Για να μην χάβουμε τα περί προσωπικής ευθύνης


Για να μην χάβουμε τα περί προσωπικής ευθύνης που μας λείπει ενώ το κράτος τα έχει κάνει όλα.Γιατί με τέτοιες ανεύθυνες προσεγγίσεις από τους λογιστές που κάνουν οικονομία σε βάρος της δημόσιας υγείας παράγονται οι ψεκασμένες προσεγγίσεις άρνησης της πανδημίας και των θεραπευτικών μέσων της.

Ακολουθούν προσωπικές σκέψεις, μην τις δεχτείτε δογματικά και αμάσητα, είμαι Νευροχειρουργός και όχι Λοιμωξιολόγος. Τις θέτω για προβληματισμό.

Η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια νέα νόσο. Αναγνωρίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη και η συμπεριφορά του ιού SARS - CoV - 2 άρχισε να γίνεται κατανοητή στην επιστημονική κοινότητα μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο όταν δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά journals μελέτες με χιλιάδες πραγματικά περιστατικά, αρχικά από την Κίνα και στην συνέχεια (από τον Μάρτη και μετά) από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ισπανία και μια σειρά από άλλες χώρες.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ως και τέλος Φλεβάρη υπήρχαν παρανοήσεις. Άλλος ένας λόγος είναι πως ο WHO (ΠΟΥ) αλλά και συνολικά η "κορυφή" της διεθνούς ιατρικής ιεραρχίας δυστυχώς πολλές φορές επηρεάζονται από πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ άργησε πολύ να κηρύξει την #Covid_19 ως Πανδημία ενώ αντίθετα είχε βιαστεί πολύ το 2009 να κηρύξει ως Πανδημία την γρίπη Η1Ν1. Επίσης χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ εν γνώση του ανέχθηκε φέτος επί έναν και πλέον μήνα τα καραγκιοζιλίκια κρατών όπως π.χ. η Τουρκία και το Ισραήλ που έκρυβαν κρούσματα για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Από αυτά που ξέρουμε λοιπόν ως τώρα φαίνεται πως η νόσος έχει τις ακόλουθες "ιδιομορφίες" :

1. δεν απαιτεί καμία σούπερ ντούπερ πανάκριβη ιατρική τεχνολογία (από αυτές που προσφέρουν τεράστιο ποσοστό κέρδους στην βιομηχανία) όσον αφορά την διάγνωση. Η διάγνωση γίνεται με λήψη ιστορικού, απλή κλινική εξέταση και απλές παρακλινικές εξετάσεις. Αν κάποιος έχει πυρετό, αναπνευστική δυσφορία, λευκοπενία, αυξημένη CRP και εικόνα "θολής υάλου" στην ακτινογραφία θώρακος τότε έχει πνευμονία COVID19 μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Η επιβεβαίωση με το μοριακό τεστ PCR (που κι αυτή απλή εξέταση είναι, αρκεί να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αντιδραστηρίων) έχει πρακτικό νόημα το να μην στραφεί η διαφορική διάγνωση σε άλλες κατευθύνσεις καθώς και την ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών.

2. Δεν απαιτεί καμία σούπερ ντούπερ πανάκριβη ιατρική ή φαρμακευτική τεχνολογία όσον αφορά την θεραπεία. ΔΕΝ υπάρχει ως τώρα δόκιμο "θαυματουργό" φαρμακευτικό σχήμα... ... η θεραπεία είναι:
α. συμπτωματική και β. (το κυριότερο) ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (μάσκα οξυγόνου ή διασωλήνωση / μηχανικός αερισμός στις πιο βαριές περιπτώσεις.

3. Δεν υπάρχει κανένα "μηχάνημα" που να μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο υγειονομικό παράγοντα στην αντιμετώπιση οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς, οι τεχνολόγοι, το προσωπικό καθαριότητας κλπ είναι το κύριο "εργαλείο" στην θεραπεία ασθενών με COVID19.

4. Ο εξοπλισμός του υγειονομικού αυτού προσωπικού ("επιθετικά όπλα" : μάσκες χορήγησης οξυγόνου, ιατρικοί αναπνευστήρες - "αμυντικά όπλα" : μάσκες αναπνευστικής προστασίας, γάντια, αδιάβροχες φόρμες χειρουργείου μιας χρήσης, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης τύπου tyvek) είναι ΑΠΛΟΣ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ πρέπει όμως να υπάρχουν τα σχετικά υλικά σε επαρκή ποσότητα και με κατάλληλη πιστοποιημένη ποιότητα.

Από τα παραπάνω εξηγούνται τα ακόλουθα :

1. Το γεγονός πως πλήθος ιατρικών μελετών δείχνουν απόλυτη συσχέτιση της θνητότητας όχι μόνο με τους γνωστούς παράγοντες (ηλικία, φύλο, συνοδά ιατρικά προβλήματα κλπ) αλλά και με την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Ποιές υπηρεσίες ; αυτές που αναφέραμε παραπάνω : υγειονομικό προσωπικό επαρκές σε αριθμό εξοπλισμένο με τα κατάλληλα απλά υλικά επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα. Αν υπάρχει αυτή η πρόσβαση, η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 0,5%. Αν για διάφορους λόγους ΔΕΝ υπάρχει αυτή η πρόσβαση, τότε η θνητότητα αυξάνεται πολύ, μπορεί ακόμα και να υπερδεκαπλασιαστεί και να ξεπεράσει το 5%. (Υπενθύμιση : θνητότητα = θάνατοι / επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα).

2. Το "κρασάρισμα" ακόμα και δικτύων περίθαλψης σε πολύ ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη (π.χ. πόλεις των ΗΠΑ με κορυφαίο παράδειγμα την Νέα Υόρκη - ιδιαίτερα το Κουΐνς, την Λομβαρδία αλλά και την ίδια την Χιουμπέϊ από όπου ξεκίνησε η επιδημία και που είναι μια από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας οφείλεται ακριβώς πως τα συστήματα περίθαλψης, ακόμα και τα κατ' όνομα δημόσια, λειτουργούν με το κριτήριο του "κόστους - οφέλους" και των κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών χωρίς τις αναγκαίες εφεδρείες σε υγειονομικό προσωπικό και σε απλά υλικά. Π.χ. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είχε φροντίσει να έχει εφεδρικό απόθεμα Μέσων Ατομικής Προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό σχεδόν σε καμία χώρα. 

Γι΄αυτό όταν κορυφώθηκε απότομα η ζήτηση σημειώθηκαν αμέσως σοβαρές ελλείψεις, άρχισε ο "διεθνής πόλεμος της μάσκας ffp2/ffp3", άρχισαν οι "επιλογές" στο ποιός ασθενής θα διασωληνώνεται και ποιός όχι και σημειώθηκαν κωμικοτραγικά φαινόμενα π.χ. το Mount Sinai της 5th Avenue ένα από τα πιο διάσημα ιδιωτικά νοσοκομεία του κόσμου να ξεμείνει από αδιάβροχες χειρουργικές ποδιές μιας χρήσης και να φορούν ... σκουπιδοσακκούλες γιατροί και νοσηλευτές. 

Το κυριότερο : λόγω εγγενούς ανεπάρκειας των αναγκαίων εφεδρειών, η επιδημία μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να μετατρέπεται σε Κρίση Εντατικής Θεραπείας όπως δυστυχώς μπορεί να συμβεί και με κάθε άλλου τύπου Μαζική Καταστροφή Σε Καιρό Ειρήνης (Disastrous Medical Emergency). Η διαφορά εδώ είναι πως σε έναν π.χ. καταστροφικό σεισμό με χιλιάδες θύματα το υγειονομικό προσωπικό ΔΕΝ αρρωσταίνει όταν έρχεται σε επαφή με τους τραυματίες. 

Αντίθετα στην COVID19 το υγειονομικό προσωπικό εύκολα μπορεί να κολλήσει, να νοσήσει και να βγει εκτός μάχης για τουλάχιστον 15 - 20 μέρες στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι γίνεται μοιραία η έλλειψη αριθμητικής εφεδρείας προσωπικού που οφείλεται στον "οριακό" τρόπο λειτουργίας, την λογική "κόστους - οφέλους", την λογική "ο ανθρώπινος παράγοντας είναι φύρα, η ακριβή ιατρική τεχνολογία είναι αυτή που φέρνει τα λεφτά όταν καταναλώνεται με αναλώσιμο τρόπο" κλπ, κλπ, δηλαδή όλη η ιδιωτικοοικονομικού τύπου ακρονεοφιλελεύθερη αντίληψη με την οποία λειτουργούν συστήματα περίθαλψης ακόμα και κατ' όνομα "εθνικά" και "δημόσια".

Τέλος :
1. Εμβόλιο ... πιθανότατα ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει τουλάχιστον ως την άνοιξη του 2021.
2. "Μαγικό" φαρμακευτικό θεραπευτικό σχήμα επίσης ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει τουλάχιστον προσεχώς.
3. Για την καθοριστική σημασία της ιχνηλάτησης τα λέμε από τον Μάρτη, δεν θέλω να κουράζω.

Για τα αίτια που δημιουργούνται αυτές οι "νέες" επιδημίες και που ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ σχετίζονται με τον ακραίο βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος από την σύγχρονη καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη θα τα πούμε κάποια στιγμή ξεχωριστά γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.


[------>]

Δεν υπάρχουν σχόλια: