ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ

 

«Ανεμβολίαστοι το 76% στις ΜΕΘ. Το ψέμα της Le Monde που ξεσκέπασε η Liberation  δημοσιεύοντας τα σωστά δεδομένα

Όσον αφορά τη Γαλλία, τα fake news που έγιναν viral από το mainstream μμε δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής αριστεράς, Liberation, κάνει έναν εξαιρετικό έλεγχο δεδομένων του άρθρου της Le Monde: «Covid-19: οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν το 76% των εισαγωγών στην εντατική».

Το ποσοστό αυτό, γράφει η εφημερίδα Liberation, αφορά ουσιαστικά μόνο την κατηγορία κάτω των 65 ετών και καλύπτει όλες τις εισαγωγές από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κάτω από τον τίτλο στην πρώτη σελίδα της Le Monde, διαβάζουμε «Το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει το κύμα των ανεμβολίαστων» και αναφέρει το εξής στατιστικό στοιχείο : «Το 76,2% των ανθρώπων που νοσηλεύονται τώρα στην εντατική δεν είναι εμβολιασμένο».

Αρκετοί χρήστες του Διαδικτύου, συνεχίζει η Liberation, σημείωσαν ότι αυτά τα δεδομένα φαινόταν να έρχονται σε αντίθεση με άλλα από τη Διεύθυνση Έρευνας, Μελετών, Αξιολόγησης και Στατιστικής (Drees), η οποία αναφέρει ότι μόνο το 50% στις ΜΕΘ ήταν μη εμβολιασμένα άτομα. Για τις συμβατικές νοσηλείες με κόβιντ, ο αριθμός, επισημαίνει η Liberation, είναι 57% εμβολιασμένοι και 43% μη εμβολιασμένοι.

 







«Αυτή η απόκλιση στα στοιχεία εξηγείται πρώτα από ένα λάθος που κάνει η Le Monde (μια διόρθωση έγινε χθες το βράδυ στην ψηφιακή έκδοση του άρθρου): στην πραγματικότητα, το ποσοστό του 76,2% των μη εμβολιασμένων ασθενών στην εντατική αφορά την ηλικιακή ομάδα κάτω των 65 ετών και όχι όλους.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας (SPF), το οποίο εξηγεί επίσης ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν το 49,5% των ασθενών που εισέρχονται στην εντατική.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που αναφέρει η Le Monde δεν καλύπτουν όλες τις δομές υγείας, καθώς υπολογίζονται από τις 211 υπηρεσίες ανάνηψης στη μητροπολιτική Γαλλία και στα Γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα (DROM)  που ανήκουν στο δίκτυο Sentinelle.

Επιπλέον, τα δεδομένα Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας αφορούν μόνο τις υπηρεσίες ανάνηψης, ενώ τα στοιχεία Drees αναφέρονται στις εντατική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες συνεχούς φροντίδας, τις υπηρεσίες εντατικής θεραπείας και ανάνηψης.

Τέλος, αυτά τα δεδομένα του επιδημιολογικού δελτίου Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας που αναφέρονται στη Le Monde είναι ένας μέσος όρος του συνόλου των 1011 ασθενών που εισήλθαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας του δικτύου Sentinelle από την 1η Σεπτεμβρίου. Δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση» γράφει η Liberation.

Το βέβαιο είναι ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών ή στις ΜΕΘ έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Και από τα μέσα Οκτωβρίου, ο αριθμός των εμβολιασμένων και μη ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ ήταν περίπου ο ίδιος.

 [----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: