Μετά τον επανέλεγχο του Κοινοβουλίου της Βολιβίας από το κόμμα του Εβο Μοράλες,τι ;


La presidenta del Senado, Eva Copa, el vicepresidente, Pedro Gómez, y la segunda presidenta, Carmen González, en sesión este jueves en La Paz.
Η πρόεδρος της Γερουσίας, Eva Copa, ο αντιπρόεδρος Pedro Gómez, και η δεύτερη αντιπρόεδρος Carmen González, στη χθεσινή συνεδρίαση στη Λα Παζ

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να εγκρίνει νόμο για την προκήρυξη νέων εκλογών και να διορίσει τα μέλη του Εθνικού Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου.

Το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του νόμιμου προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατάφερε την Πέμπτη να ανασυστήσει την ηγεσία και των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, ώστε να μπορούν η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων να λειτουργήσουν και πάλι

Η Eva Copa ,νέα πρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας

Η Eva Copa, του MAS, εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας σε συνεδρία που είχε τη νόμιμη απαρτία με την παρουσία των γερουσιαστών του MAS -που έχει πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών- και τουλάχιστον έξι περισσότερους από της μειοψηφίας.

Την Πέμπτη το πρωί, η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το ίδιο επιλέγοντας ως πρόεδρό της τον Sergio Choque, επίσης από το κόμμα του Προέδρου Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο Μεξικό μετά το εναντίον του πραξικόπημα την περασμένη Κυριακή.

 Τι πρόκειται να γίνει τώρα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα του πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, η ανακήρυξη του προέδρου της Γερουσίας που εκλέχτηκε την Πέμπτη, ως πρόεδρος της χώρας, αντί της αυτοανακηρυχθείσας Jeanine Áñez της αντιπολίτευσης .

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του TELESUR στη Βολιβία, Freddy Morales, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το MAS, κατέληξε σε συμφωνία με τη μειοψηφία που κυβερνά τη χώρα της Νότιας Αμερικής, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενη ώρες

Νέος νόμος για τις εκλογές

Η νέα πρόεδρος της Γερουσίας, Eva Copa, στις πρώτες δηλώσεις της, δήλωσε ότι αυτή την «ιστορική» μέρα θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης » με μοναδικό στόχο να μπορέσουν οι νέες εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, την ειρήνευσει στη χώρα μας και πάνω απ 'όλα την προάσπιση της δημοκρατίας ».

Ο ανταποκριτής Morales δήλωσε ότι, βάσει της κοινοβουλευτικής συμφωνίας, αυτό που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, αλλά χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία, είναι η ψήφιση ενός νόμου για την προκήρυξη νέων εκλογών.

Νέο εκλογικό δικαστήριο


Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθοριστούν τα μέλη των εκλογικών δικαστηρίων, τόσο του Εθνικού Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, όσο και των τμημάτων τους που θα προκύψουν μετά από διαπραγματεύσεις.

Τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου τις κέρδισε το MAS και ο Εβο Μοράλες με περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά σε σχέση με τον πλησιέστερο υποψήφιο, ωστόσο ο Μοράλες έπεσε θύμα πραξικοπήματος με πρωταγωνιστή την αντιπολίτευση, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις , υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: