Φρεσκάρισμα μνήμης.


Επειδή πολλά λέγονται περί της γραμμής και των θέσεων Βαρουφάκη το 2015

Απόσπασμα συνέντευξης του Joseph Halevi *στο contropiano.org στις 30/1/2015. Τίτλος συνέντευξης : Η νέα ελληνική κυβέρνηση με τη θεωρία των παιγνίων του Βαρουφάκη

 *Ο Joseph Halevi, με τον Γ.Βαρουφάκη και τον Νικόλαο Θεοχαράκη έχουν συγγράψει το "Modern Political Economics, Making Sense of the Post-2008 World"


Κατά την γνώμη σας, πόσα περιθώρια ελιγμών έχει η νέα ελληνική κυβέρνηση;

JH: κανένα. Και το γνωρίζουν. Οπότε θα πρέπει να συγκρουστούν. Και τότε θα δούμε πώς θα αντιδράσει ο Σύριζα, εντός του οποίου υπάρχει η ευρωκομμουνιστική συνιστώσα αλλά όχι μόνο, υπάρχουν και άνθρωποι που έφυγαν από το ΚΚΕ αργότερα. Αυτή η συνιστώσα βλέπει πιο θετικά το ζήτημα του χρέους, με την έννοια ότι θα δεχθούν να συμβιβαστούν αντί να έλθουν σε ρήξη με την Ε.Ε.. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο Σύριζα.

Ερ .: Όταν λέτε να έλθουν σε ρήξη τι εννοείτε;

JH: Ως σύγκρουση εννοώ τη γραμμή Βαρουφάκη. Η γραμμή αυτή είναι απολύτως σωστή. Δηλαδή, παύση πληρωμών ( default), αλλά παραμονή στην ευρωζώνη.

Ερ .: Έτσι, σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, μπορεί να γίνει παύση πληρωμών παραμένοντας στην Ευρωζώνη;

JH: Φυσικά και γίνεται, δεν πληρώνεις και τέρμα. Δεν χρειάζεται να φύγεις, κανείς δεν σε αναγκάζει να φύγεις και δεν μπορούν να σε διώξουν. Αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν όσοι μιλάνε για "Grexit", ούτε καν οι Γερμανοί που λένε: α ! , τότε φεύγεις. Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη χώρα από την ευρωζώνη. Έτσι, ο Γιάνης λέει: Ωραία, αν δεν θέλουν να δεχθούν συμβιβασμούς, εμείς δηλώνουμε παύση πληρωμών παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ, και τότε να δούμε τι θα συμβεί. Αυτό το έγραφε και στο blog του, αρκετά συχνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: