Πρώτοι αυτοί έπρεπε να φωνάξουν "Δεν συνθηκολογώ", που λέει κι ο Ιονέσκο στον "Ρινόκερο".

 Εντάξει παιδιά. Ας κάνουμε ένα άλμα και για την οικονομία της συζήτησης να δεχτούμε οτι ο Σερβετάλης είναι "ψέκας", αντιεμβολιαστής και όλα τα συναφή. Έπαιξε και τον Άγιο Νεκτάριο, πάει κάθε τρεις και λίγο στο Άγιο Όρος, πήρε και μόνος του μία απόφαση που πετάει στην ανεργία 30 εργαζόμενους. Ας τα δεχτούμε όλα αυτά. Ιδεολογικά, ο Σερβετάλης είναι στην "άλλη μπάντα", δεν είναι με το "Διαφωτισμό", δεν είναι με το "λαό και τα συμφέροντα του", είναι "κόκκινο πανί" για τους προοδευτικούς του τόπου (και του πληκτρολογίου). Είναι ένας κακός άνθρωπος ο Άρης Σερβετάλης. Πολύ κακός. Ας πούμε σύμφωνοι να πάμε παρακάτω.

Θα θέλαμε να μας υποδείξετε έναν επώνυμο "προοδευτικό" καλλιτέχνη ή διανοούμενο που να βγήκε να καταγγείλει τον παράλογο και αντιδημοκρατικό αποκλεισμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας από την κοινωνική ζωή του τόπου. Όχι "ψέκα". Αριστερό, αναρχικό, οτιδήποτε. Ντούρο επαναστάτη δηλαδή.

Έναν διάσημο τραγουδιστή, από αυτούς τους πολύ ριζοσπάστες (που πάνε και στα φεστιβάλ), που να ακύρωσε συναυλία και να είπε "η μουσική είναι για όλο το λαό, δεν παίζω σε συναυλία που αποκλείει κόσμο".

Έναν γνωστό ηθοποιό, από αυτούς που δίνουν μάχη για τα εργατικά δικαιώματα, που να είπε "τέρμα, δεν ξαναπαίζω σε παράσταση μόνο για συγκεκριμένους θεατές. Προσβάλει την Τέχνη και εμένα προσωπικά ως Ηθοποιό και Άνθρωπο".

Έναν ακαδημαϊκό, από αυτούς που γράφουν πολύ επαναστατικά κείμενα στις κυριακάτικες εφημερίδες, που να τα βρόντηξε όλα και να είπε "σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο με σκαναρίσματα και QR codes δεν ξαναμπαίνω. Δεν μου το επιτρέπει η στράτευση μου στην Αλήθεια, την Γνώση και την Ακαδημαϊκή Ελευθερία".

Ξεκινήστε να λέτε ονόματα ρε παιδιά και εμείς σημειώνουμε. Έλα πάμε. Κανείς; Ούτε ένας;

Εντάξει, θα μας πείτε οτι υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα και έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ, που ισχύει στο ακέραιο. Για αυτό δεν έχει κανείς την στάση του Σερβετάλη. Μα ένα λεπτό. Το να απαγορευτεί η είσοδος σε θέατρα, σινεμά και κλειστούς συναυλιακούς χώρους σε όσους έχουν αρνητικό rapid test πού ακριβώς εξυπηρετεί; Αν όχι στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού και στο οριστικό γονάτισμα του ΕΣΥ; Βασικά, δύο μήνες τώρα, είναι τόσο καραμπινάτες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας (καλλιεργώντας την πεποίθηση οτι αν έχεις πιστοποιητικό μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις) που πρώτοι όσοι κράζουν τώρα τον Σερβετάλη έπρεπε να ζητούν test για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Αν, όντως, το πρόβλημα τους ήταν ο κορονοϊός και η πανδημία. Πριν λίγες μέρες, άλλωστε, οι ίδιοι άνθρωποι ζητούσαν να μπει rapid test για την είσοδο στις εκκλησίες (στις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν πατάνε). Στις εκκλησίες κολλάει, στα θέατρα δεν κολλάει ρε σύντροφοι;

Είναι, όμως, θα πείτε, που με τη στάση του άφησε μερικές δεκάδες ηθοποιούς, τεχνικούς, φροντιστές χωρίς δουλειά σε μία εποχή πολύ δύσκολη για τους εργαζόμενους στην τέχνη. Σωστό και πρέπει να βρεθεί μία λύση για τους εργαζόμενους στην παράσταση. Γιατί, όμως, δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία όταν η κυβέρνηση απέλυσε 8.000 υγειονομικούς εν μέσω πανδημίας και έξαρσης των κρουσμάτων; Ή μήπως αν είσαι ανεμβολίαστος χάνεις την εργατική σου ιδιότητα και σου αξίζει η ανεργία, η πείνα και η ατίμωση; Ωραία ταξική ανάλυση.

Μάλλον, το πρόβλημα όσων εξεγείρονται με τον Άρη Σερβετάλη δεν είναι η υποτιθέμενη κοινωνικά ανεύθυνη στάση του. Στην τελική, δεν κάλεσε κανένα να μην εμβολιαστεί. "Η τέχνη είναι για όλους" είπε. Πού είναι το λάθος;

Το πρόβλημα είναι οτι ο "Άνθρωπος του Θεού" μας την βγήκε από τα αριστερά και πήρε μία απόφαση με ενδεχόμενα μεγάλο καλλιτεχνικό κόστος για τον ίδιο ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των "προοδευτικών" καλλιτεχνών και διανοούμενων ταυτίζεται 120% με το αφήγημα της πιο εγκληματικής και ελεεινής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης. Και αντί να κοιτάξουνε τα μούτρα τους στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν γιατί δεν έχουν πει μισή κουβέντα για την ψηφιακή επιτήρηση και την αντιδημοκρατική εκτροπή, πολεμάνε τον "Άγιο Νεκτάριο της ψέκας" για να κρύψουν την ιδεολογική τους γύμνια.

Αντί να βγουν οι αριστεροί και αναρχικοί καλλιτέχνες (πρώτα κι από τον Σερβετάλη) και να φωνάξουν με όλη τους την δύναμη ότι "όλα αυτά καθόλου δεν γίνονται για την υγεία μας αλλά για να εξανδραποδίσουν τον Άνθρωπο", κάθονται και τρολάρουν τον "ιερομόναχο της 7ης τέχνης".

Πρώτοι αυτοί έπρεπε να φωνάξουν "Δεν συνθηκολογώ", που λέει κι ο Ιονέσκο στον "Ρινόκερο".

Θλιβεροί, μίζεροι και κακομοίρηδες...

Μωρέ η τέχνη είναι για όλους και λέτε ό,τι θέλετε.

[----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: