«Να ετοιμάζεστε για μια κρίση της ΕΕ». Τα κύματα της οικονομικής κρίσης πλήττουν τις Βρυξέλλες: «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»



Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι τα «χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» για την οικονομία της ΕΕ, αφού αυτή τη βδομάδα τα πολλά κύματα κρούσης έχουν προκαλέσει ανησυχίες για οικονομική κατάρρευση. Η Annmarie Hordern του Bloomberg επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πανικοβληθεί  με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις, μετά τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης για το 2020.
 Οι επίσημες προβλέψεις προέβλεπαν ότι η οικονομία της ΕΕ «φαίνεται πως βαδίζει προς μια παρατεταμένη περίοδο μικρότερου ρυθμού ανάπτυξης και μείωσης του πληθωρισμού».
Η Hordern εξηγεί ότι: «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την ΕΕ». Ωστόσο, οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες επιρρίπτουν τις ευθύνες για τη «δραματική κατάσταση της περιοχής στους εμπορικούς πολέμους και την πολιτική αβεβαιότητα».
 Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα ρίσκα παραμένουν εντελώς αρνητικά».
 «Η Γαλλία και η Ισπανία αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο, αλλά η Ιταλία δεν παρουσιάζει σημάδια ιδιαίτερης ανάκαμψης». Ως απόδειξη ότι η χώρα πνίγεται από το ενιαίο νόμισμα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει επίσης μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τη Γερμανία».
 Η έκθεση του Bloomberg θεωρεί τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας ως απόδειξη ενός άλλου τεράστιου προβλήματος για την οικονομία της Ανγκελα Μέρκελ.
 Η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
 Ο κορυφαίος οικονομολόγος Andrew Kenningham προειδοποιεί ότι η ύφεση στη Γερμανία θα συνεχιστεί «μέχρι το επόμενο έτος».
 Το Βερολίνο κινδυνεύει «να γλιστρήσει προς μια τεχνική ύφεση», καθώς οι ειδικοί δίνουν 40% πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.
 Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέδωσε νέα προειδοποίηση ότι αυτή τη χρονιά η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποδυναμωθεί.
 Και καλεί την Ευρώπη να έχει ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης.
 Το Ταμείο προχώρησε σε μια επείγουσα προειδοποίηση σχετικά με την οικονομία της ζώνης του ευρώ, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προετοιμάζονται για μια οικονομική κρίση.
 Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της Ευρώπης θα μειωθεί από 2,3% το 2018 σε μόλις 1% το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: