Σύντομη ιστορία νέων τεχνολογιών

 Ίσως έχετε ακούσει να γίνεται λόγος για τον Andrew Maximov, έναν Λευκορώσο τεχνολόγο με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube που δείχνει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική αναγνώρισης προσώπου στην ψηφιακή αφαίρεση της μάσκας από τα πρόσωπα των αστυνομικών. Το βίντεο μέχρι σήμερα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο χτυπήματα.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ακτιβιστών αναπτύσσει εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου που μπορούν να εντοπίσουν αστυνομικούς που κρύβουν την ταυτότητά τους κατά την καταστολή των διαδηλώσεων. Ένα από τα προγράμματα είναι αυτό του αυτοδίδακτου προγραμματιστή Christopher Howell. Ο Howell χρησιμοποίησε μια πλατφόρμα που παρέχεται από την Google, την Tensor Flow, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μοντέλα αυτομάθησης. Ο Howell συγκέντρωσε χιλιάδες φωτογραφίες αστυνομικών του Πόρτλαντ από άρθρα εφημερίδων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού βρήκε τα ονόματά τους σε ιστότοπους της πόλης. Τους αστυνομικούς του Πόρτλαντ ,επειδή τους επιτράπηκε να καλύπτουν τα διακριτικά τους όταν κατέστειλαν τις διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

 Στο Χονγκ Κονγκ, ο Colin Cheung ανέπτυξε μια εφαρμογή εντοπισμού αστυνομικών χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αστυνομικών που ανακτήθηκαν από το Διαδίκτυο. 

 Μια ανάλογη εφαρμογή ήταν σε εξέλιξη αυτόν τον μήνα στη Γαλλία. Ο Paolo Cirio, καλλιτέχνης και ακτιβιστής δημοσίευσε φωτογραφίες 4.000 προσώπων Γάλλων αστυνομικών στο Διαδίκτυο για μια έκθεση με τίτλο "Capture", την οποία χαρακτήρισε ως το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου. Τις 1.000 φωτογραφίες προσώπων αστυνομικών ο Cirio τις συγκέντρωσε από το Διαδίκτυο και από φωτογράφους που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στη Γαλλία. Τις απέσυρε όμως, όταν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον του. Τώρα, ο ιστότοπος του Cirio μαζεύει υπογραφές και ζητά την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου στην Ευρώπη.

 Αν οι ρόλοι αντιστραφούν να δούμε αν αυτές οι εφαρμογές θα μπορέσουν να φανούν χρήσιμες σε όσους βρίσκονται συνήθως στη μειονεκτική θέση να αναγνωρίζονται συνεχώς, να κινηματογραφούνται, και να επιτηρείται λεπτομερώς η ζωή και το σώμα τους.

[---->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: