χημικοβιολογική-πυρηνική τακτική επίθεση, όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε θα μπούμε στο γήπεδο για να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη των δίκαιων.

 

Αλλά μη νομίζετε ότι θα διώξουμε τους Ρώσους πέρα ​​από τα σύνορα και θα σταματήσουμε, πιστεύετε ότι θα βάλουμε 250.000 άνδρες εκεί για να πατσίσουμε; Χθες, οι φανταστικοί Ανατολικοευρωπαίοι ζήτησαν μετ ’επιτάσεως να καταγγελθεί η συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997, αυτή που υποσχόταν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους στα σύνορα της Ρωσίας. Ξεπερασμένα πράγματα.

 

Αλλά το σίριαλ πρέπει να ολοκληρωθεί και τώρα πηγαίνουμε στο τρίτο επεισόδιο, τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, το τελευταίο κάλεσμα για την έναρξη της υπερπαραγωγής ‘’Νέος Αμερικανικός Αιώνας’’ ("New American Century"} στην οποία είστε όλοι συμμέτοχοι, απρόσκλητοι, ομαδοποιημένοι.

 

Το Παγκόσμιο ΝΑΤΟ, μια νέα οικονομική διέξοδος στο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, υπερηχητικά βλήματα για όλους, νέες φίλα προσκείμενες ατομικές δυνάμεις, όλοι οι καλοί από’ δω και οι κακοί από’ κεί. Τι πράγμα; Σας φαίνεται υπερβολικό και σχετικά πρόωρο; Μήπως θέλετε να υποστηρίξετε το αβάσιμο, ότι εδώ δηλαδή δεν έχουμε έναν «επιτιθέμενο» και έναν «αμυνόμενο»; Ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δίκαιο αγώνα; Διστάζετε; Επειδή είστε μετα-ιστορικές γυναικούλες, γέροι και φοβισμένοι όπως λέει ο Luttwak και μέχρι τώρα ζούσατε με έναν τρόπο ζωής και αγνοούσατε ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να αντέξετε οικονομικά. Μην ανησυχείτε, όμως, επιστρέψτε στα γατάκια και στο Τσάμπιον Λιγκ.

 

Και μιας και επιστρέψαμε στο ποδόσφαιρο, ας μην αποσπάτε την προσοχή σας, απλά μείνετε εκεί σταθερά προσηλωμένοι στο γνωσιακό VAR κοιτάζοντας επάπειρον το καρέ «υπάρχει ένας αμυνόμενος και ένας επιτιθέμενος». Μετά τη γνώση ενεργοποιείται η συμπεριφορά. Ποια συμπεριφορά ;

 

Έλα τώρα, να φωνάξουμε όλοι μαζί : "Slava Ukraïni !!".Δόξα στην Ουκρανία !!

 

 

 

V.A.R. =Στα αγγλικά: video assistant referee,Bοηθός διαιτητή βίντεο.

[----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: