Σκάβει μόνος του τον τάφο του;




Η Συρία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμη και αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός της προκειμένου να σταματήσει την πολιτοφυλακή του ισλαμικού κράτους (Isis).Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας στη Δαμασκό, Walid al Muallim, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος σ' αυτό το ενδεχόμενο, αλλά προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια μιας συντονισμένης δράσης με την κυβέρνηση της Συρίας, αλλιώς θα θεωρείτο ως επίθεση κατά της Συρίας . "Αν υπήρχε ένας τέτοιος συντονισμός", πρόσθεσε ο Muallim," δεν θα είχε αποτύχει η επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση του Foley, πριν η φυλάκισή του τελειώσει τόσο τραγικά. "Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη λάβει καμία απόφαση σχετικά με πιθανές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. "Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με αεροπορικές επιδρομές, αλλά για να παρθεί μια τέτοια απόφαση, πρέπει να υπάρχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της κατάστασης", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην Wall Street Journal.

Αλλά η New York Times γράφει ότι ο Ομπάμα έχει ήδη εγκρίνει αναγνωριστικές πτήσεις το Σαββατοκύριακο πάνω από τη Συρία, μια κίνηση που θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη πραγματικών αεροπορικών επιδρομών. "Οι αναγνωριστικές πτήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προς την άμεση αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία - αναφέρει η News York Times -. Μια επέμβαση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του εμφυλίου πολέμου που διεξάγετε εδώ και τρία χρόνια στη Συρία"

Αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να βοηθήσουν τον Άσαντ, "έστω και ακούσια," και γιαυτό και δεν θα ενημερώσουμε την αποστολή αναγνωριστικών πτήσεων  στη συριακή κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι το "πρώτο βήμα" για να επιτραπούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος. 

Μια παρέμβαση  για την οποία σήμερα μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει μια αντικειμενική σύγκλιση συμφερόντων κατά των τζιχαντιστών του Isis, αλλά αύριο κι όλας, μόλις μπει σε κίνηση ο μηχανισμός, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Οι "πτήσεις" των αμερικανών θα μπορούσαν στη συνέχεια να μετατραπούν αρχικά σε Ζώνες Απαγόρευσης Αεροπορικών Πτήσεων (No Fly Zone), και στη συνέχεια καθαρά αεροπορικές επιδρομές με το πρόσχημα ενός casus belli ή κάποιας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης κατασκευασμένης επί τούτου. 

Λίγο μετά το 2003, η Συρία του Άσαντ - όπως και η Λιβύη του Καντάφι – είχε καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά, όπως είναι γνωστό,οι συγκυριακοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν πάντα ένα κακό τέλος και η Συρία, από το 2011 και μετά, απετέλεσε έναν από τους στόχους της "δημιουργικής αποσταθεροποίησης" των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.