Οι Κούρδοι της Συρίας αποφασίζουν για ομοσπονδία στις επόμενες 24 ώρες



Αξιωματούχοι από την Αυτόνομη Διοίκηση του συριακού Κουρδιστάν (Rojava) συναντήθηκαν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εφαρμόσουν ή όχι ένα ομοσπονδιακό σύστημα στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της βόρειας Συρίας. Οι κούρδοι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους μέσα στις επόμενες 24 ώρες, ενώ στη Γενεύη συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα των Η.Ε. 


Νωρίτερα σήμερα κατά τη διάσκεψη ειρήνης της Γενεύης,συριακή κυβέρνηση και  αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι δεν θα επιδιώξουν να κάνουν τη Συρία ομοσπονδιακή χώρα.Πάντως, το κουρδικό Κόμμα  Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) υποστηριζει θερμά την ομοσπονδιοποίηση της Συρίας, όπως και ο Σύρος ηγέτης της αντιπολίτευσης που δεν υποστηρίζεται από τις χώρες του Κόλπου, Δρ Haytham Manna. 
Σύμφωνα με το Reuters, Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ​​ότι το ομοσπονδιακό  κράτος θα ονομάζεται «Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας». Σε δήλωσή του στο Reuters την Τρίτη, ο ηγέτης του PYD, Saleh Muslim, είπε ότι «το έχουμε πει ξανά και ξανά ότι θέλουμε μια αποκεντρωμένη Συρία. Πείτε το αυτοδιοίκηση, πείτε το ομοσπονδιακό σύστημα. Όλα είναι πιθανά».

Εντωμεταξύ η ένταση κορυφώνεται στο Al- Qamishli της βορειοανατολικής Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου η πολιτοφυλακή των Κούρδων έχει περικυκλώσει φυλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες των Εθνικών Δυνάμεων Άμυνας (NDF) με σκοπό να τους εκδιώξει από τη βόρεια Συρία.Η Δαμασκός μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει το γεγονός αν και πολλοί τοπικοί ακτιβιστές το επιβεβαιώνουν. Νωρίς σήμερα το πολιτικό σκέλος των Κούρδων της Συρίας είναι έτοιμο να ανακοινώσει την πρόθεση για εγκαθίδρυση ομοσπονδιακού συστήματος διοίκησης στη βόρεια Συρία,παρά την αντίθετη πρόθεση Συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η Επαρχία Al- Qamishli είναι μια πυκνοκατοικημένη, εθνοτικά διαφοροποιημένη επαρχία, όπου ζουν μαζί Κούρδοι, Ασσύριοι, Αρμένιοι και Άραβες.Οι Κούρδοι αντάρτες θα έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους αν επιχειρήσουν να καταλάβουν όλη την περιοχή την οποία σήμερα ελέγχει η φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή που είναι βαριά εξοπλισμένη και μια από τις πολυπληθέστερες του Κυβερνείου Al-Hasakah
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: