ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΣΤΟ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ

 Tου Ερρίκου Φινάλη

Ξεχειλίζει η «κατανόηση» όλων για τις απαιτήσεις της Τουρκίας

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η Ρωσία ορίστηκε και επίσημα πλέον ως η μεγαλύτερη απει-λή (έπεται και η Κίνα...).

Όμως άλλος έκλεψε την παράσταση: ο Ερντογάν.«Δίκαια», αφού υπαγόρευσε όρους στους πάντες, και απέσπασε κι άλλες παραχωρήσεις.

Όσες διαβεβαιώσεις και να δίνονται ότι η Άγκυρα ούτε ζήτησε ούτε έλαβε ανταλλάγματα για να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όλοι ξέρουν ότι αυτά ειπώνονται επειδή πρέπει να τηρούνται τα προσχήματα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ο Ερντογάν ζήτησε –και έλαβε– τη δέσμευση για τα αεροσκάφη F-16. Τουλάχιστον. Από τους «μεγάλους» της Ευρώπης ζήτησε –και έλαβε– τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχουν πια περιορισμοί στους εξοπλισμούς του.

Από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τέλος, ζήτησε –και έλαβε– όχι μόνο υλικά ανταλλάγματα,αλλά και δηλώσεις νομιμοφροσύ-νης.Όσο κι αν οι «προοδευτικές» Σκανδναβές πρωθυπουργοί προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στην κοινή γνώμη τους με αστειότητες («αυτά που υπογράψαμε ήδη τα εφαρμόζουμε»), η αλήθεια είναι ότι έκαναν τεμενάδες.Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιες,και ο τελευταίος ακόμη Σουηδός και Φινλανδός.

ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝ το γεγονός ότι θεωρούν πλέον μιάσματα προς αποφυγή τους μέχρι χθες «ήρωες Κούρδους»; Και τι θα κάνουν τώρα που ο Ερντογάν, με το καλημέρα, ζητά την έκδοση-συγκεκριμένων πολιτικών προσφύγων που ζουν στις χώρες τους;

 Οι «πολιτισμένοι» Σκανδιναβοί, που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους,πρέπει να περάσουν από το σουλτανικό ταμείο. Ή να ρισκάρουν μια επαναφορά του βέτο.

Μήπως ξαφνικά θα ανακαλύψουν ότι οι εν λόγω πρόσφυγες είναι τρομοκράτες που τους αξίζουν μόνο τα μπουντρούμια του Ερντογάν; Μέσα από όλο αυτό το κυνικό παζάρι ίσως βγει κι ένα καλό: θα είναι πια δύσκολο να μας ζαλίζουν με «ευρωπαϊκές αξίες» και «ανθρωπιστικές αρχές».

ΜΙΑΣ ΚΑΙ περί Κούρδων ο λόγος, και αυτοί θα αναγκαστούν να βγάλουν συμπεράσματα από όσα αισχρά διαδραματίστηκαν στη σύνοδο της «σωστής πλευράς της ιστορίας».

Κάποτε σύν-θημά τους ήταν το «οι μόνοι φίλοι μας είναι τα βουνά μας». Σταδιακά αυτό ξεχάστηκε, αφού η κουρδική ηγεσία θεώρησε ότι οι Δυτικοί προσφέρουν ομπρέλα προστασίας.

Όμως...πόσο πολύ έχει πληγεί από αμνησία αυτή η ηγεσία;

Διότι δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι φορές που οι Δυτικοί, αφού τους χρησιμοποίησαν, τους εγκατέλειψαν στο έλεος των εχθρών τους. Τώρα τους σπρώχνουν ακόμη μια φορά στο θυσιαστήριο.

«ΞΑΦΝΙΚΑ» οι Κούρδοι διαπιστώνουν ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ «αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπο του λεγόμενου δυτικού δημοκρατικού συστήματος» και ότι εκεί «επικυρώνονται οι σφαγές και οι διαχρονικές γενοκτονικές πολιτικές του τουρκικού κράτους κατά του κουρδικού λαού» *. Kάλλιο αργά παρά ποτέ; Και με τι κόστος το πάθημα θα γίνει μάθημα;

Δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος δρόμος για να κερδίσει ένας λαός την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του!

ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ τώρα ο Ερντογάν βαθύτερα στη Συρία; Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθεμιά για τους λόγους της, τον παρακαλούν(!) να μην το πράξει. Σε παρακάλια ο Ερντογάν δεν δίνει σημασία. Ακόμη λιγότερο τον απασχολεί τυχόν αντίδραση της «διεθνούς κοινότητας». Της ίδιας που επί δεκαετίες αδιαφορεί για τον ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας – και μάλιστα καλεί τα θύματα να προχωρήσουν σε αυτοχειριασμό ώστε να ικανοποιηθούν οι θύτες...

Ποιος θα διαμαρτυρηθεί λοιπόν αν η Άγκυρα επεκτείνει την κατοχή; Οι Κούρδοι και οι Σύριοι.

Δηλαδή κανείς.

ΤΙ ΛΕΝΕ τώρα και οι Ιρανοί, που πριν λίγες μόλις εβδομάδες διέρρεαν «προειδοποιητικά» ότι στη Συρία μπορεί να υπάρξει απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και ιρα-νικών δυνάμεων ;**

Διαβεβαιώνουν ότι «κατανοούν πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της», και επίσης ότι «μπορεί να καταστεί αναγκαία μια νέα τουρκικήειδική επιχείρηση στη Συρία»!***

Με τέτοιες δηλώσεις, πόση αξιοπιστία απομένει στις διαμαρτυ-ρίες του Ιράν για την παραβίαση των δικών του κυριαρχικών δικαιωμάτων; Όση και στις δια-βεβαιώσεις των Σκανδιναβών ότι παραμένουν πιστοί στις «αξίες» τους...


***


Οι λαοί και τα έθνη που καταπιέζονται ή απειλούνται δεν μπορούν να προστατευθούν πο-ντάροντας σε ιδιοτελείς «φίλους» ή καλοπιάνοντας  Σουλτάνους και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το  δίκιο άλλων λαών. Αυτό το μάθημα το έχει γράψει η Ιστορία. Όπως έχει γράψει και ότι λαοί με αντιστασιακό φρόνημα και βαθιά ενότητα δεν θα χαθούν. Τα υπόλοιπα είναι σκανδιναβικοί μύθοι και μεσανατολικά παραμύθια για εθελοτυφλούντες.
* Ανακοίνωση του ΡΚΚ (29/6/2022,ROJ News).

** Δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Φαραζί (13/6/2022, Middle East Monitor).

*** Δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ (27/6/2002, Rudaw Media Network).


ΠΗΓΗ :Δρόμος της αριστεράς, 2/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: