Εκλογή θρίλερ στη Βολιβία και αμφισβητούμενη επανεκλογή του Έβο ΜοράλεςΠηγές: pagina12.com.ar, trep.oep.org.bo

Τέταρτη συνεχόμενη νίκη του Έβο Μοράλες στις προεδρικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, με 46,85% έναντι 36,74% του βασικού αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, στο 96% περίπου των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.
 
Αν επαληθευτεί το αποτέλεσμα αυτό από το εκλογοδικείο, ο Μοράλες επανεκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο παρόλο που δεν πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία (50%), γιατί ο εκλογικός νόμος επιτρέπει εκλογή ακόμα και με μικρότερο ποσοστό αν ο πρώτος έχει διαφορά τουλάχιστο 10% από τον δεύτερο. Διαφορετικά διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.


Έκπληξη ήταν ο τρίτος διεκδικητής με 8,79%, ο κορεατικής καταγωγής συντηρητικός ευαγγελιστής Τσι Χιουν Τσουνγκ. Τέταρτος κατετάγη ο σοσιαλδημοκράτης Όσκαρ Ορτίς (4,21%) ενώ συμμετείχαν άλλοι πέντε συνδυασμοί που έλαβαν μικρότερα ποσοστά.

Ο Μοράλες κέρδισε σε 5 από τα 9 διαμερίσματα της χώρας (Λα Πας, Κοτσαμπάμπα, Ορούρο, Ποτοσί και Πάντο) ενώ ο Μέσα σε 4 (Σάντα Κρους, Μπένι, τσουκισάκα και Ταρίχα). Το MAS διατήρησε την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, στο κοινοβούλιο με 64 αντιπροσώπους σε σύνολο 130 και στη γερουσία με 18 σε σύνολο 36.

Η εκλογές διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο πολιτικό κλίμα και η συμμετοχή άγγιξε το 90%.  Στο 84% περίπου των καταμετρημένων ψηφοδελτίων η διαφορά ήταν στις 8 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η ενσωμάτωση ψήφων αγροτικών περιοχών και του εξωτερικού έδωσε την απαιτούμενη διαφορά στον Έβο Μοράλες.

Ο ηττημένος Κάρλος Μέσα δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και έκανε λόγο για "νοθεία", με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στην πρωτεύουσα κι άλλες μεγάλες πόλεις. Την ανησυχία του έκφρασε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που έστειλε 92 παρατηρητές. Το εκλογοδικείο (TSE) βάσει του νόμου έχει περιθώριο πέντε ημερών για να ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: