Συνένοχη στο πραξικόπημα


Ο αυτοεξόριστος πρόεδρος της Βολιβίας Eβo Μοράλες σχολίασε την τελική έκθεση για τις εκλογές στη Βολιβία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών και διαβεβαιώνει ότι αυτός που διέπραξε εκλογική απάτη ήταν ακριβώς αυτός ο οργανισμός.

Η  Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών δημοσίευσε επιτέλους την τελική έκθεση με το μακρύ κατάλογο από τις λεγόμενες " σκόπιμες δράσεις " στις εκλογές της Βολιβίας στις 20 Οκτωβρίου, γεγονός που της ήταν " αδύνατο να επικυρώσει τα αποτελέσματα " που ανακήρυξαν νικητή τον τότε πρόεδρο Μοράλες

Ο Μοράλες, χθες,αντέδρασε στην έκθεση, κατηγορώντας την ΟΑΚ  για "συνενοχή στο πραξικόπημα" εναντίον του, το οποίο προκάλεσε την αναγκαστική παραίτηση του στις 10 Νοεμβρίου και ότι ήταν αυτή που διέπραξε εκλογική απάτη.

" Η έκθεση της ΟΑΚ αναφέρει ότι εντόπισε παρατυπίες σε 226 πρακτικά. Αλλά,ακόμα και αν ακυρώνονταν οι ψήφοι του ΜAS (Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό) σε αυτά τα εκλογικά τμήματα, η διαφορά θα εξακολουθούσε να παραμένει πάνω από 10 %. Η μόνη απάτη ήταν αυτή της ΟΑΚ, συνεργού του πραξικοπήματος, δήλωσε ο αυτοεξόριστος πρόεδρος στο Twitter.

Σε άλλο tweet, ο πρώην πρόεδρος κατήγγειλε ότι " η πραξικοπηματική δεξιά με κατηγορεί για νοθεία, ενώ ούτε καν η ΟΑΚ δεν τόλμησε να μιλήσει για νοθεία, αλλά για παρατυπίες. Ωστόσο, ακόμα και αν είχαν γίνει παρατυπίες, ο νόμος ορίζει την επανάληψη της ψηφοφορίας σε αυτά τα εκλογικά τμήματα. Μας έκλεψαν την νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών ".

Μια ημέρα μετά την παραίτηση του Μοράλες, το αμερικανικό Κέντρο Ερευνών για την οικονομία και την πολιτική (Cepr) διέψευσε τον ισχυρισμό της ΟΑΚ και αποκάλυψε ότι η στατιστική ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και τα πρακτικά των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου δεν έδειξαν στοιχεία " παρατυπιών " ή " εκλογικής απάτης " που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επίσημο αποτέλεσμα, το οποίο έδωσε στον Μοράλες τη νίκη  από τον πρώτο γύρο.

Το αμερικανικό Κέντρο Ερευνών επέκρινε επίσης την εξάρτηση της ΟΑΚ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που "χρηματοδοτεί το το 60 % περίπου του προϋπολογισμού" της Οργάνωσης.




·

Δεν υπάρχουν σχόλια: