Για την τιμή της κατακα(η)μένης της αλήθειας


Χτες τα κοιτάζαμε στο γραφείο, αναζητώντας τα εκχερσωμένα δάση από τους άτιμους τους καταπατητές. Και τι να δούμε; Καλλιέργειες, χωράφια, αγροί. Το Μάτι, σε απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη του 1945. Από το σχήμα των λαχιδίων, μπορεί να πρόκειται και για διανομές από την μεσοπολεμική περίοδο ή και παλιότερα.

Ούτε δάσος, ούτε πεύκα. 


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Διαβάζω στο σχετικό ποστ της Νατάσας Β. (που πιο σχετική με το δασολογικό, της Ανατολικής Αττικής, ειδική δεν έχω) σε σχόλια, ότι τα πεύκα στις περιοχές αυτές φυτεύονται πολύ μεταγενέστερα, καθώς και κάποιους πιο ενδιαφέροντες κοινωνικοπολιτικούς λόγους για τους οποίους ο οικισμός Μάτι δεν μπήκε στο σχέδιο - γιατί λ.χ. κάποιοι άνθρωποι της εποχής, με τη σχετική επιρροή, δεν θέλαν να μετατραπεί το Μάτι σε Λούτσα). Δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω ή να το αμφισβητήσω, αλλά να πούμε ότι δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ καμιά τέτοια ιστορία και δη στην Αττική; Οχι, ψέμματα δεν λέμε. (εγώ λ.χ. ξέρω τουλάχιστον άλλη μια, ίδια, αλλού, και μετά λόγου γνώσεως)

Να πούμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί πουθενά σε ελληνικό παραθεριστικό οικισμό "προνομιακή" φραγή της πρόσβασης στη θάλασσα από τα "μπροστινά" οικόπεδα - "φιλέτα" όπως λένε; Οχι, ψέμματα δε λέμε.

Εχει κάποια σχέση όλο αυτό με αυθαίρετη δόμηση; Καμμιά.

Εχει κάποια σχέση με ανεξέλεγκτους τρόπους οικιστικής οργάνωσης; Ασφαλώς.

Εχει κάποια σχέση με έλλειψη σχεδίων (και εκπαίδευσης) πολιτικής προστασίας; 
Προφανώς.

Με έλλειψη υποδομών προστασίας ; (κρουνών κλπ) Είναι πρόδηλο.

Εχει κάποια σχέση με καταπάτηση Δημόσιας έκτασης; Οχι. (άλλος φαίνεται να είναι ο μεγαλοτσιφλικάς στην περιοχή - +ευλόγησον+)

Εχει κάποια σχέση με τις διαβόητες τάχα "οικιστικές πυκνώσεις" ; Ούτε κατά διάνοια.

Εχουν καμιά σημασία όλα αυτά; Ναι, για την τιμή της κατακα(η)μένης της αλήθειας.

Υ.Γ. Α και παρεμπιπτόντως, εμ που κάηκαν οι ζωές τους, να τους τα κηρύξουμε και αναδασωτέα, να ρεφάρουμε τις εντυπώσεις. Τα χαϊρια της Ηλείας δλδ.

Με σοκάρει η ευκολία με την οποία μιλάμε για "δασική έκταση" ενώ αρχικά ήταν αγρός. Και κατ' επέκταση για "αναδασωτέα" έκταση, ενώ δεν υπήρξε δασική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: