Οποιαδήποτε ομοιότητα ... δεν είναι συμπτωματική



Μία από τις πολλές επιτροπές ειδικών και επιστημόνων που δημιουργούν κατά καιρούς οι αστικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επεξεργαστούν μέτρα για την οικονομία, πριν από μερικά χρόνια πρότεινε μεταξύ άλλων τα εξής: Ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες να αναλαμβάνουν κατασκευή και συντήρηση σύγχρονων υποδομών της χώρας με αντάλλαγμα την αφορολόγητη εκμετάλλευσή τους για 30 χρόνια.

Μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα από 1,1 εκατομμύρια σε 700 χιλιάδες εργαζόμενους. Απελευθέρωση όλων των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών. Ανάκληση της απαγόρευσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της απαγόρευσης αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αναδιοργάνωση του εθνικού πλαισίου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών. Κεφαλαιοποιητικό σύστημα κ.ά.

Αυτές οι προτάσεις - σύνολο 14 - διατυπώθηκαν το... μακρινό 2010, ενώ η καπιταλιστική κρίση είχε ξεσπάσει για τα καλά, από τον ήδη νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και τους καθηγητές Οικονομικών Κ. Αζαριάδη και Γ. Ιωαννίδη. Στόχος τους, όπως έγραφαν τότε, ήταν «να αυξήσουν έως το 2020 την παραγωγικότητα της εργασίας στο 120% του μέσου όρου της ΕΕ-27 και να δημιουργήσουν 1,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Τα μέτρα που πρότειναν εφαρμόστηκαν και με το παραπάνω, και μπήκαν κάτω από την «ομπρέλα» των μνημονίων, αλλά εξέφραζαν πάγιους «προμνημονιακούς» στόχους του κεφαλαίου. Χάρη σε τέτοια μέτρα διαλύθηκαν οι ΣΣΕ, μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί, η ανεργία μεγάλωσε, πολύτιμα αγαθά μετατράπηκαν πλήρως σε εμπορεύματα και έγιναν αντικείμενο κερδοσκοπίας και πάει λέγοντας. Μέτρα που εφαρμόστηκαν απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις, δεξιές, κεντρώες και βέβαια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, κατά παραγγελία της κυβέρνησης της ΝΔ, μια επιτροπή με πρόεδρο τον Χριστόφορο Πισσαρίδη θέτει πάλι ως ζητούμενο την αύξηση της παραγωγικότητας... Τα μέτρα που προτείνει είναι στην ίδια κατεύθυνση. Οι σταθερές για το κεφάλαιο είναι ίδιες...

Οι ομοιότητες δεν είναι συμπτωματικές και αφορούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.
(από μερα σε μερα, ''Ρ'')
via Ελενη Μαρκακη


[----->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: