«ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ»:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ HAIM SHADMI ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΑΛΟ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

 


Του  Gideon Levy, Haaretz, 25/11/2021

Κάποια γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν: Οι Παλαιστίνιοι στα Κατεχόμενα, ειδικά οι αγροτικοί πληθυσμοί, είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους, χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους υπερασπιστεί. Τους τελευταίους μήνες η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί. Οι επιθέσεις ισραηλινών εποίκων έχουν γίνει πιο βίαιες, πιο μεθοδικές και πιο συχνές και η διαβίωσή τους έχει γίνει εφιάλτης. Δεν υπάρχει Παλαιστίνιος αγρότης που να μην φοβάται να βγει για να δουλέψει στο χωράφι του και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους φοβούμενοι τους εποίκους.

Ο ισραηλινός στρατός ( IDF), που έχει την ευθύνη για την ασφάλειά τους, ούτε καν σκέφτεται να τους υπερασπιστεί. Οι στρατιώτες του μένουν εκεί , σχεδόν πάντα προστατεύοντας τους επιτιθέμενους και μερικές φορές τους προμηθεύει με όπλα. Η Ανώτατη Διοίκηση ενθαρρύνει αυτή τη συμπεριφορά με τη σιωπή και την αδράνειά της, ακόμα κι αν πρόσφατα μια σχετική οδηγία έλεγε το αντίθετο. Είναι απίθανο να τεθεί σε εφαρμογή. Ούτε η αστυνομία του Ισραήλ κάνει τίποτα, ενώ η αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής δεν επιτρέπεται να σηκώσει ούτε το δάχτυλο για να υπερασπιστεί τον λαό της. Έτσι, ο πληθυσμός μένει πιο ανυπεράσπιστος από ποτέ.

Αυτό μπορούμε φυσικά να τα αποδεχτούμε σηκώνοντάς τους ώμους αδιάφορα, όπως κάνουμε με την πραγματικότητα του απαρτχάιντ, και να μην κάνουμε τίποτα. Ο Haim Shadmi, δημοσιογράφος και αγωνιστής της ριζοσπαστικός αριστερός,  βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Σκέφτεται όπως και οι έποικοι: αφού ο ισραηλινός στρατός δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους, τότε μια άλλη δύναμη θα πρέπει να μπει στην εικόνα. Έτσι προέκυψαν οι πολιτοφυλακές των εποίκων – των οποίων ο νομικός βραχίονας ονομάζεται «ravshatzim» (ένα εβραϊκό ακρωνύμιο που σημαίνει «μόνιμοι συντονιστές στρατιωτικής ασφαλείας». Οι πολιτοφύλακες αυτοί πληρώνονται από το κράτος, οπλίζονται από τον στρατό και τους επιτρέπεται να κάνουν σχεδόν τα πάντα στο όνομα της προστασίας των οικισμών.

Και όντως αυτό κάνουν. Τρομοκρατούν τους Παλαιστινίους, τραυματίζοντας κατά καιρούς αθώους, στο όνομα της αυτοάμυνας. Η οργάνωση "Hashomer Hachadash" έχει προκύψει για παρόμοιο σκοπό: εκεί που η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει αρκετά, έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ μια οργάνωση πολιτών που διαθέτει μονάδα με τζιπ, μονάδα μοτοσικλετών και μια εθελοντική μονάδα συνοριακής αστυνομίας. Αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η βάναυση συνοριακή αστυνομία «Το κράτος του Ισραήλ δεν προστατεύει τα εδάφη του – εμείς θα προστατεύσουμε τα εδάφη του κράτους στο όνομά του», δηλώνεται στην αρχική σελίδα της οργάνωσης.

Ο Shadmi σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο: Ένας αβοήθητος πληθυσμός θα  πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η συνείδησή του έχει ξεσηκωθεί: Η αριστερά θα πρέπει να υπερασπιστεί αυτούς που δέχονται επίθεση. Αυτό, παρεμπιπτόντως, έκαναν ορισμένοι λευκοί, και πολλοί Εβραίοι ανάμεσά τους, στη Νότια Αφρική σε σχέση με τον μαύρο πληθυσμό. Φανταστείτε τη δειλία των τραμπούκων εποίκων όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένοπλους Ισραηλινούς, βετεράνους του Ισραηλινού Στρατού, απέναντί τους.

Σε ένα συμπόσιο της Κνεσέτ για τη βία των εποίκων που οργανώθηκε από την αριστερά αυτή την εβδομάδα, ο Shadmi ανέλυσε την πρότασή του: «Αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς», είπε στους νομοθέτες, «παρακαλώ, δώστε μας την εξουσία να χρησιμοποιήσουμε όπλα. Θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τους Παλαιστίνιους και θα προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή». Με άλλα λόγια, «ravshatzim», ή Hashomer Hachadash, υπό την αιγίδα του κράτους, για να υπερασπιστεί τους ανήμπορους. Ο Shadmi πρόσθεσε, «Δεν θα βλάψουμε κανέναν», αλλά σε αυτό το σημείο κανείς δεν ήθελε να ακούσει τίποτα

Ο σάλος που ξεσηκώθηκε ήταν αποκαλυπτικός. Αυτά δεν πρέπει να λέγονται. Ο πρώτος που ξεσηκώθηκε ήταν το πιο αριστερό μέλος της κεντροαριστερής κυβέρνησης, ένας Αραβας, ο Esawi Freige [Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας, Κόμμα Meretz, γεννημένος στο Kafr Qassem, όπου ο παππούς του δολοφονήθηκε από την αστυνομία των συνόρων τον Οκτώβριο του 1956 με άλλους 48 Παλαιστίνιους. Σημείωση του μεταφραστή] . «Είναι απρέπεια. Πήγατε πολύ μακριά, πολύ μακριά, πολύ μακριά». Γιατί είναι απρέπεια ; Και ποιος έχει πάει πολύ μακριά; Και ποιος θα προστατεύσει τα αδέρφια σας στα εδάφη; Μετά ξεκίνησε η οχλαγωγία, από αριστερά και από δεξιά, βίαιη, υπερβολική, εμπρηστική, διαστρεβλώνοντας τα λόγια του Shadmi: Η αριστερά απειλεί με δολοφονίες.

Την κωμική πινελιά την έδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εποικισμών Yesha [Ιουδαία, Σαμάρεια και Γάζα], David Elhayani, ο οποίος κάλεσε τον αστυνομικό επιθεωρητή «να συλλάβει τον Shadmi και να τον ανακρίνει για απειλές και υποκίνηση σε φόνους». Ο ευαίσθητος Elhayani, που δεν ξέρει τίποτα από βία και φοβάται τις απειλές της αριστεράς. Αστειότητες.

Σχεδόν κανείς δεν υποστήριξε την πρόταση του Shadmi, μια από τις πιο επίκαιρες που έχουν τεθεί από την αριστερά τα τελευταία χρόνια. Αν υπήρχε αριστερά, αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Το πρόβλημα με αυτόν τον φανταστικό στρατό σωτηρίας, που δεν θα δημιουργηθεί ποτέ: Ποιος θα προσφερθεί να πάει εθελοντής σαυτόν; Τα παιδιά των κεριών [ στην γιορτή της Χανουκά, όπου ο εορτασμός πραγματοποιείται με το άναμμα των κεριών ενός συγκεκριμένου κηροπήγιου ] και σε κάθε συγκέντρωση «προοδευτικών» Ισραηλινών, σημείωμα του μεταφραστή ]; . Οι ομάδες εργασίας της Χάποελ [Ποδοσφαιρική ομάδα του Τελ Αβίβ, της οποίας οι υποστηρικτές είναι κατά κύριο λόγο Ασκενάζι και αριστεροί, ΣτΜ]; ; Η Νεολαία Meretz [του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ισραήλ.ΣτΜ] ;

 [------>]

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: