Συρία, μυστική οδηγία του ΟΗΕ: Καμία βοήθεια στη Συρία αν δεν υπάρξει «πολιτική αλλαγή»


 
Το  έγγραφο,που διέρρευσε,είχε συντάξει ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Jeffrey Feltman, ο οποίος είναι σήμερα Βοηθός Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις  Πολιτικές Υποθέσεις.

Σε εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο δημοσιεύει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant»,  αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ δεν θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, που σπαράσσεται από τον πόλεμο, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για «πολιτική αλλαγή». Ο ίδιος ο διεθνής οργανισμός, από την πλευρά του, είχε αρνηθεί την ύπαρξη μιας τέτοιας οδηγίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύφθηκε, ο ΟΗΕ «είναι έτοιμος να διευκολύνει την ανασυγκρότηση» στη Συρία μέχρι να υπάρξει μια «πραγματική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική αλλαγή που θα διαπραγματευτούν τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ συνδέει τη βοήθειά του στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση με την πολιτικές εξελίξεις στη Συρία.
Στις 20 Αυγούστου, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ είχε εκδώσει τον περασμένο Οκτώβριο μια «μυστική οδηγία» που απαγόρευε στις οργανώσεις του οργανισμού να συμμετέχουν στην οικονομική ανάκαμψη της Συρίας.

Ο Ρώσος υπουργός είχε ήδη εκφράσει τις υποψίες του σχετικά με το γεγονός της ύπαρξης μιας τέτοιας οδηγίας μετά την απόρριψη από την UNESCO του αιτήματος της Μόσχας να αποκατασταθούν τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην αρχαία πόλη Παλμύρα.

Το διαρρεύσαν έγγραφο αρχικά από τον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη Jeffrey Feltman, ο οποίος είναι σήμερα βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις.

O ΟΗΕ αρνείται την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου.«Δεν υπήρξε μυστική οδηγία που να έχει εκδοθεί από κάποια υπηρεσία του ΟΗΕ», δήλωσε ο Στέφαν Ντουτζαρίτ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, μετά την καταγγελία του Λαβρόφ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: