Ο Ισημερινός είναι έτοιμος να παραδώσει τον Ασανζ στο Ηνωμένο Βασίλειο


Ο Ισημερινός είναι έτοιμος να παραδώσει τον ιδρυτή του WikiLeaks στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις «επόμενες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες». Αυτό αναφέρει σήμερα η διευθύντρια του RT, Margarita Simonyan, επικαλούμενη προσωπικές πηγές της. «Οι πηγές μου, μου λένε ότι ο [Τζούλιαν] Ασανζ θα παραδοθεί στη Βρετανία τις προσεχείς εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες». Η Simonyan αυτήν την πληροφορία την έγραψε σε πρόσφατο tweet που αναδημοσιεύθηκε από το WikiLeaks. «Είναι η πρώτη φορά που θα’ θελα οι πηγές μου να διαψευστούν», συνέχισε.


Editor-in-chief of RT: "My sources tell me that @JulianAssange will be handed over to the #UK in the next weeks or days. Like never before I wish that my sources are wrong'' https://t.co/rvN3ne3ifd
— WikiLeaks (@wikileaks) 20 luglio 2018

Το μήνυμα της Simonyan έρχεται, την ώρα που στον βρετανικό Τύπο έχουν αρχίσει και πάλι να γίνονται εικασίες ότι η νέα κυβέρνηση του Λένιν Μορένο έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το μέλλον του Ασανζ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Times ανέφεραν ότι η Βρετανία έχει ξεκινήσει συζητήσεις υψηλού επιπέδου με τον Ισημερινό, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον Ασανζ από την πρεσβεία του Λονδίνου.

Της διπλωματικής προσπάθειας λέγεται ότι ηγείται ο Sir Alan Duncan, ο Υπουργός Εξωτερικών,. Πηγές κοντά στον Ασανζ ανέφεραν ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι για τις συνομιλίες, αλλά πιστεύει ότι η Αμερική άσκησε  «μεγάλη πίεση» στον Ισημερινό, συμπεριλαμβανομένης της απειλής να μην πάρει το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το δημοσίευμα των Times έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο του νεοεκλεγμένου Προέδρου του Ισημερινού Λένιν Μορένο, ο οποίος, στα πλαίσια της καταστροφής  της  σπουδαίαςκληρονομιάς του Ραφαέλ Κορέα, προχωράει σ' αυτό το τελευταίο βήμα. Πρόσφατα ο Μορένο χαρακτήρισε τον Ασάνζ «χάκερ»,σαν ένα «κληρονομημένο πρόβλημα», ένα «χαλίκι στο παπούτσι».

Εν τω μεταξύ, από την προεδρία του Ισημερινού, καταφτάνουν οι πρώτες επιβεβαιώσεις.


???? "El asilo diplomático es muy importante. Ecuador ha sido fiel a las condiciones del asilo. Después de 6 años ha habido un comportamiento (del sr. Assange) no acorde con las condiciones del asilo", canciller subrogante @AndresTeranEc #PolíticaExteriorEc en @radioquitoec 90.9 Fm
— Cancillería Ecuador (@CancilleriaEc) 20 luglio 2018
 [--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια: