Συρία.Αποκλεισμός των Κούρδων από την επιτροπή σύνταξης του νέου συντάγματος μετά από πιέσεις της Τουρκίας


       

Η επιτροπή θα αναλάβει να συντάξει το νέο καταστατικό Χάρτη της Συρίας και θα αποτελείται από 150 μέλη: 50 από την κυβέρνηση της Συρίας, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από ανεξάρτητες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών
           


                            Combattente curda


Ρώμη, 27 Σεπτεμβρίου 2019, Nena News

Συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες η  επιτροπή σύνταξης του νέου συντάγματος της Συρίας θα πρέπει να συγκληθεί στη Γενεύη. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρρες μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.


Οι εργασίες της επιτροπής ενέχουν μεγάλες δυσκολίες. Οι Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχτούν τη σύνθεση και τα αποτελέσματά της, διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου Αμμάντ Οσμάν, έχουν αποκλειστεί από τη συγκρότηση της επιτροπής σύνταξης του νέου συντάγματος μετά από πιέσεις της Άγκυρας. Επιπλέον, απορρίπτουν την πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να εγκατασταθούν σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται υπό την αυτόνομη κουρδική Διοίκηση της βόρειας και ανατολικής Συρίας, δύο από τα τριάμισι εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.

Η Άγκυρα εδώ και μερικές εβδομάδες πραγματοποιεί κοινές περιπολίες με τις ΗΠΑ στη νεκρή ζώνη που δημιούργησε μονομερώς στη Συρία. Και διόλου δεν εισακούστηκαν οι διαμαρτυρίες της Δαμασκού που κατήγγειλε την στρατιωτική κατοχή μέρους της συριακής επικράτειας, από ξένα κράτη. Η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου Προέδρου Ασαντ, δεν παρέμβηκε για να μη διαταραχτούν οι καλές σχέσεις και η ολοένα και πιο στενή  συνεργασία, και στη Συρία, μεταξύ Ερντογάν και Προέδρου Πούτιν.

Η σαφής πρόθεση του Ερντογάν, όπως καταγγέλλουν οι Κούρδοι, είναι να εγκαταστήσει εκατομμύρια ανθρώπους σ' αυτά τα εδάφη προκειμένου να αλλοιωθεί η εθνοτική τους σύνθεση και να ναυαγήσουν οι αυτονομιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων της Συρίας. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι Κούρδοι πρόσφυγες από την βορειοανατολική Συρία, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, και βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία δεν ξεπερνούν τις 10 έως 20.000.

Η επιτροπή θα αναλάβει να συντάξει το νέο καταστατικό Χάρτη της Συρίας, όπως αποφασίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στη σύνοδο κορυφής της Άγκυρας από τον Ερντογάν και τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, Πούτιν και Ροχάνι. Οι τρεις χώρες αποφάσισαν ότι θα αποτελείται από 150 μέλη: 50 από την κυβέρνηση της Συρίας, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από ανεξάρτητες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από το Κατάρ, μποϊκοτάρουν και αυτοί τη συνταγματική επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα η Συρία, είναι γραμμένο σε επίσημη δήλωση της ισλαμικής οργάνωσης, «Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα δεν είναι ένα νέο σύνταγμα, αλλά το πώς θα απομακρύνουμε τον Ασαντ από την εξουσία ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: