ΚΑΛΠΙΚΟΙ




Παρακολουθούμε μετά τις εκλογές την έντονη προσπάθεια της κυβέρνησης, από τη μια να ενισχύσει στη κοινή γνώμη την άποψη ότι η "επένδυση" του Ελληνικού και κάθε παρόμοια είναι η θεραπεία διά πάσα νόσο και από την άλλη να επιταχύνει την εκκίνησή της με κάθε τρόπο.

Είναι χαρακτηριστική η υστερία για το πότε θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες, οι πανηγυρισμοί για την απόρριψη από το ΣτΕ προσφυγών πολιτών και φορέων, η τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού που θα διαχειριστεί θέματα της "επένδυσης" ανθρώπου που μέχρι χτες ήταν σύμβουλος της Lamda, οι απανωτές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, το γεγονός ότι δεν κράτησε παραπάνω από λίγες μέρες η δημόσια δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με το θέμα αυτό.

Στην ίδια λογική και οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων, με προεξάρχουσα αυτή του Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση - το κάθε κόμμα από τη δική του σκοπιά - άλλοτε βάσιμη, άλλοτε χωρίς ουσία. Έχουν όμως μεγάλη ευθύνη γιατί όχι απλώς υποστήριξαν, αλλά έκαναν ότι μπορούσαν στην πράξη για να προωθηθεί αυτή η υπόθεση.

Υποτίθεται ότι όλη αυτή η φασαρία γίνεται για να επενδυθούν κεφάλαια στη χώρα μας, να έχουμε ανάπτυξη και δουλειές για μας και τα παιδιά μας. Το ιδιωτικό συμφέρον εμφανίζεται ως δημόσιο! Η αποθέωση του λαϊκισμού!

Η "επένδυση" του Ελληνικού θα καταστρέψει θέσεις εργασίας στις γύρω τοπικές αγορές και ευρύτερα. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι κατά κανόνα κακά αμειβόμενες και χωρίς δικαιώματα. Προσωρινές, ασταθείς, όσο οι επενδυτές θα έχουν και άλλες επιλογές πιο κερδοφόρες και μέχρι την επόμενη ύφεση/κρίση. Για να πάμε ακόμη πιο κάτω από εδώ πού βρισκόμαστε τώρα.

Ποια είναι η προοπτική της ανάπτυξης που μας τάζουν; Οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, μέσα από κρίσεις και καταστροφές. Καταστροφές για τους ανθρώπους, την κοινωνία, τη φύση, το περιβάλλον.

Πανηγυρίζουν για την απόφαση του ΣτΕ. Γιατί όμως;

Γιατί σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, όπου όλοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, η δικαιοσύνη "ευλόγησε" την τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου, μοναδικής αξίας δημόσιου χώρου;

Γιατί θα κτιστεί μια νέα πόλη, με ουρανοξύστες των 200 μέτρων, με δεκάδες πολυόροφα κτίρια των 50 ίσως και πλέον μέτρων και πολλά των 30 μέτρων, με Mall πέντε φορές περισσότερα από το αυθαίρετο Mall του Λάτση στο Μαρούσι, με καζίνο, με ....... με......;

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που μπορούν να δουν πιο πέρα από το κάλπικο επιχείρημα περί ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Που προβληματίζονται για την κοινωνική χρησιμότητα αυτού που σχεδιάζεται να γίνει, στο σύνολό του ή σε επιμέρους πλευρές του.

Τους καλούμε σε εγρήγορση, οργάνωση και διεκδίκηση.
Γιατί όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα ένα είναι πολύ σίγουρο: η ανάγκη της λαϊκής παρέμβασης κόντρα στην παθητική αποδοχή που επιδιώκει το σύστημα κεντρικά και τοπικά.

Ο δρόμος δεν είναι να ζητούμε χορηγίες από τον Λάτση και κάθε όμοιό του, όπως δυστυχώς κάνουν ορισμένοι και πέραν της δημοτικής αρχής. Αλλά να συγκροτήσουμε ένα δυναμικό κίνημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος απέναντι στην ιδιωτική κερδοσκοπία και αυθαιρεσία με κρατική υποστήριξη και διαπλοκή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: