«Δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο»

 

Αυτήν την εβδομάδα, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης διεθνών ανταποκριτών διαπιστευμένων στον ΟΗΕ, έλαβε χώρα μια μάλλον ψυχεδελική στιχομυθία μεταξύ του Φαράν Χακ, αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και ενός Κινέζου δημοσιογράφου ονόματι Σου Ντεζί, που εργάζεται για το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κατάφερε να γελοιοποιηθεί, αρνούμενος να αναγνωρίσει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών σε συριακό έδαφος, πόσο μάλλον να την καταδικάσει. ιδού οι ερωταπαντήσεις:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες έγινε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 1 νεκρό και 6τραυματίες. Κατόπιν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άτομα, πάντα στη Συρία. Υπάρχει κάποια αντίδραση από τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με αυτό το περιστατικό;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ω, καλά, φυσικά, συνεχίζουμε να ανησυχούμε, και προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μειωθούν οι εντάσεις από διάφορες δυνάμεις στη Συρία, και θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν προτρέπετε όλους να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ : λοιπόν, φυσικά, αυτό είναι δεδομένο, και προφανώς είναι σημαντικό να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε την πολυπλοκότητα της κατάστασης των ξένων δυνάμεων... αλλά τις καλούμε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά θεωρείτε ότι η παρουσία του αμερικανικού στρατού στη Συρία είναι παράνομη ή όχι;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αυτό δεν είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε σε αυτό το στάδιο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αλλά μιλάμε πολύ για τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ,το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα, όμως μια ξένη παρουσία σε μια Τρίτη χώρα χωρίς πρόσκληση, μου ακούγεται σαν κάτι άλλο.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Αυτό είναι η δική σας ανάλυση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν τέλει, ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κατάστασης στη Συρία και της κατάστασης στην Ουκρανία;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Δεν υπάρχουν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντός της Συρίας. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση αντίστοιχη με κάποιες από τις άλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στη Συρία;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: πιστεύω ότι υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα. Αλλά, όσον αφορά τη χερσαία παρουσία στη Συρία, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. πέντε μέλη των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση. Εάν δεν υπήρχαν μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στη Συρία, πώς θα μπορούσαν να τραυματιστούν; Αυτό είναι περίεργο, σωστά; Και, παρεμπιπτόντως, το διεθνές δίκαιο εδώ είναι το ψήφισμα 2254/2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που στο προοίμιο, νομίζω, «επαναβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ναι. Το γνωρίζω αυτό. Και, όπως βλέπετε, είναι αποδεκτό κι από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Άρα, και πάλι, επιστρέφοντας στην ερώτησή μου, είναι ή όχι παράνομη η παρουσία στη Συρία της αμερικανικής βάσης, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα που μόλις σας διάβασα;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο σε αυτό το στάδιο.

Πηγή: press.un.org

Από Δρόμο της αριστεράς,1/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: