Oι πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο

                                         Κοροναϊος : Η ιστορία δείχνει ότι τις επιδημίες δεν τις δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες | in.gr
Κάποια στιγμή να κοπεί η βλακεία και το ρατσιστικό ψέμα του θαυμαστή του Ορμπάν Μητσοτάκη. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ "ΝΟΜΙΜΑ" ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ "ΠΑΡΑΝΟΜΑ".

Εξηγώ: για να υπάρξει νόμιμη είσοδος θα πρέπει να υπάρχουν βίζες και ταξιδιωτικά έγγραφα. Διαφορετικά δεν επιτρέπεται η είσοδος. Μόνο που επειδή η Ελλάδα είναι χώρα Σέγκεν δεν δίνονται βίζες στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. 

Δηλαδή είναι πιο πιθανό να κερδίσω το Λόττο (χωρίς να παίξω) παρά να πάρει Αφγανός βίζα. Αν κάποιος δεν έχει βίζα και κατάλληλα έγγραφα και αφιχθεί σε νόμιμη είσοδο, π.χ. σε ένα αεροδρόμιο ή σε μία συνοριακή γραμμή δεν θα του επιτραπεί η είσοδος και δεν θα μπορεί να κάνει αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας ή να ζητήσει να εργαστεί στη χώρα ή οτιδήποτε. 

Αναγκαστικά θα κάνει "παράνομη είσοδο" ώστε να πατήσει σε ελληνικό έδαφος (να περάσει τη συνοριακή γραμμή) και να πάει στις αρχές και να υποβάλει αίτημα ασύλου. Για τον ΟΗΕ αυτή είναι μια πρακτική νόμιμη. Δηλαδή θεωρεί ότι εφόσον κάποιος ακόμη και εάν μπει "παράνομα" πάει γρήγορα στις αρχές να ζητήσει άσυλο πρέπει να του δοθεί. 

Ειδικά για τα ταξιδιωτικά έγγραφα θυμίζω ότι διάφορες χώρες δεν χορηγούν εύκολα διαβατήρια. Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα. Επειδή τα χερσαία σύνορα έχουν κλείσει έμεναν κυρίως είτε τα επικίνδυνα περάσματα (π.χ. Έβρος) είτε η θάλασσα. Ακόμη και στη θάλασσα, όμως, η πολιτική ήταν η αποτροπή της άφιξης πλοίων που ήταν εύπλοα. Ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού έγινε αναγκαστικά ο μόνος τρόπος άφιξης σε ευρωπαϊκό έδαφος για να κατατεθεί αίτημα ασύλου. 

Γι' αυτό το λόγο είναι πολλαπλά προσβλητική η σημερινή ανακοίνωση του ΛΣ, που φέρει ευθύνη για το σημερινό πνιγμό παιδιού, να λέει ότι αυτά είναι "τεχνικές των διακινητών". Αυτά είναι προσβολή νεκρού. Είναι οι πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο, οι πολιτικές του Μητσοτάκη και του Ορμπάν που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φτάνουν με τρόπο που να επιβάλει διάσωση για να αποφύγουν τους φράχτες και τα pushbacks.


Δεν υπάρχουν σχόλια: